142878
17:00 13.022023

В Ужгороді представили результати опитування щодо домашнього насильства

Життя 9772

У понеділок, 13 лютого, в Ужгородському прес-клубі відбулася презентація результатів опитування серед жителів Оноківської громади з метою визначення рівня знань про явище домашнього насильства та ставлення населення до цієї проблеми.

З грудня 2022 року у громаді розпочалася реалізація проєкту: «Оноківська громада без домашнього насильства» у межах співпраці Фонду ООН у галузі народонаселення в Україні (UNFPA) та ГО «Інноваційні соціальні рішення» за підтримки уряду Канади.

Мета – зміна ставлення серед мешканців громади до проблеми домашнього насильства, побудова нульової толерантності підвищення рівня розуміння можливостей профілактики та недопущення випадків домашнього насильства тощо.

– Опитування було проведено протягом грудня-січня 2022-2023 року. В опитуванні взяли участь 420 осіб з п’яти населених пунктів громади: Кам’яниці, Гути, Оноківців, Невицького, Оріховиці, – розповідає

Маріанна Колодій, керівниця Центру гендерної освіти при Ужгородському національному університеті. – Опитування відбувалося за допомогою інтерв’ю офлайн та онлайн. Результати опитування будуть використані Оноківською громадою для запобігання домашнього насильства. В опитуванні взяли участь 60% жінок та 39% чоловіків. Респонденти були різного віку, освіти тощо. Одне із питань: «Чи чули ви про таке явище, як домашнє насильство?». 94% опитаних відповіли так. 6% – ні, не чули. Більшість відповіли, що домашнє насильство – це більше фізичне знущання, ніж моральне. Серед опитаних 24% осіб відповіли, що знають як запобігти домашньому насильству, 59% – не знають, що робити у таких випадках. Ну і ще одне питання: «Чи чули ви про факти домашнього насильства у вашій громаді?», більшість респондентів відповіли, що так.

У свою чергу Вікторія Симулик, соціальна працівниця Закарпатського обласного центру соціально-психологічної допомоги розповіла, що в контексті проєкту були проведені зустрічі-бесіди з учнями шкіл, під час яких говорили з ними про домашнє насильтво.

– Ми переглядали соціальні ролики про цю проблематику. Діти більш свідомі, ніж ми думаємо. Ми обговорювали з ними, що часто від насильства в сім’ї страждають діти. Також діти висловили бажання, щоб про цю тему говорили з їхніми батьками на батьківських зборах. Адже насильство буває не тільки фізичне, але й психологічне, – зазначила Вікторія Симулик.

Варто зазначити, що в Оноківській тг діє «Центр соціально-психологічної допомоги особам, які постраждали від домашнього насильства або насильства за ознакою статі», який функціонує на базі комунальної установи «Центр надання соціальних послуг». Особа, яка постраждала від домашнього насильства може звернутися та отримати певний спектр послуг у центрі, а також пожити у кризових кімнатах до 10 днів.

Христина БІКЛЯН

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах