141743
15:19 17.012023

Ректор УжНУ Володимир Смоланка презентував звіт про діяльність університету в 2022 році

Життя 3794

У вівторок, 17 січня, у Великій залі ректорату УжНУ відбулося засідання Конференції трудового колективу. Ключовими питаннями був звіт ректора Володимира Смоланки про роботу у 2022 році та внесення змін до складу делегатів Конференції. Відкриваючи конференцію трудового колективу Володимир Смоланка зазначив: «Минулий рік був найважчим у нашій історії, роком коли ми зіткнулися із повномасштабною російською агресією, з ворогом, який хоче знищити нашу державність і українців як націю».

Звіт ректора стосувався важливих питань розвитку університету у 2022 році, його місця у світових, загальноукраїнських та регіональних рейтингах, міжнародної співпраці, вступної кампанії у 2022 році, освітньої, наукової та суспільної діяльності університету в час війни, цілей на 2023 рік.

Зокрема, проф. Володимир Смоланка наголосив, що збільшення питомої ваги докторів наук, професорів та кандидатів наук, докторів філософії, доцентів є одним з найголовніших завдань, яке успішно виконувалося протягом звітного року. Наразі в університеті працює за основним місцем роботи 1252 науково-педагогічних працівників, серед яких 177 докторів наук та 696 кандидатів наук, докторів філософії. Частка докторів наук становить 13,8 відсотків, кандидатів наук, докторів філософії 52,9 відсотків. УжНУ пишається, що у його складі співробітників: 5 академіків Академії наук Вищої школи України, 12 Заслужених діячів науки і техніки України, 9 Заслужених працівників освіти України, 7 Заслужених юристів України, 14 Заслужених лікарів України, 5 Заслужених винахідників України, Заслужений журналіст України.

Незважаючи на умови повномасштабної російської агресії, УжНУ вдалося вперше увійти до переліку тисячі найкращих університетів світу за версією престижного світового рейтингу Times Higher Education Impact (801-1000 позиція у світі, 3-5 місце серед 26 українських університетів, що рейтингуються). Також УжНУ посідає провідні позиції серед українських університетів за іншими міжнародними рейтингами: 14 місце – у QS World University Rankings: EECA, 9 місце – у GreenMetric World University Rankings, 13 місце – у рейтингу Webometrics, 16–у SciVerse Scopus.

Попри виклики 2022 року – УжНУ успішно провів вступну кампанію.Всього кількість поданих заяв вступниками до ДВНЗ «УжНУ» у 2022 році складає 16 052, з них 12 478 на денну форму навчання та 3 574 на заочну, дистанційні форми навчання. А кількість зарахованих вступників склала 5 600.

Одним із найважливіших напрямів розвитку Ужгородського національного університету є сприяння активізації наукової, науково-дослідної та інноваційноїдіяльності. Наукова діяльність університету забезпечується високопрофесійними науковими та науково-педагогічними працівниками, які виконують держбюджетні науково-дослідні роботи, наукові роботи молодих вчених, міжнародні договори та грантові угоди. У звітному році науковці університету, відповідно до пріоритетних напрямів розвитку науки і техніки, виконували 13 наукових робіт (3 фундаментальні, 10 прикладних та 3 наукові роботи молодих вчених) за рахунок коштів державного бюджету з річним обсягом фінансування 8 млн. 854 тис. 003 грн (фундаментальні – 2 593,703 тис. грн, прикладні – 3 000,300 тис. грн, наукові роботи молодих вчених – 3 260,000 тис. грн). Упродовж 2022 року науково-педагогічними працівниками виконувалися 103 ініціативні кафедральні науково-дослідні роботи на 107 кафедрах 19 факультетів університету та двох навчально-наукових інститутах.

Станом на кінець 2022 року ДВНЗ “УжНУ” активно співпрацює з понад сотнею (128) закордонних партнерів; у 2022 році укладено 15 нових міжнародних міжінституційних угод – зазначив ректор УжНУ Володимир Смоланка на засіданні Конференції трудового колективу УжНУ. Також 2022 році УжНУ уклав 15 нових міжнародних міжінституційних угод.

У звітному році УжНУ приділяв значну увагу виховній та профорієнтаційній роботі. Як зазначив ректор, аналізуючи виховну роботу за 2022 рік, слід зазначити, що університет цілеспрямовано працював над створенням умов, за яких студент інтенсивно опановує компетентності майбутньої професії, уміння та навички розв’язання як теоретичних, так і практичних, соціальних, екологічних, культурних проблем, етнічних норм. Одним із важливих пріоритетів у діяльності університету у цьому році була волонтерська допомога військовим ЗСУ та внутрішньо переміщеним особам, які проживають в гуртожитках університету, а також забезпечення психологічної стійкості учасників освітнього процесу та внутрішньо переміщених осіб, які страждають від збройної агресії російської федерації проти України. Для проведення профорієнтаційної роботи використовувалися сучасні, інноваційні методи і форми, а саме інформування абітурієнтів через соціальні мережі та месенджери. Також представники університету відвідували заходи, де ознайомлювали майбутніх абітурієнтів про спеціальності та освітні програми, за якими можна навчатися в УжНУ.

Від першого дня війни викладачі, співробітники та студенти УжНУ долучилися до оборони країни. Серед них – завідувач кафедри соціології, професор Федір Шандор, доцент кафедри фізико-математичних дисциплін Українсько-угорського навчального інституту Віктор Трошкі, викладач кафедри військової підготовки полковник Петро Марко, студент Ігор Рижак, який складав екзамен в університеті в онлайн-режимі з фронту. Матеріали про ужнівців у ЗСУ, випускників університету регулярно з’являлися на офіційному сайті – йдеться в звіті ректора УжНУ Володимира Смоланки, представленому на засіданні Конференції трудового колективу УжНУ.

Про це повідомляє Інформаційно-видавничий центр УжНУ.

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах
Новини
На Закарпатті розпочався сезон шашликів. У скільки обходиться відпочинок на природі
17:32
Міноборони запустило е-чергу в ТЦК
16:55
В Ужгороді оштрафували 818 водіїв за порушення правил паркування
16:43
На Закарпатті продовжується розбудова й модернізація об'єктів медичної інфраструктури
15:59
У Закарпатському угорському інституті організували науково-дискусійний захід
14:40
Ансамбль «Угорські мелодії» презентує концерт «Чардаші, пісні та танці» 19 травня в обласній філармонії
12:58
В Ужгороді змагалися дзюдоїсти в залік VІ Літньої гімназіади України
12:01
Завдяки прокуратурі перша на Закарпатті печерна стоянка людей кам'яного віку перебуватиме під охороною
11:18
«Вишиваємо перемогу»: в обласній бібліотеці розпочали вишивати мапу України
10:06
Новий дім для Луганського обласного будинку дитини облаштували на Мукачівщині
09:45
Всі новини