142719
14:35 9.022023

Магістри Українсько-угорського навчально-наукового інституту УжНУ отримали дипломи

Життя 2710

У вівторок в Українсько-угорському навчально-науковому інституті Ужгородського національного університету дипломи магістра отримали 19 випускників за спеціальностями «угорська мова та література», «історія», «країнознавство» та «математика».

Після представлення гостей, запрошених на захід, заступник директра з навчально-виховної роботи інституту Дюла Імре наголосив:

– Позаду – особливий і визначальний період, який позначився спочатку епідемією коронавірусу, карантином, а потім війною, яка триває й сьогодні. Нам довелося жити в ізоляції, триматися подалі від спільноти та звикати до онлайн-навчання. Незважаючи на все це, сьогодні ми прощаємося з креативними молодими людьми, озброєними жагою до знань. Сподіваємося, що навчання, незважаючи на дедалі більшу невизначеність у світі, сповнило випускників надією, і вони вірять, що є сенс здобувати серйозні професійні знання.

Директор Украінсько-угорського навчально-наукового інституту УжНУ Олександр Шпеник, у свою чергу, зазначив, що зазвичай під час таких заходів він говорить про видатні результати, про цікаві студентські роки, які прикрашають вечірки та подорожі, але зараз йдеться про відповідальність у розпал війни.

– З отриманням диплому ви поповните ряди закарпатської інтелігенції, в суспільстві на вас ляже велика відповідальність. Ви будете не лише служити нашому народу, але як лідери повинні будете освітлювати шлях до кращого майбутнього.

Вітання від імені Генерального консула Угорщини в Ужгороді Йожефа Бачкаї передав провідний консул Арон Чех.

– Як новоспечені угорські інтелектуали із Закарпаття, ви можете відіграти значну роль у розвитку співпраці в політичній, економічній, науковій та професійній сферах між Україною та Угорщиною. Ви можете почати свою професійну кар’єру, усвідомлюючи, що Угорщина підтримує вас і що ви у всьому можете розраховувати на її підтримку, – наголосив дипломат, – уряд Угорщини відстоює суверенітет і територіальну цілісність України, засуджує агресора, а Угорщина, угорське суспільство, завжди було солідарне з народом України, а зараз підтримує свого сусіда в біді гуманітарною допомогою на багато мільярдів форинтів, допомагає біженцям.

Дипломат також підкреслив, що випускники можуть пишатися тим, що опанували свою професію рідною мовою в рідному краї, а здобуті наукові знання можуть примножувати й українською мовою.

Генконсульство традиційно привітало випускників книгами, а також поповнило бібліотечний фонд інституту.

Методистка з викладання угорської мови та літератури Закарпатського інституту післядипломної педагогічної освіти Єва Браун під час виступу зазначила, що попереду у випускників період, сповнений змін, викликів і труднощів. Відтак згадала про визначні постаті угорської літератури, 200-річчя від дня народження яких виповнюється цьогоріч – Шандора Петефі та Імре Мадача – з прикладу яких можна черпати силу та витримку. На завершення виступу Єва Браун представила до уваги випускників думки Імре Мадача: «Нехай вашою метою буде: Богу – слава, собі – праця…»

Заступник директора інституту з питань міжнародних зв’язків, завідувач кафедри історії Угорщини та європейської інтеграції Ласло Зубанич пояснив цінність магістратури на прикладі середньовічного соціального устрою. За його словами, ступінь магістра – це результат нелегкого шляху, студенти, які і колись, так і тепер здобувають знання протягом багатьох років. Ласло Зубанич закликав випускників не спинятися та продовжувати навчання в аспірантурі.

Звернулися до випускників і завідувачі кафедр Крістіна Зейкань і Мирослав Шафраньош. Вони побажали колишнім студентам знайти своє місце в житті, не втратити бажання діяти та завжди мати натхнення досягати поставлених цілей та боротися із викликами.

Священник греко-католицької церкви Крістіан Абрань, говорячи про сенс життя, цілі та жертви, зазначив, що людина може прожити своє життя двояко: або постійно шукати сенс життя, або надавати життю сенс, хоча одне не виключає іншого. «Дійсно важливі речі — це ті, заради яких людина готова жертвувати, якщо це необхідно», – процитував священник слова Віктора Франкла, пропросивши для цього Божого благословення на всіх.

Від імені випускників слова вдячності висловила Тюнде Пекар:

– Перед усіма нами стоїть завдання, через яке ми реалізуємо себе. Ми повинні наважитися братися за відповідальні завдання та з честю реалізовувати й використовувати всі отримані знання, – підкреслила вона, процитувавши на прощання слова Арпада Товта: «Життя прекрасне, потрібно лише боротися за нього, щасливий той, хто досяг своєї мети. Треба хотіти і все вийде, непохитно хотіти і вірити».

Вірш Шандора Ременіка «Храм і школа», на жаль, дуже актуальний сьогодні, продекламувала випускниця Інгрід Леврінц.

Відтак директор інституту Олександр Шпеник та провідний консул Арон Чех вручили дипломи випускникам.

Атмосфери заходу додав виступ народного ансамблю «Чіпкейш».

Вікторія Рего/Rehó Viktória/Kárpátalja hetilap

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах