145461
12:01 12.042023

День угорської поезії відзначали на Закарпатті та в материнській країні

Життя 2150

Широкомасштабні декламування творів кращих літераторів відбулися в Закарпатському угорському інституті ім.Ференца Ракоці. Акцію традиційно організувала громадська рганізація “Про культура Субкарпатіка”.

“Майже після трирічної перерви, пов’язаної з епідемією коронавірусу та початком війни, знову відновили проведення Днів поезії, які влаштовували систематично,- наголосила у вступному слові голова ГО, президент вишу Ілдика Орос.- Адже це була єдина дата, яку дозволяли нам відзначати у дні комуністичного режиму. Такі свята, як День святого Іштвана чи 15 березня – початок революції 1848-49 років, не кажучи вже про повстання 1956 року, заборонялися.”

Традиційно свято поезії вшановують 11 квітня – в день народження генія угорської літератури Аттіли Йожефа. Не став винятком і цей рік. Декламування віршів, різні конкурси, програми відбулися майже в усіх угоромовних населених пунктах краю, так само як і в материнській країні. Все ж наймасштабнішим став захід, що відбувся в ЗУІ, в якому взяли участь понад 400 учнів навчальних закладів регіону. Крім Ілдики Орос, юних декламаторів вітала й директор ГО “Про культура Субкарпатіка” Маріанна Поллогі. Попри суто прозові інтерпретації, звучали й покладені на музику вірші знаних авторів. Присутні разом проспівали популярний вірш Шандора Петефі “Не піду я звідси нікуди…”, а Маріанна Чакань під гітару хвилююче виконала його баладу “Мандрівна пісня”. Брали за живе й музичні композиції на доробки Лєни Лошонці, Єви Боднар, Золтана Жуді, інших літераторів. На завершення присутні шанувальники “гарного слова” поставили свої автографи на постері Шандора Петефі.

Сьогоднішній День поезії був приурочений до 200-ліття із дня народження видатного поета-революціонера та 175-річчя угорського визвольного повстання 1848-49 років.

Подібні заходи пройшли і в інших населених пунктах області. Так, знову зібрав багато учасників конкурс декламаторів, який щоразу проводять в Батівському ліцеї. Тут призові місця здобули Естер Шош з Берегівського ліцею ім.Габора Бетлена, Фанні Костю з Батьова та Одетт Фуделла і Емілія Гевеші.

Своєрідний “Поетичний марафон” з нагоди свята провели в Будапешті. Програма триває два дні – щоразу по 12 годин зранку до вечора. В акції беруть участь майже 70 літераторів, у тому числі із Закарпаття, котрі самі інтерпретують власні твори. Наш край удостоївся представляти відомий поет з Берегівщини, лауреат престижної премії ім.Лайоша Кошута, головний редактор альманаху “Együtt” (“Разом”) Ласло Варі Фабіан.

Микола ГОРВАТ

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах