139343
19:46 23.112022

Погляд у майбутнє. Закарпаття має розквітнути. Фото

Життя 10831

Не зважаючи на всі труднощі сьогодення нам не можна забувати про проблеми, які супроводжуватимуть життя в майбутньому.

Для відновлення життя країни, нашого чудового краю потрібно буде докладати чимало зусиль, аби привернути увагу як туристів так і добродіїв, які можуть укладати свої кошти в розвиток наших громад. Для цього ми і самі маємо показати результати роботи та привернути до себе увагу. Сміття, якого, на жаль, стає дедалі більше, неприємним спогадом залишається у пам’яті гостей Срібного Закарпаття.

Сьогодні, у цей важкий час, ми маємо долучатися до перемоги усіма можливими способами. Кожен має робити те, що йому під силу. Незабаром війна закінчиться, і тоді хай країна розквітне, а не потане у смітті.

І як говорить давня мудрість, і в купі непотребу можна знайти діамант. Що хорошого у смітті, запитаєте ви, шановні читачі. Ми спробували пошукати відповіді, запитувати та цікавитись у різних людей їх думок і ось що дізналися…

Жителька смт Ясіня, що на Рахівщині, розповіла про досвід власної родини. «Проблема, що прийде до нас з новою силою вже навесні, наповнить міські та гірські русла, але не водою, а сміттям. Горами та хвилями, островами та окремими малими острівцями. У нас минулого року був паводок. Ми живемо попри річку Чорна Тиса. Великою водою змило все, що було на нашому подвір’ї, не сміття, ні, споруди господарства, знаряддя праці. Та прикро те, що коли вода відступила, залишила нам свій неприємний подарунок – сміття в мішках, кульках, просто повно різного непотребу. Ми власними очима бачили катастрофу, що наближається й випаде на долю наших дітей. Але мій син Максим, що навчається в Ясінянській школі №1, добре розуміє проблему. Їх клас бере участь у проєкті «5 країн 1 річка», де вони, разом із учителькою багато уваги приділяють проблемам екології саме у нашому високогірному районі» , – розповіла пані Ганна.

Учні цього класу дійсно переймаються зовсім не дитячими проблемами. Ця невеличка команда ЕКОволонтерів систематично відвідують джерело питної води «Косівчик», де прибирають після несвідомих користувачів природніх багатств. Принагідно діти звертаються до усіх дорослих бути свідомішими, не викидати сміття біля джерела, користувати багаторазові пляшки та каністри, а також «забути»  про пластикові стаканчики!

Учителька, яка не обмежується лише вихованням екологічної свідомості своїх учнів, а й бере активну участь у різноманітних програмах, зустрічах та конкурсах. Так, у нещодавньому конкурсі методичних розробок «Інновативні методики екоосвіти», за організацією ЗОЕНЦ, серед надісланих 73 робіт з Донецької, Львівської, Тернопільської та інших областей,  у номінації «Дидактичні розробки та ігри» Марія Кеслер посіла почесне ІІ місце з роботою «Екологічний календар. 2022 – 2023 рік». Тож вчителька власним прикладом спонукає своїх вихованців до конкретних дій.

 Одна з учениць, Іванка, з цікавістю розповіла про досвід сортування у родині: «Ми вже давно сортуємо сміття. Але я ніколи не бачила, куди воно дівається після того, як його забирає віз» (авт. Комунал вивозить сміття машиною та возами).

Обговорюючи з учнями та ученицями це питання, вислухавши різні міркування дітей учителька прийняла рішення влаштувати екскурсію в межах уроку Я досліджую світ (в НУШ) у товариство «АВЕ Ужгород».

«Нас щиро зустріли на АВЕ. Пані Наталія Якубик, директорка товариства та Костянтин Борик, заступник, влаштували для нас, поважних гостей, круглий стіл в головному офісі. «Слід зазначити, що було надзвичайно приємно, коли маленьких, допитливих, бажаючих змінити екологічне майбутнє дітей, зустріла пані Наталія, директорка товариства. Це свідчило про те, що для товариства важливий кожен житель, кожна думка, адже і від маленьких громадян можемо очікувати великих звершень», – додала Марія Кеслер, учителька 4-В класу з угорською мовою навчання Ясінянської школи.

  Пані Наталія дуже цікаво, зрозуміло для дітей, розповіла про роботу товариства»,- пояснила учителька Марія. Учням продемонстрували короткий фільм про сортування, розповіли про різновиди техніки, що застосовується, пояснили, як можна розпочати заощаджувати та отримувати кошти від сортування відходів дома. Найцікавішою була практична частина зустрічі. ЕКОволонтери з Ясіня відвідали технічний двір. Дітям показали, як машини піднімають різного виду та об’єму контейнери, як справляються із справді велетенськими накопичувачами, а потім сплющили повний-повнезний, забитий вщент ПЕТ пляшками прес. За одну мить гора пластику перетворилася в тоненьку прозоро-голубу тверду устілку. Таке саме продемонстрували й із картоном. Укладені в окремі блоки вже спресовані пляшки, полієтилен, картон створювали своєрідний арт-майданчик. Учні задавали запитання, жваво цікавилися процесами та порівнювали систему, яка існує в їхньому рідному селищі. Отримавши чудесні подарункові набори, діти повернулися додому, щоб зробити висновки, продовжити свою просвітницьку роботу в межах міжнародного проєкту «5 ország 1 folyó».

Перед учнями постала нова задача: довести дорослим, що потрібно сортувати побутові відходи, спробувати власним прикладом заохотити інших до заміни деяких предметів домашнього вжитку та попередити весняне «нашестя» сміття, яке потрапить у води річок.

У знак вдячності та на згадку про відвідування ТОВ «АВЕ Ужгород» ЕКОволонтери подарували господарям рибу-мутанта власного виконання, виготовлену з пластикових пляшок домашнього господарства, принесених водами Чорної Тиси на береги гірської громади.

Цікаву та пізнавальну екскурсію допомогла організувати та створила яскравий фотозвіт Еріка Гурнєва, за що їй окрема вдяка.

Ми, українці, варті того, щоб жити в екологічному майбутньому!

Разом – переможемо!

Софія ПЕКАРОВИЧ

Фото Еріки Гурнєвої

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах