146796
12:41 10.052023

В Ужгороді визначили головні проблеми переселенців Закарпаття

Життя 5752

Понад 50% ВПО з 339 000, які зараз мешкають у Закарпатській області, мають намір повернутися додому і лише 10% залишаються жити на новому місці. До таких висновків дійшов Національний інститут стратегічних досліджень, який на замовлення Закарпатської ОВА провів дослідження ситуації потреб внутрішньо переміщених осіб у регіоні та оприлюднив дані досліджень 9 травня 2023 року в Ужгороді.

За інформацією, наданою респондентами в ході дослідження, більш ніж половина ВПО, які наразі мешкають у Закарпатській області, складають жителі Харківської, Донецької та Запорізької областей. Офіційно зареєстровано (має статус ВПО) – 141 000 осіб, решта або має бізнес в інших областях, або не має роботи через поганий стан здоров’я, маломобільність та поважний вік (перебуває на пенсії). 24% з загального числа переселенців проживає у місцях компактного поселення – санаторіях, лікарнях, шелтерах та гуртожитках на території Закарпатської області. Саме на допомогу цій категорії ВПО і спрямована робота гуманітарної місії «Проліска». «Ми вже провели декілька виїзних зустрічей з переселенцями у МКП Хустського району, були у Перехресті, Вільшанах, Перечині та декількох МКП у місті Ужгород. Під час цих зустрічей ми побачили умови, в яких перебувають ВПО та прийшли висновку, що люди потребують і консультування, і соціального супроводу. В декого нема документів, нема ніяких виплат і люди не мають інформації де і до кого звернутися з цього приводу. Є люди хворі, які потребують спеціалізованого і тривалого лікування, є маломобільні та люди з інвалідністю. У деяких МКП відсутні елементарні умови життя. Тож у рамках мандату, наданого UNHCR Ukraine – Aгентство ООН у справах біженців в Україні ГО «Проліска» та нашому регіоні центру «Проліска-Ужгород» ми зробимо все можливе, щоб допомогти якомога більшій кількості людей відчути турботу у такий важкий для них час та в координації з іншими проєктами створимо нові, гідні умови життя», – говорить регіональний керівник з соціального супроводу по Закарпатській області Денис Ярошенко.

За даними дослідників головними потребами внутрішньо переміщених осіб є грошова допомога – 36%, медикаменти та медичні послуги потребують – 24%, житло – 17% та харчові продукти – 13%. З огляду на те, що більшість переселенців живуть в орендованому житлі й лише невелика частина – у родичів чи знайомих, житлова проблема для ВПО залишається найгострішою та потребує вирішення.

Про це інформує Проліска – Ужгород.

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах
Новини
На Рахівщині попрощаються з Василем Бочкором, який майже рік вважався зниклим безвісти
09:02
На Берегівщині чоловік підпалив 10-річного сина співмешканки, хлопчик помер
08:34
На Закарпатті розпочався сезон шашликів. У скільки обходиться відпочинок на природі
17:32
Міноборони запустило е-чергу в ТЦК
16:55
В Ужгороді оштрафували 818 водіїв за порушення правил паркування
16:43
На Закарпатті продовжується розбудова й модернізація об'єктів медичної інфраструктури
15:59
У Закарпатському угорському інституті організували науково-дискусійний захід
14:40
Ансамбль «Угорські мелодії» презентує концерт «Чардаші, пісні та танці» 19 травня в обласній філармонії
12:58
В Ужгороді змагалися дзюдоїсти в залік VІ Літньої гімназіади України
12:01
Завдяки прокуратурі перша на Закарпатті печерна стоянка людей кам'яного віку перебуватиме під охороною
11:18
Всі новини