137932
10:30 26.102022

Закарпатські художники провели осінній пленер на Ужку

Життя 11341

Осінь – чудова пора для майстрів пензля. Вони гуртуються групами і йдуть у гори на пленер. Днями четверо закарпатських художників: Костянтин Ковган та Станіслав Андрієвський (Ужгород), Мирослав Голянич та Антон Секереш з Мукачева «пленерили» на мальовничій Великоберезнянщині, а саме у селах Ставне та Ужок.

Організатор пленеру провідний методист Закарпатського обласного організаційно-методичного центру культури Костянтин Ковган розповів кореспонденту «Карпатського об’єктива», що акція відбулася відповідно до плану роботи закладу з метою обміну творчим досвідом, можливістю поділитися новими ідеями. На цей раз обрали Ужанщину, аби на полотнах передати красу золотої осені живописного куточка нашого краю, стежками якого у свій час ходили і творили корифеї закарпатського живопису Йосип Бокшай, Адальберт Ерделі, Андрій Коцка, Гаврило Глюк, Адальберт Борецький, Іван Шутєв та ін.

Два дні поспіль митці відтворювали красу гір у присілку Лісковець села Ставне, куди вибиралися пішки та спеціальним транспортом. Для творчості служила тепла сонячна погода і краєвиди легко лягали на полотно.

Місцевий житель та художник-аматор Юрій Мушак розповів, чому Ставне давно облюбували закарпатські живописці: «По-перше, – це живописна місцевість, у всі пори року гори живуть-грають різнобарв’ям. По-друге, велику роль відігравало транспортне сполучення: з Ужгорода їздила електричка. Художники вранці сіли, а вже за дві години у Ставному. Від залізниці до місця йшли три-чотири кілометри, зупинялися у місцевих. Пленерили декілька днів, а то і тиждень».

Один день творили на оглядовому майданчику, який знаходиться на Ужоцькому перевалі. Кажуть, від творчого процесу отримували насолоду – ще б пак, адже куди не глянь – побачиш казкові краєвиди, ліс одягнув осінні різнобарвні шати – тільки милуйся і увіковічнюй на полотні.

Митці поділилися враженнями від пленеру з журналісткою.

Костянтин Ковган:

– На Ужок їздив з дитинства, де катався на лижах. Неймовірна краса природи, довколишніх гір приваблювала, заворожувала. Років десять тому побував на оглядовому майданчику. Тоді у мене з’явилося бажання малювати тут. Чотири роки вперше взяв участь у пленері на Ужанщині. Відтоді сюди тягне магнітом – отримую неймовірну насолоду, натхнення. Торік були тут влітку. Тепер вирішили увіковічнити золоту осінь. На фарби ужанська осінь дуже багата: і червоний, і жовтий, і коричневий. На моїх картинах багато краплаку – це один із моїх улюблених кольорів.

Станіслав Андрієвський художник-аматор, має 75 років. На Ужку «пленерив» вперше. «Малюю 47 років. Бував у різних куточках Закарпаття, але тут вперше. Враження та творча атмосфера – найкращі, незабутні. Мої улюблені кольори – це кольори райдуги, тобто всі, які тільки є у палітрі. З колегами поділилися досвідом, з користю провели чотири дні, подихали свіжим гірським повітрям».

Майстри пензля створили щонайменше по два полотна.

Тетяна ГРИЦИЩУК, фото автора

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах
Новини
В Ужгороді змагалися на чемпіонаті Закарпаття з танцювального спорту
17:03
«Екологічна освіта дітей засобами театрального мистецтва та ігрових практик»: навчально-методичний посібник
16:36
У Хустській ТГ проходить Всеукраїнська дитячо-юнацька військово-патріотична гра «Сокіл» (Джура)
16:15
У Коритнянському ліцеї відкрили благодійну виставку-продаж трьох місцевих художників
15:52
У Мукачеві за 4 місяці зафіксовано майже 4500 порушень правил паркування
15:38
Рідним загиблого на Донеччині прикордонника із Закарпаття вручили державну нагороду
15:21
На Тячівщині затримали наркоторговця: за місцем проживання фігуранта проведено обшук
15:08
238 осіб з інвалідністю скористалися послугами Закарпатської служби зайнятості з початку року
14:56
В Ужгородському ТСЦ МВС призначили нового керівника
14:44
Відбулося засіданні виконкому Білківської сільради
14:13
Всі новини