136974
15:45 8.102022

Новий навчальний рік у Закарпатському угорському інституті розпочали 592 першокурсники

Життя 29329

Урочисте відкриття нового навчального року 7 жовтня традиційно відбулося у стінах Берегівської реформатської церкви. 2022–2023 навчальний рік у провідному виші нашого краю на бакалавраті та магістратурі розпочали 592 пешокурсники.

Урочистості, які дуже важливі для першокурсників, розпочалися внесенням історичних, державного, національного прапорів, а також стягу інституту. Відтак присутніх привітав пастор Берегівської реформатської парафії Дюла Черніга, зачитавши уривок із послання апостола Павла до Филип’ян.

Після виконання Гімну та молитви Ракоці присутніх привітав ректор Закарпатського угорського інституту ім. Ференца Ракоці ІІ Іштван Черничко. «Йде війна, ми всі це відчуваємо, навіть далеко від лінії фронту. Але ми сьогодні зібралися, щоб разом святкувати та сподіватися на якнайшвидший мир, – зазначив ректор. – Мільйони були змушені покинути свої домівки, інші взяли до рук зброю і відправилися в бій, інші простягають руку допомоги. Закарпатський угорський інститут із перших днів війни розмістив у своїх гуртожитках сотні біженців, деякі з яких проживають там і сьогодні».

Підсумовуючи події кількох тижнів, що минули після закінчення попереднього навчального року, Іштван Черничко повідомив про досягнуті результати, видатні професійні успіхи викладачів та розширення й оснащення закладу. Визначною подією стало підписання угоди про співпрацю з партнерськими вишами – університетом Дебрецена, Мішкольца та Ніредьгази, завдяки чому студенти у результаті успішного навчання зможуть отримати два дипломи: один тут, в Україні, в закарпатському інституті, другий в Угорщині, в партнерському закладі, тобто, матимуть паралельно дві вищі освіти. «Але найбільшим досягненням і результатом вважаю не вищезазначене, а те, що, незважаючи на воєнні умови, Закарпатський угорський інститут імені Ференца Ракоці ІІ довів, що він живий і хоче жити, тому 2022/2023 навчальний рік ми розпочали з очного навчання», – підкреслив Іштван Черничко.

Ректор також повідомив, що окрім міжнародної акредитації, отриманої в минулому навчальному році, виш отримав дозвіл на відкриття навчання за новими спеціальностями, тож у цьогорічній вступній кампанії на абітурієнтів чекали чотири чотири нові напрямки на бакалавраті та три на магістратурі, відтак, загалом на бакалавраті було оголошено набір на 16 спеціальностей, а на магістратурі – на 10.

«Цього року під час вступної кампанії інститут прийняв рекордну кількість заяв від абітурієнтів – 1500. З урахуванням додаткового вступу загалом на перший курс бакалаврату зараховано 475 студентів, на магістратуру – 117», – констатував ректор, наголосивши, що це означає, що загалом навчальний рік у стінах закладу розпочали 1296 студентів денної та заочної форми навчання. «Наші досягнення на даний момент, вибір і довіра першокурсників, які святкують разом із нами, додають нам сили і віри сподіватися на мир і віру в успіх наполегливої ​​праці», – підкреслив Іштван Черничко.

Держсекретар МЗС Угорщини Томаш Менцер під час виступу високо оцінив роботу берегівського угорського інституту, який «під час війни в країні, зміг не тільки підтримувати високий рівень освіти, але й допомагав біженцям, долучився до їхнього забезпечення, розміщення, харчування, надання гуманітарної допомоги».

«Ми відзначаємо та висловлюємо вдячність за невтомну працю інституту, якою він сприяє збереженню закарпатської угорської національної меншини, покращенню рівня життя угорської громади, поповненню інтелектуальної та наукової спільноти, а також подолання дефіциту кадрів в угорськомовних навчальних закладах Закарпаття», – підкреслив угорський дипломат.

«Мета уряду Угорщини, яка базується на конкретних національних політичних орієнтирах, – зміцнення національної ідентичності угорців, збереження культурних і мовних цінностей, а також підтримка угорських громад, які проживають за межами Угорщини на своїй батьківщині, і вона робить усе для досягнення цих цілей», – заявив Томаш Менцер.

«Для майбутнього та збереження закарпатської угорської громади суттєвим і неминучим питанням є існування мережі угорськомовних шкіл. Школа, в якій навчання ведеться рідною мовою, є берегинею культури, де формується національна ідентичність. Збереження угорської культури та угорськомовної освіти – запорука збереження закарпатської угорської громади. Вважаємо надважливим забезпечити, щоб національні меншини вивчали свою рідну мову і могли навчатися рідною мовою на всіх рівнях освіти», – наголосив Держсекретар.

«Угорщина однією з перших визнала незалежність України та однією з перших надала допомогу Україні після початку війни. У відповідь на гуманітарну кризу в Україні Угорщина розпочала безпрецедентну гуманітарну акцію, найбільшу в історії країни. Ми і надалі будемо підтримувати Україну, надавати добросусідську допомогу. […] В інтересах Угорщини – якнайшвидше припинення війни, а також стабільна, мирна, процвітаюча Україна, яка забезпечує правову безпеку всім своїм громадянам, незалежно від національності, етнічної приналежності чи рідної мови», – заявив Томаш Менцер.

Відкриття навчального року продовжилося урочистим складанням присяги першокурсниками. Текст присяги зачитав студент першого курсу відділення англійської філології Балаж Зан Фабіан. Після церемонії складання присяги президент інституту Ільдико Орос та ректор Іштван Черничко рукостисканням посвятили першокурсників у студенти.

Після виконання студентського гімну «Gaudeamus igitur» першокурсників привітав заступник Держсекретаря з питань вищої освіти Міністерства культури та інновацій Угорщини Балаж Ганко. У своєму виступі він наголосив на масштабній підтримці Угорщиною освіти, роботи вчителів, навчання студентів. «Коли цієї осені керівництво інституту вирішило розпочати навчання в очній формі, ми допомогли і в цьому. Сьогодні ми запустили унікальні ініціативи щодо вищої освіти, що допоможе як угорським, так і українським студентам Закарпаття», – зазначив посадовець, маючи на увазі підписання угод про співпрацю інституту з партнерськими вишами Угорщини. «Наша стратегічна мета – розвиток вищої освіти та зміцнення угорської ідентичності закордонних громад. Аби представники закордонних угорських громад навчалися у вишах з угорською ідентичністю і щоби ці вищі навчальні заклади були культурними осередками закордонних угорських громад. Берегівський інститут – втілення цієї мети», – підкреслив заступник Держсекретаря.

Вже стало традицією, що на церемонії відкриття навчального року вручають і премію ім. Ракоці, засновану інститутом у 2014 році, яку щороку отримують особи, котрі внесли значний вклад у створення, збереження та розвиток угорськомовної освіти на Закарпатті, сприяли навчанню молодих закарпатських угорців, відтак і їхньому прогресу на батьківщині. При присудженні премії враховують і те, щоби лауреатом була людина, яка багато зробила для угорської нації та закарпатської угорської громади, тому ця нагорода вважається найвищою відзнакою закарпатських угорців.

Згідно з рішенням ради інституту, лауреатом премії в Угорщині у 2022 році став Тібор Сабо, колишній керівник Офісу закордонних угорців, мер міста Мартонвашар. Тібор Сабо своїм професійним досвідом від самого початку допомагав становленню інституту, вболівав за функціонування закладу та долю закарпатських угорців. Оскільки лауреат не зміг бути присутнім на церемонії особисто, він отримає нагороду згодом. Закарпатським лауреатом премії ім. Ракоці цього року став Ґейза Ґулачі, директор Благодійного фонду «КМКС», член-засновник Закарпатського угорськомовного педагогічного товариства, заступник голови Товариства угорської культури Закарпаття. Ґейза Ґулачі сприяв створенню інституту як член опікунської ради Благодійного фонду «За Закарпатський угорський інститут». Розробив перший статут закладу. Він завжди вболівав за долю вишу та відстоює інтереси інституту і сьогодні.

Вже вчетверте вручили і внутрішні нагороди інституту. Премію ім. Томчані за двадцятирічну видатну професійну діяльність у закладі отримали завідуюча кафедри філології Аніко Береґсасі та її заступниця Каталін Лізак. Пам’ятною медаллю «За інститут ім. Ракоці» нагороджено доцента кафедри філології Юрія Туряницю, котрий вже вийшов на пенсію, на знак визнання його ефективної та самовідданої праці в українському відділенні кафедри. Відзнаку «Відмінний працівник інституту ім. Ракоці» отримала Ільдико Рейпаші, яка з листопада 1999 року була бібліотекарем вишу, а потім завідуючою бібліотекою.

«Людину визначає не те, що вона відстоює під час комфорту та зручності, а те, за що вона виступає під час викликів і суперечок», – зазначила під час виступу Президент інституту Ільдико Орос, цитуючи слова Мартіна Лютера Кінґа. – За останні місяці закарпатці, угорська громада по той та по цей бік кордону в складній ситуації були частиною однієї спільноти, служачи її інтересам». Очільниця інституту висловила вдячність за безкорисливу допомогу та підтримку, яку виш отримав від угорських громад, партнерських закладів, громадських організацій та угорського уряду.

«Незважаючи на невизначеність, ми маємо виконувати свою роботу, бо країну може зруйнувати не лише війна, а й брак знань. […] У нашому закладі з моменту його заснування ми поставили перед собою за мету надавати якісну освіту і з того часу ми наслідуємо цю мету, що визнають як у нашій країні, так і за її межами. Про це свідчить міжнародна акредитація закладу. Саме такого підходу ми очікуємо від вас, дорогі студенти», – підкреслила Ільдико Орос. Звертаючись до першокурсників, вона зазначила: «Сподіваємося, що ця війна якнайшвидше закінчиться, а далі завдання ліквідації збитків, завданих війною, відбудова країни буде покладена на вас».

2022-2023 навчальний рік буде непростим, адже ми не знаємо, що на нас чекає. Цитуючи слова Альберта Ейнштейна «Серед безладу знайдіть простоту, серед розбрату знайдіть гармонію, в труднощах знайдіть можливість», президент закликала студентів: «Шукайте можливість!»

На завершення урочистостей представники історичних церков попросили Божого благословення на інститут, його співробітників та студентів.

Олександра Чуга/Csuha Alexandra

Kárpátalja hetilap

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах