144542
12:34 25.032023

У «Літературній вітальні» Будапешта вітали закарпатську поетесу

Життя 3343

Серед перспективних намірів її засновників – зустріч з відомим закарпатським публіцистом, поетом, літературним критиком, головним редактором єдиного на Україні угоромовного альманаху “Együtt” (“Разом”), берегівчанином Ласло Варі Фабіаном.

Проект був започаткований у Мішкольці три роки тому письменницею і успішним журналістом Ілдикою Кейгл. З тих пір її гостями були багато знаних письмеників та поетів, у тому числі Закарпаття.

У п’ятницю у столиці Угорщини з нагоди вручення престижної премії Аттіли Йожефа тут приймали поетесу, новелістку, письменницю, уродженку Берегова Габріеллу П.Леврінц. Із закарпатських літераторів, які вже удостоїлися цієї високої відзнаки (Карой Д. Балла, Єва Фінта, Магда Фюзеші, Ласло Варі Фабіан), вона наймолодша лауреатка.

Присутні в залі тепло вітали Габріеллу з нагородою та днем народження, яке вона святкувала напередодні.

Карпатський об’єктив приєднується до побажань.

У невимушеній розмові з Ілдикою Кейгл закарпатка згадала, як написала свій перший вірш, зупинилася на знакових доробках своєї творчості, поділилася, як одна із перших в літературному цеху поєднала в одній збірці прозу і поезію.

“Ти взагалі із глузду з’їхала, такого ще не було”, – говорили їй колеги та знайомі, коли почули про ідею.

Але Габріелла порадилися з читачами, запитала їх думку і таки випустила таку збірку. Не даремно. Саме вона розкрила непересічні грані таланту письменниці.

Уривки із кращих публікацій даної книжечки зачитав і продекламував актор, знаний в Угорщині як неперевершений майстер синхрону, Томаш Варга.

На запитання нашого видання, над чим працює зараз, Габріелла поділилася, що в неї готові до видання вже кілька збірок, в тому числі казок для малечі, а тепер пише новели та есе-замальовки з сьогоднішнього життя закарпатських сімей, які часто із-за війни розлучені між собою.

“Прикро, але книговидавнича справа останім часом призупинилася, доводиться чекати кращих часів,- зізнається письменниця.- Хотілося, аби вони настали якнайшвидше”.

На завершення зустрічі господар таверні, яка приютила “Літературну вітальню”, Мартон Мікуш, великий шанувальник поезії, пристрасно продекламував вірш Аттіли Йожефа “Мама”. До слова, у закладі побачили історичний національний прапор повстанців 1956 року з вирізаною посередині радянською символікою – червоною п’ятикутною зіркою та молотом із пшеничними колоссям. Нещодавно такий стяг з автографами воїнів-угорців краю, що зараз боронять Українську державу на передовій, передав на черговій сесії обласної ради представниці дипломатичного відомства сусідньої країни в Ужгороді Александрі Чізмаді, відповідальній за розвиток зовнішньоекономічних зв’язків, професор УжНУ Федір Шандор, котрий нині теж із зброєю в руках знаходиться на фронті та з окопу проводить лекції для своїх студентів.

Поцікавилия в Ілдики Кейгл, коли відбудеться чергова така зустріч, з ким і де.

“У квітні плануємо запросити у “Вітальню” знаного угорського дитячого поета, котрий пише надзвичайно задушевні вірші для малечі,- каже колегиня.- А в перспективі дуже б хотіли побачити у нас Ласло Варі Фабіана”.

Микола ГОРВАТ

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах