138366
12:41 2.112022

На Закарпатті планують запровадити електронний документообіг

Життя 6408

Закарпаття залишається серед лідерів у напрямку цифровізації в Україні.

За словами Олександра Пацкана – заступника голови Закарпатської ОВА, з 24 лютого в Закарпатській області відкрили найбільше в Україні ЦНАПів. П’ять осередків запрацювали в смт Буштино, Великий Бичків, Вилок, Королево та селі Нересниця. Про це йшлося під час брифінгу в Закарпатській ОВА.

– На Закарпатті 64 громади. Наразі в області функціонує 44 ЦНАПи. У 2022 році нам вдалося відновити, або реконструювати 5 ЦНАПів.

У ЦНАПах регіону за цей період надали 375 тисяч різних послуг (з них 173 тис. для ВПО), працевлаштували близько 10 тисяч внутрішніх переселенців. У 8 закарпатських ЦНАПах встановили електронні черги. У 2023 році ми плануємо так само відновлювати ЦНАПи та впроваджувати ще більше електронних послуг, – зазначив Олександр Пацкан.

Варто також зазначити, що за цей рік на Закарпатті створили безоплатне цифрове телебачення, rkin.tv. Тож тепер у разі збою чи відключення ефірного мовлення краяни матимуть безкоштовний доступ до ТБ.

А учні шкіл та вихованці садочків – доступ до інтернету, оскільки понад 550 навчальних закладів краю облаштували за проектом Мінцифри “Wi-Fi” в укриттях.

У планах – впровадження Е-квитка, Е-рецепта, а також додатку “Моє Закарпаття”, який має стати міні-версією “Дії”.

– Та найбільше, що нам би хотілося запровадити – це електронний документообіг. Ми всі стикаємося з паперовою роботою щодня. Тож хочемо, щоб у всіх наших 64-ох громадах та Закарпатській ОВА була єдина система електронного документообігу органів державної влади (ЄСЕД). Тобто, щоб ти відправив документ і він був підписаний електронним ключем за хвилину. Робиться це для уніфікації та синхронізації процесів опрацювання документів в органах управління областю та територіальними громадами, зниженню витрат на ці процеси, пропонується автоматизація процесів підготовки та опрацювання внутрішніх та зовнішніх документів засобами ЄСЄД, – зауважив Олександр Пацкан.

Згадали під час брифінгу і про створення на Закарпатті ІТ-кластеру. Зокрема, Кирило Латиш – віцепрезидент компанії GENESIS зазначив, що через війну в область евакуювалися майже 375 компаній. ІТ-кластер допомагає айтівцям не лише відновити на новому місці свою діяльність, а й розвивати її.

Христина БІКЛЯН

Відео – Дмитро МИСЬ

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах