146266
20:16 28.042023

«Бустерни свою стійкість!»: в Ужгороді говорили про вакцинацію

Життя 4740

Спочатку пандемія COVID-19, а тепер війна негативно вплинула на рівень вакцинації в Україні, за підсумками 2022 року рівень охоплення рутинними щепленнями в Україні залишається низьким. 

Під час війни через відсутність доступу до чистої води, базових умов гігієни та медичної допомоги, перебування великої кількості людей одночасно у сховищах, потягах, тимчасових прихистках є ризик поширення інфекційних захворювань. Тож зараз украй важливо захистити від них себе і дітей, тобто вакцинуватися.

Щоб нагадати про важливість дотримання Календаря профілактичних щеплень, пояснити як саме вакцини вчать організм захищатись від інфекцій та дати можливість надолужити пропущені щеплення тут і зараз в Ужгороді відбувся брифінг за результатами активностей у межах відзначення Всесвітнього тижня імунізації. 

«Якщо зараз не проводити вакцинацію, особливо від інфекційних захворювань, які можна запобігти за допомогою вакцинації, то можуть бути спалахи кору, краснухи, паротиту, дифтерії та інші. Ми би хотіли вакцинувати усіх, і в тому числі внутрішніх переселенців. Тому це питання дуже актуальне. Ми готові, це все зробити правильно та своєчасно. Хочу наголосити, що внутрішні переселенці можуть пройти вакцинацію без укладеної декларації з лікарем», – наголосив Михайло Поляк, директор КНП «Обласна клінічна інфекційна лікарня» Закарпатської обласної ради.

Нагадаємо, в Україні триває всеукраїнський тиждень імунізації, в рамках якого відбувається активна вакцинація дітей та дорослих, зокрема до 30 квітня можна вакцинуватися у Спільно.Точках ЮНІСЕФ в Ужгороді й Тячеві з 12:00 до 17:00.

«Від початку пандемії на Закарпатті зареєстровано 130 129 випадків COVID-19, летальних – 2877. Вакциновано проти коронавірусу однією дозою 385 151 особа, другу дозу отримали 346897 осіб, першу бустерну – 71928 осіб, другу бустерну – 6324 мешканці Закарпаття», – розповіла головна епідеміологиня Закарпаття Вікторія Тимчик.

Наразі в області наявні у достатній кількості всі вакцини від COVID-19, тож можна спокійно вакцинуватися.

Принагідно головна епідеміологиня Закарпаття розповіла і про вакцинацію від поліомієліту. За її словами, кампанія розпочалася ще у 2021 році й триває досі, оскільки на Закарпатті дуже багато не вакцинованих дітей. Загалом за цей час було виконано 13 тис. щеплень. Разом з тим, залишаються не вакцинованими 4 629 осіб.

Як повідомила під час брифінгу генеральна директорка Закарпатського обласного центру контролю та профілактики хвороб МОЗ Галина Сітник, ситуація з інфекційними хворобами на Закарпатті є контрольованою. 

«Із початку 2023 року зареєстровано 755 випадків інфекційних захворювань (статистика без грипу, ГРВІ, ковіду). Це на 41% більше, ніж у попередньому році. У цьому році у нас виявлені 4 випадки кашлюка та 77 випадків епідемічного паротиту. Варто звернути також увагу на кір. На Закарпатті останній спалах кору був у 2017-19 рр. Тоді захворіло 7 708 осіб», – розповіла Галина Сітник.

Варто зазначити, що у цю суботу, 29 квітня, в Ужгороді відбудеться «Здорова прогулянка», під час якої можна буде безплатно навчитися скандинавській ходьбі та перевірити свій стан здоров’я. На площі Театральній із 13.00 до 17.00 буде розгорнута медична зона. Там можна буде пройти базові обстеження: перевірити рівень цукру, зробити флюорографію, перевірити тиск, зір, родимки тощо. Також можна буде протестуватися від гепатиту та ВІЛ/СНІД.

Христина БІКЛЯН

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах