138015
08:45 27.102022

В Ужгороді пройшов День кар'єри ЄС

Життя 4995

25 та 26 жовтня у стінах Ужгородського національного університету успішно пройшов організовавий самим навчальним закладом та відділом міжнародних зв’язків вишу «День кар’єри ЄС: Ужгород». Ця подія щорічно відбувається спільно з Інформаційним центром ЄС.

На цьому заході всі бажаючі студенти та молоді люди загалом мали можливість долучитися до різних панельних дискусій та тренінгів, які стосувалися питань інтеграції України до ЄС, сталого розвитку, «м’яких навичок», розвитку бізнесу під час війни, студентської мобільності тощо.

Відкриваючи даний захід проректор УжНУ Ігор Король зазначив: «Кар’єра – це те, що супроводжує нас все життя. Кожна людина прагне бути щасливою та реалізованою… Кожен з вас, здобуваючи освіту, закладає підвалини своєї кар’єри. Тож ці дні ми присвятимо різним аспектам успішного кар’єрного зростання».

Зі свого боку радниця з питань преси та інформації Представництва Європейського Союзу в Україні Вікторія Давидова у своєму вітальному слові наголосила на наступному: «Дуже непросто в такі трагічні часи говорити на «мирні» теми, проте продовжувати виконувати свою роботу дуже важливо… Зараз як ніколи необхідно консолідуватися й робити все необхідне для перемоги. Всупереч всім викликам, для теперішньої молоді з’являється багато можливостей для кар’єрного розвитку, зокрема ЄС фінансує чимало проєктів, яких ставатиме дедалі більше».

Співорганізатор заходу, в.о. декана факультету історії та міжнародних відносин університету Віталій Андрейко, який паралельно виступав у ролі модератора панельної дискусії: «Україна – ЄС: інтеграція у статусі кандидата на членство»,також привітав присутніх та наголосив: «Ті можливості, які відкриваються для наших студентів в рамках реалізації проєктів ЄС, є, безперечно, на часі…». Крім цього, Віталій Іванович наголосив на важливості залучення професіоналів з різних сфер для навчання сучасних студентів, адже міждисциплінарні знання та вміння сьогодні є надзвичайно затребуваними.

Також співорганізаторка та керівниця Інформаційного центру ЄС Марта Шелемба теж наголосила на важливості даного заходу. «День кар’єри є надзвичайно важливим, адже його метою є поширення інформації про можливості, які сьогодні є перед нашими студентами. Як відомо, Європейський Союз сприяє розвитку вмінь та навичок молоді, які знадобляться на ринку праці для того, щоб бути конкурентноспроможними у сучасному світі. Сьогодні, в умовах війни та перебуваючи у статусі кандидата на членство в ЄС, перед нами стоять надзвичайні виклики. І тому потрібно постійно вдосконалювати свої знання та навички, рухатися вперед, вивчати іноземні мови, бо, як бачимо, за цим майбутнє. Ми дуже раді, що цей захід зміг об’єднати так багато професіоналів-однодумців, а також молодих та прагнучих до нових знань та інформації людей».

Запрошений на захід заступник голови Закарпатської ОВА Олександр Пацкан зі свого боку розповів про важливість цифрових навичок у побудові кар’єри. «Україна є сьогодні одним із лідерів цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації в Європі. У цьому щоразу переконуються європейські колеги під час зустрічей з нашими делегаціями. Чого вартує тільки один додаток Дія. Закарпаття вже два роки поспіль посідає провідні місця серед інших регіонів України у сфері цифровізації адмінпослуг, освітнього процесу тощо. Досягати високих результатів вдається, зокрема, завдяки постійній роботі над розвитком цифрової грамотності населення. Зараз такі навички є базовими для працевлаштування й професійного розвитку у будь-якій галузі, а також у повсякденному житті», – наголосив пан Олександр.

Надзвичайно цікавим у рамках панельної дискусії був виступ відомого закарпатського журналіста Романа Сов’яка («TV21 Унгвар», автор програми «Роман Сов’як у мережі» – авт.), який підняв актуальні теми ролі та місця сучасних ЗМІ у суспільстві, а також питання інформаційної гігієни. Глибоко розуміючи ситуацію з середини, Роман закцентував увагу на головних проблемних «пазлах» українських медіа, адже ця сфера також має пройти цілий ряд реформ в рамках євроінтеграції нашої держави.

У цій панельній дискусії виступив і регіональний представник глобальної ІТ-компанії SoftServe в м. Ужгород, член правління Закарпатського ІТ кластеру Олександр Мерявчик, який розповів про важливість постійного навчання та самовдосконалення, адже у сучасному світі, де відбуваються постійні зміни, вміння пристосовуватися та абсорбовувати нові навички є надзвичайно важливим вмінням.

Заступниця декана факультету історії та міжнародних відносин Олеся Бенчак, яка сама має значний досвід міжнародних стажувань, у своєму виступі на власному прикладі підтвердила, що вміння постійно навчатися, робота над покращенням своїх «софт» та «гард скілів», а також знання іноземних мов відкривають перед сучасною молоддю практично увесь світ.

Окрім цього, тренінги, лекції та дискусії для студентів підготували ще одна співорганізаторка заходу та начальниця відділу міжнародних зв’язків УжНУ Оксана Свєженцева, а також директорка Центру сталого розвитку університету Ганна Мелеганич, заступниця декана факультету історії та міжнародних відносин Вікторія Бондаренко та керівниця центру підтримки підприємців Дія. Бізнес в Ужгороді Леся Кейнер.

Зокрема, пані Оксана, яка вже багато років очолює відділ міжнародних зв’язків вишу і, яка стала модератором панельної дискусії: «Студентська міжнародна мобільність: сучасні виклики та перспективи», зазначила, що сьогодні студенти мають унікальні можливості для навчання та самовдосконалення, адже щороку відкриваються нові можливості для паралельного навчання в кількох університетах, стажування та покращення своїх професійних навичок. І, поряд з тим, що Україна мусить виборювати свою свободу і незалежність на полі бою проти росії, сучасна українська молодь має виборювати своє майбутнє обираючи актуальні професії та спеціальності, які допоможуть їй зорієнтуватися та не втратити себе у сучасному глобальному світі.

«Сьогодні (26 жовтня – авт.), у рамках Днів кар’єри ми дискутували про переваги студентської академічної мобільності. Зарубіжні стажування, участь у міжнародних конференція, літніх школах, семестрове (чи як вірно казати кредитне) навчання в європейських країнах, де є наші університети-партнери це додаткові можливості становлення конкурентоздатного фахівця.

Моє завдання зорієнтувати студента, над чим йому потрібно попрацювати щоб виграти стипендію на закордонне стажування, яка роль CV та його мотивації. Ми говорили про найпопулярніші програми, які варто моніторити, обговорювали важливість вивчення іноземних мов, тощо. Студенти, які вже мають такий досвід ділилися з присутніми своїми враженнями, новими знаннями і вміннями, розповідали про культуру та традиції іноземців».

Юрій КОПИНЕЦЬ

Відео – Дмитро МИСЬ

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах