145314
11:17 9.042023

У Великоберезькому Будинку збереження народних традицій готувались до пасхальних поливань

Життя 3260

На передодні Великодня підлітки провели “генеральну репетицію” даного дійства.

На цей раз господарями закладу були учні третіх класів Берегівського ліцею ім.Лайоша Кошута. Діти спочатку оглянули кімнату-музей Будинку, де зберігаються побутові речі, одяг, меблі та інший інвентар, якими користувалися мешканці регіону в кінці ІХХ на початку ХХ століть. А потім під керівництвом координатора програми Адель Гал приступили до розкрашування та оздоблення пасхальних писанок. На заздалегідь відварених в цибулі яєчках з’явилися чудернацькі орнаменти, які посипали золотистим порошком. Приготували дівчата й традиційний пасхальний жовтий сир, все це склали до кошиків, аби зустріти на сходах хлопців-поливальників. Останні, одягнуті в національні костюми, рясно окропили ровесниць не лише духм’яними парфумами, як це практикується зараз, а й водою із криниці, як робили це їх батьки та дідусі. Не забули і про традиційні поливальні вірші, які натхненно продекламували своїм однокласницям.

Цього дня до берегівчан завітали й гості з початкової школи Середнього, які продемонстрували господарям мотиви, що застосовують при оздобленні крашанок у їхньому селищі. Необхідні для цього підручні матеріали – квітки, листочки, гілочки, зібрали прямо тут, у ботанічному саду закладу.

Захід був здійснений за сприяння громадської організації “Про культура Субкарпатіка”, благодійного фонду ім.Габора Бетлена, інших меценатів.

Микола Горват

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах