136029
15:32 16.092022

Закарпатському лісотехнічному коледжу – 75 років. Більшість місцевих чиновників пройшли «лісову школу»

Життя 5942

Нині у області є багато закладів, де можна здобути якісну середню-спеціальну та вищу освіту. Маємо різні університети, ліцеї, коледжі, навіть академії. А колись їх було всього декілька. І Закарпатський лісотехнікум був одним із них. Наразі це – коледж, після закінчення якого можна продовжити навчання у Національному лісотехнічному університеті. І цими днями закладу виповнилося почесних 75 років.

«Карпатський об’єктив» побував на ювілеї. Поспілкувався з керівником, викладачами та студентами учбової установи.

Серед випускників багато відомих особистостей

Із гордістю заявляє, що є випускником колишнього технікуму нинішній директор лісотехнічного коледжу Михайло Липчей.

«Я сам випускник цього закладу, – каже він «Карпатському об’єктиву». – Наш лісотехнікум закінчив і чинний голова Закарпатської ОВА Віктор Микита, і його перший заступник Мирослав Білецький. Згодом кожен продовжив навчання за іншим обраним фахом. Приємно, що нашу школу пройшло багато справді знаних і поважних людей. Серед яких і завідувач відділу Головної служби кадрової політики Секретаріату президента України Тарас Жураковський, і генеральний директор українсько-австрійського підприємства ТОВ «Фішер-Мукачево» Василь Рябич, і інші».

Заклад пишається своїми випускниками, серед яких і такі, хто, на жаль, загинув у війні за Україну. А це – Роберт Маслей, Олександр Ігнатишин, Юрій Цьока та Іван Дівинець.

Вчать і життя, і любові до рідної землі

Загалом повна назва учбової установи «Відокремлений структурний підрозділ «Закарпатський лісотехнічний фаховий коледж Державного вищого навчального закладу «Національний лісотехнічний університет України».

І тут навчають студентів не лише професії, це – своєрідна школа життя.

«Ми постійно плетемо маскувальні сітки, – наголошує викладачка української мови і літератури Тетяна Іваненко. – Допомагаємо студентам знайти себе у цьому житті, вчимо їх любити свій край, свою землю, свою Україну. Всі разом мріємо про мир і перемогу, допомагаємо армії, як можемо».

Наразі коледж готує фахівців із шести спеціальностей: «Економіка», «Екологія», «Лісозаготівля», «Лісове господарство», «Деревообробні та меблеві технології» і «Експлуатація та ремонт машині обладнання лісового господарства». Є денна і заочна форми. У закладі працюють 154 фахівці, із яких 57 викладачів, 3 майстри виробничого навчання, освіту здобувають 560 студентів.

Коледж має добру матеріальну базу, у навчальному корпусі 40 кабінетів та лабораторій, спортивний зал, бібліотека з читальним залом на 10 місць, гуртожиток, навчально-виробничі майстерні, навчальне лісництво, дендропарк, а зараз головне – сховище. Більше 40 відсотків студентів отримують академічні стипендії, а найбільш здібні мають підвищені.

«Я свідомо обрала лісотехнічний коледж, – каже другокурсниця Катерина. – Тут навчалися мої батьки, його закінчував мій старший брат. Хочу бути економістом і потім продовжити навчання в університеті у Львові. Навчатися цікаво. Сама я хустянка, не живу в гуртожитку, але одногрепниці кажуть, що умови хороші. А ще у нас проводяться різні свята, є багато тематичних вечорів, конкурсів. Загалом життя активне та насичене».

Трохи історії

Закарпатський лісотехнічний технікум відкрився 10 січня 1947 року. і Наразі в тому приміщенні квартирує Хустська спеціалізована школа І-ІІІ ст. №6. У 1952 році було здійснено перший набір на заочну форму навчання. У 1951 році відбувся перший випуск спеціалістів лісової галузі. Дипломи отримали 88 осіб. Першими студентами стали діти колишніх бокорашів та лісорубів. Утім згодом закарпатці побачили, що в стінах технікуму можна отримати затребувані у області професії і навчатися у закладі стало престижно.

У 1985 році відкрився новий корпус на вулиці Волошина, де установа знаходиться й зараз.

У 2006 році заклад було реорганізовано у Закарпатський лісотехнічний коледж, а незабаром змінено назву на «Відокремлений структурний підрозділ «Закарпатський лісотехнічний фаховий коледж Державного вищого навчального закладу «Національний лісотехнічний університет України».

За роки існування освітньою установою було випущено більше 20 тисяч спеціалістів для лісового господарства, лісової, деревообробної та інших галузей.

У різні часи заклад очолювали Михайло Мартиненко, Олександр Піскун, Георгій Стрижак, Роман Ковалишин.

Нині студенти ведуть активне життя, займаються благодійницькою та волонтерською роботою, збирають кошти онкохворим дітям, армії. Велика увага відводиться спорту та різним змаганням. Крім того, цікаво проходять виробничі практики на базі Карпатського біосферного заповідника, Національного природного парку «Синевир», Ужанського національного природного парку та Національного природного парку «Зачарований край».

***

Зараз Закарпатському лісотехнічному фаховому коледжу – 75. Дата поважна.

За цей час багато зроблено, багато змінено і попереду багато перспектив. Хочеться побажати як студентам, так і викладачам мудрості, мужності та життєвих гараздів! Нехай у всіх усе буде добре!

Марина АЛДОН

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах
Новини
Ансамбль «Угорські мелодії» презентує концерт «Чардаші, пісні та танці» 19 травня в обласній філармонії
12:58
В Ужгороді змагалися дзюдоїсти в залік VІ Літньої гімназіади України
12:01
Завдяки прокуратурі перша на Закарпатті печерна стоянка людей кам'яного віку перебуватиме під охороною
11:18
«Вишиваємо перемогу»: в обласній бібліотеці розпочали вишивати мапу України
10:06
Новий дім для Луганського обласного будинку дитини облаштували на Мукачівщині
09:45
Ужгородку судитимуть за організацію незаконного грального закладу
09:11
Зміни цін на продукти харчування на споживчому ринку області
09:01
МЗС пояснило, як чоловіки за кордоном отримуватимуть консульські послуги після 18 травня
08:30
На Рахівщині спалахнула пожежа на приватному обійсті
17:12
Підписано закон про збільшення штрафів за порушення військового обліку
16:45
Всі новини