138201
15:04 30.102022

Скільки коштує в Хусті пом’янути померлих на День усіх святих

Життя 3652

На початку листопада велика частина закарпатців, як і весь світ, відзначають День пам’яті померлих.

Готуються до нього заздалегідь, адже вшанувати тих, кого немає поруч у нас вважається справою честі. Для декого цей день взагалі вважається особливим.

Наприклад, у Хусті ромська громада при відвідинах кладовища навіть влаштовує гостину із різними стравами, таким чином віддаючи шану тим, хто вже давно не є поруч. Інші ж просто приносять квіти до могил і запалюють свічки або лампадки.

Частина закарпатців замовляє служіння у церквах. Коштує така послуга приблизно 100 гривень. Але «тарифу» як такого немає. Хтось скільки дасть.

Також самі ж священники також відвідують кладовище. На Замковій горі є міжконфесійна каплиця, де можна знати служителя церкви. Духівника можна запросити помолитися біля місця вічного спочинку рідних або знайомих. Ціни приблизно такі ж, але сума є також добровільною, тож якщо хтось дасть 5 чи 10 гривень, людині не відмовлять у молитві.

Штучні вінки більшість хустян на цвинтар нарешті перестали приносити. Про те, що вони шкодять екології вже відомо багатьом. Та й естетична привабливість пластмасових «символів пам’яті» далека від ідеалу. Священники із року в рік постійно просять закарпатців не купувати штучних квітів та вінків.

Раніше після поминальних днів із кладовища вивозили тони пластику, бо така продукція користувалася серед населення великим попитом через те, що може зберігатися довго. Хоча купити штучні вінки ще можна і коштують вони від 25 гривень (є і дорожчі – по 100, 150, 200, навіть 250 гривень), та охочих їх придбати доволі мало.

А от яскраві живі хризантеми – саме те, що наразі користується найбільшою популярністю серед продавців та покупців як на ринках, так і у квіткових магазинах.

«Я купила невеликий горщик із квітами всього за 25 гривень. Однак вартість передусім залежить від пишності, величини кущика. Максимальна ціна, яку зустрічала у цьому році – 100 гривень. У середньому можна купити дуже гарні хризантеми по 80», – розповідає «Карпатському об’єктиву» хустянка Марія Росоха.

Загалом від розмаїття квітів голова йде обертом. Яких лише кольорів немає: жовті, червоні, білі, рожеві, бордові… одним словом, на всякий смак.

«Це свято входить до обов’язкових днів, коли всі віруючі мають згадати померлих, – каже інша мешканка міста над Тисою Валентина Король. – Бажано відвідати і месу в костелі, і піти на кладовище. Я римо-католичка, для мене це є святим обов’язком. Для нас витрати зовсім не мають значення. У кафешках наші земляки щодня залишають не стільки. Попередньо завжди з чоловіком їдемо на цвинтар, прибираємо могили і молимося за упокій. 1 або 2 листопада відвідуємо кладовище знову».

Ще одним неодмінним атрибутом свята є свічки. Ціни на них у Хусті в останні дні трохи підвищились, але не суттєво (у середньому від 50 копійок до 1 гривні).

Наприклад, маленькі лампадки прямо на кладовищі можна купити всього по 6,50. Є і більш вишукані – по 25, навіть по 50 гривень.

«Багато хто приходить на кладовище всього раз на рік. Я живу в Ужгороді, але в Хусті поховані батьки, – наголошує Євген Палінчак. – Тому не вважаю за доцільне заощаджувати на таких дрібницях, як свічки! Ми всі повинні віддавати данину, шану померлим, людям, із якими нас розлучила смерть, але які далі живуть і будуть жити у наших серцях»

Напередодні дня пам’яті померлих у неділю на місцевому цвинтарі дуже людно. Оскільки вихідний саме в цей день більшість хустян приходять до могил. Люди приносять квіти, запалюють свічки та моляться за душі рідних, які відійшли у вічність.

Марина АЛДОН

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах