138687
15:51 9.112022

У Великих Берегах на Берегівщині вчать дітей шанувати традиції

Життя 5826

Раз на тиждень спеціальні заняття на дану тему проводяться в однойменному Будинку-музею, який з ініціативи президента Закарпатського угорського інституту Ілдики Орос діє тут вже 13 років. З самого початку його очолює Одел Гал.

“Починали із трьох занять на рік, що відбувалися напередодні релігійних свят – Різдва, Пасхи та Троїці,- розповідає Карпатському об’єктиву керівник закладу.- Потім почали розширятися й тепер займаємося з підлітками щотижня. Звичайно, першими відвідувачами були місцеві школярі, зараз сюди приїздять діти з усієї області.”

Сьогодні, 9 листопада, гостями Будинку традицій стали учні 2-4 класів Великоберезької ЗОШ та школярі з Вар. Обговорювали як відзначають День святого Мартина, що настане у п’ятницю, 11 листопада. Пані Одел нагадала діточкам легенду про єпископа Турського, який після повернення з військової служби одним з перших почав проповідувати християнство. Він продав свої маєтки, а виручені гроші роздав бідним. Нині святий Мартин вважається покровителем жебраків, а ще домашніх тварин і птахів. Розповідають, коли його шукали, щоб висвятити в єпископи, він сховався межи гусей, але ті своїм гелготінням видали Мартина. З тих пір він наказав на святкову вечерю подавати печеного гусака Ця традиція зберіглася по-нині. Так само вірять і в деякі прикмети, які учні хором повторювали за Оделою Гал. Приміром, хто не їстиме в День святого Мартона смажену гусятину, той буде голодувати цілий рік. Або, якщо цього дня буде морозно, то на Святвечір падатиме дощ.

Уважно прослухавши розповідь координатора музею, діти почали майструвати з бавовняних ниток, бісеру та кольорового паперу маленьких гусенят – символів майбутнього свята. Навчала їх цьому знана цитеристка з Бене, народна умілиця Вероніка Марков. Допомагали й присутні тут вчителі Едіна Зенич, Андрея Мештер-Бакша та Ілона Товт.

По завершенню цієї роботи, підлітки разом з Габріелою Сіладі пригадали відомі композиції, які виконують в День святого Мартина, а відтак усі пустилися в танок, не припиняючи співу.

Тим часом у мурованій печі смажилися яблуки, наповнені сиром, – теж один із традиційних смаколиків на День святого Мартина. Приготувала їх незмінний кухар закладу Пірошка Олас.

Поки малеча завершувала заняття, в Будинок традицій прибула група школярів із Вар, на яких чекало таке ж дійство. Але учні спочатку оглянули ботанічний сад закладу, де ростуть кілька десятків рідкісних дерев, кущів та рослин. Цю “зелену експозицію” започаткував колишній ректор і викладач біології ЗУІ Йосип Сікура й тепер сад носить його ім’я.

Діти покидали заклад, сповнені незабутніх вражень, з виготовленими своїми руками сувенірами й поласувавши традиційними смаколиками, запевнивши керівницю Будинку традицій, що обов’язково навідаються сюди ще не раз.

Захід відбувся за сприяння громадської організації “Про культура Субкарпатіка” та благодійного фонду імені Габора Бетлена.

Микола Горват

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах