139937
17:04 6.122022

Що закарпатська малеча та діти-переселенці попросили у Мікулаша

Життя 2699

У попередні роки більшість закарпатців 19 грудня відзначала свято Миколая. Зараз же все більше діток із нетерпінням готують чобітки для Мікулаша.

Мікулаш – це той же Миколай, але в нашому краї його називають угорським. Так, у області проживає чимало угорців, які справді чекають на подарунки саме від Мікулаша. Однак не лише малята з угорських родин радіють приходу святого вночі із 5 на 6 грудня. Закарпатські чехи, словаки, румуни та німці також відзначають це свято саме на початку зими.

Тож що попросили дітки у Мікулаша? Це і з’ясовував «Карпатський об’єктив».

Хто такий Мікулаш?

Спочатку розберемося, хто ж такий Мікулаш.

У кожній країні свято має власні національні особливості. Утім… усіх об’єднує одне – на прихід Мікулаша дуже чекають діти, бо він приносить їм гостинці. Добрим і слухняним святий дарує солодощі, іграшки та одяг, а неслухняним – «різки», тобто прутики… Зараз щоправда вони можуть бути настільки гарними декоративними, що навіть викидати такі сувеніри потім шкода.

Отже, як чекають на Мікулаша в угорських родинах?

Увечері 5 грудня діти старанно чистять чобітки і виставляють їх на підвіконня. Уночі, коли вони засинають, святий туди ставить подарунки. Часто малеча отримує саме те, що попередньо попросила у листах. Нечемним діточкам Мікулаш приносить ще й «virgács» – пофарбовані під позолоту гілки верби, загорнуті у червоний папір. Це – такий собі «привіт» від Крампуса, нечистої сили, або ж чортика… з рогами і хвостиком.

Згідно з легендою, одного разу Мікулаш вкинув через вікно бідному чоловікові три гаманці. Вони всі були наповнені золотими монетами. У того нещасного були на виданні три доньки. А в ті часи дівчат обов’язково видавали заміж. Подарунок допоміг їм знайти хороших наречених. Ця подія, як стверджує оповідка, відбулася 6 грудня вночі. Саме через це прихід Мікулаша очікують саме в цю ніч.

Колись в Угорщині на свято Мікулаша хлопці ходили вулицями з ланцюгами і лякали дітей та дівчат. Зараз давно такого немає. Напередодні свята відбуваються різні акції з підтримки нужденних та хворих. Релігійні громади також готують подарунки сиротам та багатодітним родинам. У церквах проходять богослужіння.

У чехів, словаків та німців Мікулаша, як і в угорців, також супроводжують ангел та чортик Крамспус. 6 грудня вони навіть ходять вулицями і підходять до дітей, роздаючи подарунки. Крампус лякає малечу різками, може навіть символічно торкнутися.

Сам Мікулаш – це старий добрий дід із сивою бородою та вусами. Він одягнений у червону курку із білим хутром і такі ж штани. На голові має червону шапку з помпоном, а на ногах – чорні чоботи.

Утім може бути Миколай одягнений і як священник, адже його прототип був єпископом.

Прийнято вважати, що жив святий Миколай або Мікулаш у ІІІ сторіччі. Мешкав він у грецькій колонії Патара римської провінції Лікія. Родом був із заможної родини. Оскільки сім’я була християнською, із маленького Микола читав церковні книги, багато молився та часто бував у церкві. Через це рідний дядько, що займав посаду єпископа, призначив хлопця читцем. Варто нагадати, що в ті часи писемних було не так уже й багато. Тож не дивно, що невдовзі Миколу-Миколая-Мікулаша висвятили на священника. Він швидко став помічником єпископа, багато контактував із прихожанами. Незабаром батьки молодого церковника померли і залишили йому у спадок чималий статок. Але собі він нічого не взяв, усе віддав на благочинність, роздав бідним. Дослужився Миколай до архієпископа. При цьому не їздив на «Мерседесах» (тобто не розкошував), а одягався скоромно, харчувався раз на добу, і то пісною їжею. Про його добрі справи існує багато переказів та легенд, але в усіх фігурує одна важлива деталь: цей чоловік був добрим, любив людей і багато робив для них хороших справ.

Завжди вважалося, що живе святий на небесах і звідти бачить вчинки кожного. Утім у сучасному світі він трохи змінив адресу – на більш «приземлену», тобто Лапландію, де мешкає у великому будинку, їздить на санях, запряжених північними оленями і готувати до свят подарунки йому допомагають маленькі ельфи або ж янголята.

Що чекають від Мікушала діти на Закарпатті?

Що ж у цьому році чекають маленькі закарпатці від святого?

Для об’єктивності «Карпатський об’єктив» опитав діточок із рідних районів області, а також малечу з родин тимчасово-переміщених осіб.

9-річна Софія Волощук із Ужгорода каже, що в цьому році на Мікулаша чекає вперше в житті, подарунки особливо не замовляла, радітиме будь-якій дрібниці.

«У попередні роки до моїх друзів приходив і Мікулаш, і Миколай. Ми святкували тільки українське свято. Зараз чекаю – виключно 6 грудня. Листів не писала, список не складала, але дуже хочу миру і щоб не лунали повітряні тривоги, аби всі були живими і здоровими. До свят, як правило, завжди радію солодощам. Але найбільше хочеться отримати пристрій нічного бачення. Я б його передарувала солдатам», – запевняє дівчинка.

12-річна Катерина Ковач із Тячева завжди чекала саме на Мікулаша. Вона – з угорськомовної родини і бажання в неї цілком дорослі.

«До нас із сестрою Мікулаш приходив повсякчас 6 грудня. 19-го ми ніколи не святкували Миколая, але часом наші чобітки наповнювалися солодощами, аби, як каже мама, «було як у всіх інших дітей». Мені особисто подарунків не потрібно. У державі війна, зайвих грошей немає ні в кого. Хочу, аби Вищі сили прискорили мир і спокій у країні. Якщо ж мова йде про особисті подарунки, то мені найбільше імпонує щось таке, що може згодитися у перспективі, наприклад, шкільне приладдя, цікава книжка, повербанк, телефон, світлодіодний ліхтарик. Це зараз – речі першої необхідності, бо в нас часто вимикають світло!», – каже вона.

10-річний Артем Митрак із Мукачева також розмірковує, як людина поважного віку.

«Тепер подарунки потрібні не мені особисто, а всій нашій родині. Хай би Мікулаш приніс генератор. Святкувати я буду обидва свята. На українського Миколая замовив собі новий телефон, бо в мене вже досить старий і зарядка слабо тримає. Ще був би вдячний за сертифікат на курси самооборони», – серйозно переконує хлопчик.

14-річна Ангеліна Курта з Хуста найбільше мріє про приїзд батька додому з фронту.

«Миколай чи Мікулаш хай не приносить мені цукерок, одягу чи інших подарунків. Для мене найбільшим святом було б, якби батько приїхав хоча б у відпустку. А ще… хотілося б мати великого собаку, аби він захищав мою родину – маму та маленького братика», – ділиться думками дівчинка.

7-річний Іван Неймет із Виноградова мріє про автомат.

«Мені потрібен хоча б іграшковий автомат, аби відлякувати всіх, хто становитиме небезпеку для батьків, – по-дорослому стверджує хлопчик. – Мікулаш про це знає, я йому листа написав ще влітку. Також хочу багато ковбаси, піци, а не солодощів та великий ліхтарик із прожектором, щоб підсвічувати собі у сутінках дорогу, коли повертаюся додому з тренувань».

8-річна Віолетта Габор із Берегова зізнається, що хоче, аби всі діти в Україні мали домівки.

«Найбільше я мрію про котика. Але це не єдине бажання. Знаю, що багато хто втратив хату. Мені хочеться, щоб усі діти мали свою домівку і ті, хто зараз далеко, змогли повернутися додому. А також, аби всюди був мир!», – стверджує вони.

А що хочеться малюкам, які змушені були вимушено евакуюватися з гарячих точок на Закарпаття?

«Я хочу повернутися додому. Утім зараз там стріляють. Я не знаю, чи вцілів наш будинок. Якщо його розбомбили, хочу, щоб Мікулаш подарував нам з мамою нову квартиру на Закарпатті», – каже 5-річний Ігор Савель’єв, який приїхав у наш край із Харківщини.

«До мене Мікулаш у цьому році приходить вперше. Знаю, що закарпатці називають його угорським. Раніше я навіть не чула про нього. Ми на Дніпропетровщині завжди відзначали Миколая 19 грудня. Подарунків я не замовляла, але мені їх принесли. У нас дуже добрі сусіди. Загалом закарпатці – неймовірно гостинні і щедрі. Я отримала спортивний костюм, зимові кросівки, повербанк, цукерки та набір прикрас на ялинку. Подарунки мені принесли трохи раніше і це стало для мене приємним сюрпризом», – радіє 15-річна Ірина Єгорова.

«Нам із братиком Мікулаш приніс фрукти, цукерки та іграшки. Що ще принесе Миколай – не знаю. Але дуже хотілося б не матеріальних речей, а миру… щоб більше не було обстрілів і щоб завжди було світло», – зізнається 7-річний Єгор Михайленко із Херсонщини.

Загалом у дітей цілком природні бажання. І дуже хочеться побажати, аби вони здійснилися. Зі святом усіх!

Марина АЛДОН

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах