140107
15:17 9.122022

В Ужгороді не працюють світлофори: на дорогу вийшли регулювальники

Життя 7701

Через перебої з електропостачанням на Закарпатті виникла й інша проблема: не працюють світлофори. Через це на деяких перехрестях ускладнюється рух транспорту, а пішоходам важко перейти дорогу. На допомогу доводиться залучати регулювальників.

Що означають їхні сигнали? Як уникнути неприємностей на дорозі? Як не порушити правила і не наразити себе на штраф? Це і з’ясовував «Карпатський об’єктив».

Де працюють регулювальники

Щоб нормалізувати рух транспорту в містах області, поліціантам доводиться виходити на патрулювання. У мирний час впродовж останніх років така потреба виникала вкрай рідко. Але через нестабільну роботу електромереж, особливо там, де не працюють світлофори, на найбільш жвавих перехрестях регулювати дорожній рух все частіше доводиться у ручному режимі.

«Наразі наші регулювальники працюють в Ужгороді та Мукачеві. Вони виходять на ті ділянки доріг, на ті перехрестя, де вимикають світло. На жаль, через воєнні дії проблеми зі постачанням виникають у всіх куточках краю. Саме тому світлофори час від часу вимикають і на чергування виходять патрульні. Усі жести, які вони показують, є в правилах дорожнього руху і водії неодмінно повинні їх знати. Варто наголосити, що сигнали регулювальника є обов’язковими для виконання, як і сигнали світлофора. Коли ж світлофор працює, але на дорозі стоїть регулювальник, то його жести мають пріоритет над світлофором. Крім того, сигнали стосуються не лише водіїв, вони відносяться і до пішоходів!», – розповіла «Карпатському об’єктиву» речниця патрульної поліції Закарпатської області Ірина Мандрик.

На жаль, у таких містах як Чоп, Перечин, Хуст, Тячів та інших, регулювальників від патрульної поліції немає, бо ці міста не підпадають під сферу обслуговування патрульної поліції Закарпатської області. Крім того, світлофорів там небагато… хоч світло вимикають не рідше, ніж в Ужгороді та Мукачеві.

Що означають сигнали регулювальника

«Карпатський об’єктив» підготував для читачів серію малюнків із позначеннями жестів регулювальників! Будь ласка, дотримуйтеся правил дорожнього руху!

Положення 1:

Якщо регулювальник стоїть обличчям до вас. Руки його опущені донизу. Іноді буває, що в нього руки розведені по сторонах, чи може бути зігнута перед грудьми права рука жезлом вліво:

Рух заборонено в усі боки. Це положення регулювальника означає червоний сигнал світлофора.

Положення 2:

Регулювальник знову стоїть обличчям до вас, але його права рука, що тримає жезл, витягнута вперед, тобто до вас:

Рух заборонено прямо, а направо – рух дозволено. Це положення регулювальника означає червоний сигнал світлофора із зеленою стрілкою праворуч, з тією лише різницею, що в даному випадку вам не треба поступатися дорогою машинам, що їдуть зліва і пішоходам.

Положення 3:

Рука регулювальника з жезлом піднята вгору. При цьому він стоїть до вас будь-яким боком:

Цей жест означає, що зараз зміниться основне положення на перехресті. Таке положення означає «Увага!» і жовтий сигнал світлофора.

Положення 4:

Регулювальник руху стоїть правим боком до вашої машини з витягнутою вперед рукою з жезлом:

Рух на всі боки заборонено. Такий сигнал, як і в положенні 1, означає червоне світло світлофора.

Положення 5 і Положення 6:

Регулювальник дорожнього руху стоїть спиною до вас. Руки його можуть перебувати в різних позиціях:

Рух в усі боки забороняється, що б він не показував жезлом і руками. Цей жест також означає червоне світло світлофора.

Положення 7:

Регулювальник руху стоїть лівим боком до вашої машини, а його руки опущені донизу, витягнуті по боках або зігнуті і притиснуті до грудей:

Ці жести показують, що можна їхати прямо або направо, спочатку пропустивши пішоходів. Такий сигнал означає зелене світло світлофора, але із забороною лівого повороту.

Положення 8:

Регулювальник стоїть до вас лівим боком з витягнутою вперед рукою з жезлом:

Дозволяється їхати у будь-якому напрямку: направо, наліво, прямо, а також розвертатися. Цей сигнал регулювальника означає зелене світло світлофора.

І ще! Боятися регулювальника на дорозі не потрібно! Пам’ятайте, він намагається лише допомогти усім учасникам дорожнього руху!

Що буде, якщо нехтувати жестами регулювальника

Варто одразу наголосити, що ігнорувати сигнали регулювальника заборонено!

На порушників чекає штраф.

Його сума відносно невелика – 510 гривень. Мається на увазі порушення правил проїзду перехресть, зупинок, проїзд на заборонний сигнал світлофора або жест регулювальника.

Тому на дорогах, особливо в темну пору доби закарпатським як водіям, так і пішоходам варто бути дуже обережними. За можливості тим, хто пересувається пішки, варто вмикати ліхтарик на телефоні. Це допоможе водіям легше побачити людину у сутінках і може допомогти уникнути аварії і навіть зберегти чиєсь життя!

Також патрульна поліція Закарпатської області в умовах поганої видимості просить пішоходів мати на одязі світлоповертальні елементи, або ж так звані флікери (стрічку, наклейку, жилет тощо). Особливо це стосується дітей.

Будьте уважні і бережіть себе на дорогах!

Марина АЛДОН

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах