141698
16:02 16.012023

«Видовище жахливе, але поряд зі смертю є надія», – каже очільник Угорської екуменічної служби допомоги

Життя 1629

Угорська екуменічна служба допомоги активно діяла в Україні ще до війни, а після нападу Росії розширила свою діяльність у країні. Видання «Index» розпитало у Ласло Легела, президента та директора благодійної організації, про їхню роботу та отриманий досвід.

Ласло Легел протягом минулого часу неодноразово відвідував Україну, його колеги перебувають у країні постійно. Розповідь про діяльність Екуменічної служби допомоги очільник організації розпочав із того, що під час повені 1998 року, коли вони надавали допомогу на Закарпатті, вирішили залишитися тут, створили соціальний центр та офіційно зареєстрували благодійну організацію в Україні.

Це стало основою для швидкої та ефективної роботи. Офіс організації у Берегові почав налагоджувати зв’язки з подібними громадськими організаціями за межами Закарпаття, загалом було створено платформу співпраці з п’ятнадцятьма такими групами. Кілька з них перед війною побувало в Угорщині, вивчаючи роботу Екуменічної служби допомоги, систему діяльності, розподіл завдань. За угорським зразком за сприяння Екуменічної служби допомоги та міністерства закордонних справ Угорщини в Херсоні заснували центр матері та дитини.

Після початку війни наприкінці лютого насамперед зміцнили берегівський офіс організації, водночас створивши гуманітарний центр у Львові. Наступним кроком стало те, що спільно з фінами вони одними з перших запустили офіс у Києві.

Ці три регіональні представництва діють досі. В усіх із них угорці – в керівному складі. Крім них, є місцеві спеціалісти: менеджери проєктів, адміністратори, фінансисти. Потрібно було створити прозору систему, в якій все враховано, дотримуються вимоги законодавства, ведеться чітка бухгалтерія. Організація отримала від органів влади Украни ліцензію на діяльність на всій території країни.

Ці представництва допомагали у доставці гуманітарних вантажів за межі Закарпаття, наприклад до Запоріжжя, Тернополя, Полтави, Харкова, Івано-Франківська, а також Одеси та Херсона.

Ласло Легел повідомив, що організація доставила вже понад 1450 тонн продуктів харчування, засобів гігієни та інших гуманітарних вантажів. «Наш центральний склад знаходиться на Закарпатті, часто доводиться перезавантажувати на український відповідний транспорт, тому що з Угорщини немає охочих їхати в регіони поблизу зони бойових дій. У таких випадках ми здійснюємо перевезення з місцевими українськими водіями вантажівок. Передача, а також розподіл теж задокументовані. За нашими підрахунками, загальна вартість гуманітарних вантажів перевищує п’ять мільярдів форинтів. Наразі ми надали допомогу загалом близько 220 тисячам людей.

Крім того, організація надала і психологічну допомогу трьом тисячам людей: дітям і жінкам, переважно в прифронтовій зоні. Організація також підтримує діяльність 62 менших партнерів на загальну суму 620 тисяч доларів, це групи, які працюють із біженцями. У рамках проєкту «Flexible Use Grants» невелика організація може отримати максимум десять тисяч доларів.

Ще один проєкт під назвою «Багатоцільова грошова допомога» передбачає надання фінансової підтримки. В його рамках проводиться ретельний аналіз серед внутрішньо переміщених осіб, це узгоджується з місцевою владою, відтак відбираються сім’ї, які отримують допомогу на банківську картку. Наразі таку підтримку щомісяця отримувало понад двадцять тисяч осіб на загальну суму 4,5 мільйона доларів.

На Закарпатті організація розподілила дров на загальну суму 32 мільйона форинтів. В Україну також доставила понад сімдесят потужних генераторів для різних установ, лікарень. У Харківську область доставили пічки на суму 800 тисяч доларів. Крім того, організація підтримує роботу понад 250 центрів для біженців у країні.

Екуменічна служба допомоги бере участь і у відновленні інфраструктури. Зокрема у квітні, незабаром після відступу росіян, представники організації відвідали Бучанську громаду. За словами місцевого голови, вони були першою міжнародною благодійною організацією, яка прибула сюди. Привезли генератори, продукти та домовилися про будівництво невеликої амбулаторії, відбудову школи та садочка.

Надія і смерть

Президента – директора Угорської екуменічної служби допомоги також розпитали і про те, як він оцінює суспільні настрої в Україні після нападу Росії.

Маємо різні враження. Першим було страшенне обурення, кривава образа гордості. Була налагоджена серйозна співпраця, рідко можна побачити таку солідарність, яку проявили місцеві жителі, наприклад, збираючи та сортуючи гуманітарну допомогу. Пізніше кризовий період настав, коли Україна втратила території.

Останнім часом, після успішних українських контратак, більш характерна надія. Громадські настрої змінилися, каже Ласло Легел. За його словами, населення вже певною мірою може підготуватися до відключень електроенергії, оскільки отримує графіки. Відсутність електрики намагаються замінити генераторами, попит на такі пристрої великий.

На Закарпатті зокрема допомогу від організації просять місцеві пенсіонери, котрі мають труднощі. Нещодавно розподілили серед них 650 продуктових наборів.

«Надія хоч і проглядається, людина щодня стикається з нещадною смертю, бачить прощання із загиблими. Це жахливе видовище, але, разом із тим, люди мають надію, що цей період колись закінчиться», – ділиться враженнями очільник благодійної організації.

Ласло Легел також повідомив, що їхні співробітники живуть у Львові, Києві та Берегові, проєкти тривають, і в центральний офіс в Угорщині регулярно надходять звіти про них. Згідно з планами, очільник благодійної організації наступного разу відвідає Україну в лютому, його запросили, зокрема, до Херсона.

Щодо фінансової основи, Ласло Легел повідомив, що організація стоїть на кількох ногах. Збір в Угорщині дозволяє їм підтримувати роботу центру для біженців у Будапешті. Щодо діяльності в Україні вони тісно співпрацюють з урядом, зокрема з міністерством зовнішньої економіки та закордонних справ Угорщини, а також беруть участь у міжнародних грантових проєктах. До їхньої роботи долучилися й західноєвропейські організації, які підтримують проєкти Угорської екуменічної служби допомоги. «Ми відіграємо центральну роль у координації, ми є лідерами міжнародної команди», – зазначив Ласло Легел.

karpat.in.ua

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах