137669
11:05 20.102022

«Митець Верховини» вирушив на осінній пленер та збирати кошти на ЗСУ

Життя 3504

Ще 13 жовтня у курортному Шаяні, що на Хустщині стартував пленер художників. Подія мала відбутися значно раніше, утім війна, на жаль, внесла свої корективи в життя кожного з нас. Перед тим же були два карантинні роки, що також не давало можливості закарпатським митцям частіше збиратися вкупі для того, аби разом помалювати, поспілкуватися у невимушеній творчій атмосфері, насолодитися натхненням і просто відпочити на лоні природи тілом і душею.

Тож наразі ідею масштабної мистецької акції нарешті вдалося втілити в життя. Триватиме пленер до 23 жовтня.

Валерій Дьордяк, голова народного творчого об’єднання художників та народних умільців» і власне організатор заходу розповів «Карпатському об’єктиву», що відкриття пленеру стало важливою подією для арт-спільноти Закарпаття, тож на урочистості з нагоди цього було запрошено багато впливових людей, чиновників, поціновувачів мистецтва і взагалі людей, які цікавляться культурним життям краю.

«Художній пленер-симпозіум отримав назву «Зачаровані осінню». І це – не випадково! Для будь-якого художника саме осінь є найбільш творчим періодом, порою натхнення, емоційного піднесення, особливого стану… адже пейзажі довкола нас наливаються яскравими барвами, природа стає неймовірно живописною, багатою на кольори. Кожен відтінок лягає на серце, а не лише на полотно. Працювати в такий час – виняткове задоволення. Надихає абсолютно усе! Тож не використати осінь для пленеру… тим більше на Закарпатті – просто гріх. Хочеться подякувати всім, хто долучився і тим, хто нас підтримав».

Пренер-симпозіум зібрав 17 майстрів пензля із різних куточків України. Дехто з митців відчув на собі, що таке ворожі обстріли і цінує спокій на закарпатських землях. Художники протягом 10 днів мають змогу поринути ніби в інший вимір, віддатися малюванню та насолоджуватися красою Карпат.

«Ще у минулому році ми хотіли провести цей захід як міжнародний. Планували запросити колег із європейських держав. Утім війна все змінила, – наголошує «Карпатському об’єктиву» Валерій Дьордяк. – Тепер у нас життя поділилося на «до» і «після» 24 лютого. Від реалій нікуди подітися і ми змушені з цим жити та робити свій вклад у перемогу. Окупанти поки що на наших територіях, тож ми тримаємо мистецький фронт. Наша зброя в цей момент – фарби і пензлі. Не кожен бореться з автоматами в руках, не кожен вміє бути добрим бійцем і Героєм. Наша лінія фронту тут, у тилу! Ми не впадаємо у відчай, не нарікаємо ні на що, продовжуємо працювати на благо держави і робимо те, що вміємо робити найкраще – малюємо. Саме цим ми й хочемо долучитися до підтримки армії. Тому проводимо виставки і частину коштів від продажу робіт спрямовуємо на ЗСУ. Гроші передаємо волонтерам, аби вони купили нашим відважним захисникам те, у чому вони дійсно мають потребу».

Присутні гості на відкритті пленеру також раділи такій події.

«Закарпатський колорит надихає кожного. Тому провести пленер саме в Шаяні є чудовою ідеєю. Тут дуже гарні місцини, просто казкові гори, дивовижні потічки. На Хустщині такі пейзажі, що хочеться малювати навіть тим, хто не вміє зовсім! Не дарма село курортне і відпочиваючі від нього у захваті. До того ж, художники, які мешкають за межами області зможуть трохи побути у тиші і спокої, їм також потрібен відпочинок від стрілянини», – каже Оксана Поп із Ужгорода.

«Я познайомилася з цікавою людиною, художником із Берегова – Анатолієм Сакалошом. Він – учасник пленеру. Розповів багато цікавого про своє місто, про багату закарпатську культуру, – зізналася Ангеліна Бистрицька із Херсонщини. Жінка є вимушеною переселенкою і наразі тимчасово мешкає в Хусті.

Вона додає:

«Талановиті люди взагалі мене захоплюють. У них нестандартне бачення всього. Наші митці придумали, як зробити власний посильний вклад у Збройні сили. Їхні картини – це безцінний скарб. Переконана, вони зможуть їх продати за гідну суму і ці гроші підуть на користь армії та наблизять перемогу!»

Орест Цюпко, директор Хустської картинної галереї, також є учасником пленеру-симпозіуму. Він також радіє нагоді у творчій атмосфері вилити на полотно те, що лежить на душі.

«Приємно працювати разом із іншими митями. Маємо дійсно гарну потужну команду і, переконаний, акція виявиться плідною. Кожен із нас хоче максимально допомогти ЗСУ. Наша спільнота активно від початку повномасштабного вторгнення підтримує українських Героїв. Працюємо на перемогу! Натхнення є, потенціал також, бажання творити взагалі величезне. Погода нам служить на благо, осінь маємо дуже гарну і досить теплу. Сподіваюся, усім художникам вдасться результативно попрацювати, отримати задоволення від процесу, а також принести якомога більше користі суспільству та нашим військовим», – наголошує він.

Цікаво, що мистецька зустріч у Шаяні почалася не просто зі знайомства між собою художників, а з уже діючої виставки-продажу під назвою “Фарби перемоги”.

Завершенням же пленеру стане мистецький аукціон на підтримку захисників України.

Марина АЛДОН

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах