140711
09:23 20.122022

У Берегові відбулася звітна конференція Товариства угорських педагогів Закарпаття

Життя 4963

Зібрання розпочалося в одному з актових залів Закарпатського угорського інституту виконанням Державного Гімну України та Національної пісні Угорщини.

Зі звітною доповіддю про роботу ТУПЗ за минулий рік виступила його голова, президент ЗУІ Ільдико Орос. Несподівано її промову перервала повітряна тривога і всім довелося спускатися у бомбосховище, де продовжили роботу. Правда, половина учасників слухала звіт стоячи, але це не завадило конструктивному діалогу.

Доповідачка відзначила, що члени Товариства з перших днів війни почали надавати допомогу переселенцям, годувати їх, створювати умови для нормального життя, відправляти продукти та засоби особистої гігієни в райони бойових дій тощо. А отже спростовували своїми діями інформацію, що її поширювали про угорську спільноту окремі українські ЗМІ і біженці з інших регіонів, які боялися приїжджати на Закарпаття. Навчання перевели в систему онлайн. Провели літні та тематичні табори, сформували сховища у всіх угорськомовних освітніх закладах, реалізували чимало різних проєктів, конкурсів, розробили нову навчальну програму, яка певною мірою вирівнює кількість уроків з вивчення мов. Прикро, але до останньої не долучилися освітні заклади трьох ОТГ області, це Чопська, Батівська та Косоньська.

Поряд із позитивом, доповідачка звернула увагу і на ряд критичних моментів. На її думку, влада України продовжує утиски національних меншин, насамперед угорської. У прийнятому нещодавно законі про національні меншини їхні права значно обмежили. Приміром, дозволяється навчатися на рідній мові на загальноосвітньому рівні лише у приватних закладах, оминаючи середньо-спеціальну та вищу освіту. Згідно з вимогами Закону, викладачі не мають права проводити на рідній мові зібрання, педради тощо, використовувати національну символіку і таке інше. Припинилися колективні права спільноти. Доходить навіть до абсурду, коли педагоги не мають права давати інтерв’ю угорським ЗМІ рідною мовою. Називалися й інші приклади.

З цього питання конференція одноголосно прийняла відповідну заяву, в якій наведено більшість фактів, що прозвучала в доповіді Ільдико Орос. Сформували також десять вимог до влади, реалізація яких дозволила б відновити права угорців на використання рідної мови від дитсадка до вишу, в громадському житті.

«Ми намагаємося інтегруватися в українське суспільство, молимося за те, щоб якнайшвидше завершилася війна і Україна стала повноправним членом Євросоюзу, – акцентувала увагу Ільдико Орос. – Можливо, тоді можновладці зрозуміють, що шлях до Європи лежить через Закарпаття і потрібно всебічно враховувати права національних меншин, що тут проживають упродовж тисячоліття».

Заступник держсекретаря з національних питань МЗС Угорщини Пейтер Сіладі теж наголосив, що для Угорщини надзвичайно важливо, аби в Україні якнайшвидше настав мир.

«І ми робимо все для того, щоб прискорити цей процес, – надаємо гуманітарну допомогу, приймаємо переселенців, лікуємо поранених воїнів тощо, – зауважив політик. – Натомість, Україна щойно прийнятим законом про національні меншини не забезпечує угорській спільноті Закарпаття права, які були відтворені, скажімо, у такому ж документі від 1992 року».

На думку заступника держсекретаря, ТУПЗ – авторитетна міжнародна організація, яка планомірно відстоює інтереси своїх співвітчизників. Тож Угорщина робитиме все для забезпечення і під час війни стабільної діяльності угорських осередків краю.

Вагомий внесок Товариства у вдосконалення навчального процесу, виховання всебічно розвинених студентів відзначила у своєму виступі директор департаменту освіти на науки ОВА Мар’яна Марусинець. Користуючись нагодою, вона привітала з високими відзнаками Ільдико Орос та директора Великоберезького ліцею Тихомира Гейці, якому нещодавно присвоїли звання «Заслужений працівник освіти України», а президентка ЗУІ удостоїлася високої нагороди Угорщини.

У свою чергу, Пейтер Сіладі також відзначив і вручив подарунки – шахові килимки з фігурами учасницям започаткованої Угорським урядом програми «Sakk Tesi», щоб у майбутньому вони навчали цій грі своїх вихованців.

Заступник голови КМКС Гейза Гулачі привітав учасників конференції.

Учасників зібрання тепло вітав також голова Берегівської міської ОТГ Золтан Бабяк, який подякував активістам Товариства за плідну роботу, бажав їм подальших досягнень. Пісенний дарунок піднесли присутнім Ребека Кочіш та Абігель Дюрко, які виконали в’язанку великодоброньських мелодій.

Єпископ реформаторської церкви Закарпаття Шандор Зан Фабіан та керівник греко-католицького угорського деканату Берегівщини сенкел Ференц Демко просили благословення для всіх учасників зібрання.

У роботі конференції взяв участь ряд почесних гостей, зокрема Надзвичайний і Повноважний Посол Угорщини в Україні Іштван Ійдярто, керівники дипломатичних установ Ужгорода та Берегова, поважні представники духовенства.

Зібрання завершилося спільним виконанням «Заклику».

Микола ГОРВАТ

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах