137877
13:49 25.102022

Закарпатці долучилися до заходів із відзначення річниці Угорської революції 1956 року в Будапешті

Життя 13836

Як і в попередні роки, цьогоріч до Будапешта приїхало багато людей, щоби вшанувати пам’ять подій 1956 року та їх учасників – революції угорського народу проти сталінської та комуністичної диктатури, радянської окупації, боротьби за свободу. За сприяння Асоціації ім. Ракоці на захід отримало запрошення і Закарпаття, а також 50 дітей української національності, батьки яких зараз служать на фронті. Із враженнями про поїздку ділиться вчителька фізики і математики Пийтерфолвівського реформатського ліцею, координаторка Виноградівського районного осередку Асоціації ім. Ракоці Юдіт Пава.

‒ Ми прибули в Будапешт 21 жовтня. Цього року запрошення на заходи з нагоди відзначення річниці Угорської революції 1956 року отримали студенти та педагоги Берегівського ліцею ім. Лайоша Кошута, Фахового коледжу Закарпатського угорського інституту ім. Ференца Ракоці ІІ, Великоберезького реформатського ліцею, Мужіївського ліцею ім. Яноша Гуняді, Пийтерфолвівського закладу загальної середньої освіти І-ІІІ ступенів ім. Ференца Келчеі, Пийтерфолвівського реформатського ліцею, Неветленфолівського закладу загальної середньої освіти І-ІІІ ступенів.

Проживання та харчування закарпатців забезпечив будапештський готель «Берлін». Після прибуття протягом дня ми відвідали будівлю Парламенту, зокрема візит-центр та сесійну залу. Завдяки екскурсоводам ми дізналися багато цікавої інформації, зробили фото на згадку.

Наступного дня ми вшанували пам’ять героїв революції та визвольної боротьби 1956 року. Після меморіального заходу та кінопоказу студенти відвідали набережну Дунаю, відтак попрямували до Будапештського технологічного та економічного університету, де послухали спогади про історичну подію та вітальні промови.

Участь у цьому заході взяв зокрема Глава Адміністрації Прем’єр-міністра Угорщини Ґерґей Ґуяш, котрий під час свого виступу привітав присутніх закарпатських угорців, а у зв’язку з війною відзначив, що Україна нині героїчно бореться за власну свободу та суверенітет. Політик також зазначив, що герої Угорської революції 1956 року боролися не лише за свою свободу, вони прагнули залишитися після себе вільну батьківщину для нащадків. І хоча їхня перемога була малоймовірною, вони боролися до кінця, йшли на вірну смерть, адже знали, що правда на їхньому боці.

Ґерґей Ґуяш також підкреслив, що дії героїв доводять, що сенсом боротьби може бути не лише перемога, і що більшість не завжди стоїть за правду, але краще залишатися наодинці із собою, ніж жити в брехні, – розповіла Юдіт Пава.

Після цього закарпатці разом із двома тисячами учасників долучилися до пам’ятної ходи зі смолоскипами.

На плоші ім. Йожефа Бема послухали виступ Держсекретаря з питань національної політики Угорщини Арпада Яноша Потапі. Високопосадовець у своїй промові наголосив, що під час революційних подій 1956 року було потрібно боротися не лише заради сучасного, але й заради пам’яті вже померлих, а також заради майбутніх поколінь. Лише ті, хто залишався вірним історичній спадщині, могли перемогти. Хоча революція була потоплена в крові, революціонери своєю непохитністю здобули ідейну перемогу над системою, яка врешті опинилася на смітнику історії. «Вірність батьківщині та інтереси нашої нації потребують сьогодні лише одного: миру. Мир потрібен закарпатським угорцям, мир потрібен Європі, охопленій воєнною інфляцією», – зазначив Держсекретар.

Після цього студенти та педагоги прослухали концерт піаніста, лауреата Премії ім. Ференца Ліста Ендре Геґедюша у фойє Будапештського технологічного та економічного університету.

Зранку 23 жовтня ознайомилися із тематичною виставкою.

Студенти Великоберезького реформатського ліцею зокрема взяли участь в історичній вікторині «Gloria Victis», яка пройшла в будівлі Парламенту Угорщини, де посіли призове місце.

На завершення візиту закарпатці подякували Асоціації ім. Ракоці за надану можливість взяти участь у пам’ятних заходах у Будапешті, вшанувати пам’ять героїв Угорської революції 1956 року. «Усе це має символічне значення, тому що ми відстоюємо свої погляди, зберігаємо національну ідентичність, і найголовніше для всіх нас, щоб якнайшвидше був мир», – зазначила Юдіт Пава.

Пейтер Данкаі/Dankai Péter/Kárpátalja hetilap

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах