144062
08:45 16.032023

На Красному полі в Хусті відзначили 84-ту річницю Карпатської України

Життя 6958

Події більш ніж 80-річної давнини дещо нагадують сучасні непрості часи. Військові дії, постріли і боротьба за державність.

На щастя, зараз Закарпаття не в епіцентрі події, утім багатьом нашим краянам різних національностей (і не лише українцям, але й угорцям, словакам, чехам, ромам) випало на долю поїхати на передову. Чимало синів та доньок нашої землі, на жаль, ми втратили.

А 15 березня у меморіальному комплексі «Красне поле» біля Хуста відбувся мітинг-реквієм на знак пам’яті за загиблими бійцями, що в далекому 1939 році боронили Карпатську Україну.

На урочистості завітало керівництво області та місцеві чиновники з Хуста, молодь, військові, активісти, волонтери і просто небайдужі краяни.

«Історія має страшну особливість – повторюватися. 84 роки тому молоді хлопці сміливо дивилися смерті в очі і не боялися померти за ідею. Це – приклад безстрашності, відваги та великої сили духу! Тож ми повинні віддати шану героям, які полягли як тоді, так і тепер, адже всі вони помирали з гаслом на вустах: «Слава Україні!». Їхня мужність – це приклад для наслідування багатьом поколінням наших земляків», – розповів «Карпатському об’єктиву» голова Закарпатської обласної ради Володимир Чубірко.

На заході був присутній і легендарний Іван Мирон, останній в’язень сталінських таборів, людина-пам’ятник хоробрості, закарпатець, який цілих 25 років провів у таборах Сибіру, відбуваючи покарання не за злочини, а за свою громадянську позицію.

«У ці непрості часи всі ми пригадуємо минуле і порівнюємо його з сьогоднішньою ситуацією у державі. Так, нам усім непросто, але ми маємо в собі запал та відвагу і неодмінно переможемо. Відбуваючи покарання за неіснуючі правопорушення я жодного разу не просив про помилування. Жив із правдою в душі та з Богом у серці! Я вистояв, вистоїть і Україна! Ця війна – не несподіванка, свою свободу ми повинні були вибороти власною кров’ю», – наголосив він.

«Тоді закарпатці мужньо стали на захист рідної землі і на Красному полі юнаки та дівчата боронили свою землю. Зараз у інших куточках України відбувається дещо подібне…. тільки у більших масштабах. Нащадки січових стрільців наразі виборюють нашу волю на фронті, на сході держави. Ця дата нагадує всім нам, що у всі часи ми прагнули бути незалежними і за своє майбутнє боролися не лише дипломатичними шляхами, але й зі зброєю у руках», – зазначив голова Закарпатської ОВА Віктор Микита.

Старшокласники та студенти Хуста також прийшли на красне поле, аби згадати полеглих.

«Аби боротися, потрібно об’єднуватися. На жаль, тоді нашим пращурам не було з ким єднатися. Зараз нам допомагає багато держав і Україна є сильною, усім показує свій нескорений норов. Вірю, що ми вчимося на досвіді минувшини і не повторимо помилок у перспективі. Хочу схилити голову перед усіма борцями за державність. Кожен із захисників – Герой. Вірю, що все у нас буде добре!», – запевнила студентка Ірина Кадар.

Також на урочистостях були присутні військовослужбовці та курсанти Мукачівського військового ліцею.

У цей день у меморіальному комплексі лунали вірші, пісні та молитви.

Священники різних конфесій відслужили за загиблими панахиду і помолилися за упокій душ кожного, хто віддав життя за Україну.

Марина АЛДОН

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах