135809
19:16 12.092022

Собачка-переселенка з Харкова, яка розважала перечинців, поїхала до Польщі

Життя 6196

Рятуючись від ворожих обстрілів російських окупантів, 53-річна ІринаТокарєва з Харкова разом з чоловіком та собачкою Баффі породи йорк приїхала на Закарпаття. Сім’я зі своєю домашньою улюбленицею знайшла тимчасовий прихисток у Перечині. Поселили їх до дитсадка «Теремок», де проживали понад п’ять місяців. У липні чоловік повернувся до рідного міста, а Ірина із чотирилапою красунею у кінці серпня поїхала до Польщі.

Внутрішньо переміщені особи та перечинські дітлахи досі згадують таку милу і кумедну собачку, яка їх розважала, виконуючи різні команди господині: ходила поруч, кружляла на задніх лапках, штовхала іграшковий візок, збирала розкидані іграшки. Баффі – дресирована.

24 липня у внутрішньому дворику краєзнавчого музею Перечина відбувся благодійний інтеграційний захід. Учасниками були жителі громади та внутрішньо переміщені особи. Організатори запросили Ірину та Баффі, щоб розважити діток. Імпровізований виступ собачки у сценічному вбранні, її трюки дуже сподобалися глядачам – гарячі оплески та «Молодець!», «Яка розумниця!» цьому підтвердження. Потім господиня переодягнула її у вишиванку. «Наша Баффі – патріотка України, вона за нашу рідну неньку з головою і хвостом», – розмову з пані Іриною розпочали із розповіді про домашню улюбленицю.

– Нашій дівчинці вісім років. Породи – йорк. Коли принесли її додому, вона була неслухняна. Щоб не шкодила, почали її дресирувати. Не для виступів, а для себе, щоб могли спілкуватися з нею. Всі трюки вивчили протягом року. Всі, які сьогодні тут показали. Ви бачили, що вона ходить рядом, сидить, по команді може залізти на стільчик, злізти з нього, дає праву лапку, ліву лапку, збирає розкидані іграшки. Собаку треба дресирувати до року. Тільки у дворічному віці вчили її робити «білочку» та «мішку» – сидіти на попі. Тому що до двох років собачку не можна садити на попу, бо спинка ще слабенька і її можна зламати.

Чи були на Закарпатті раніше?

– Не були. Все відкладали на потім, думали: поробимо свої справи, доремонтуємо і вже точно наступного року поїдемо.

Чому хотіли відвідати наш край?

– Це наша Україна. Ми не знаємо Західну Україну, єдине знали, що тут дуже гарно, але будь-яка поїздка – це кошти. Мрії збуваються, але не так, як ми це собі уявляли. Враження – у захваті від краси. Приїхали 12 березня. Побачили гори, на наших очах почало все зеленіти, розквітати. А потім розцвіли сакури. І люди у вас дуже добрі, ввічливі, допомагають, добре зустріли нас. Ми сіли в поїзд і їхали, не знали куди. Нас мало де брали з собачкою. Ми телефонували, коли чули, що ми із собачкою, казали, нема місць.

– Розкажіть, будь ласка, чим Ви займалися у Харкові до війни?

Вела підприємницьку діяльність. Останні два роки залишила власну справу і стала допомагати чоловіку. Він – ріелтор.

– Дітей маєте, де вони?

– Маємо сина, 31 рік, дорослий, у нього своє життя.

Ваше житло вціліло?

Поки що так. Маємо квартиру в Харкові, на Олексіївці. Це за 30 км до російського Бєлгорода. Звідти по нас стріляють.

Ви намагаєтеся говорити українською, вимовляти слова із правильними наголосами, але я відчуваю, що мова для вас нерідна.

– Я вчилася в українській школі, але живучи в Харкові, у побуті останні 20 років розмовляли російською. Стараюся говорити українською, деколи важко добрати правильні та відповідні слова. У садочку з іншими харків’янами розмовляємо російською, мене це трошки збиває з пантелику. Хочу сказати про таке: незважаючи на те, що Харків російськомовний, він завжди був проукраїнський.

Які закарпатські слова вивчили?

– Шмигалики.

– Що таке шмигалики?

– Сірники.

– Шваблики,уточнюю і сміюся, бо вперше чую слово «шмигалики».

Так, шваблики. Я забула. Для мене це був шок, бо слово «шваблики» мені схоже по звучанню на швабру, і аж ніяк не на сірники.

А «но (а) гавиці» знаєте що таке?

Не знаю.

Штани. Нога, натягати на ноги, – пояснюю.

– Як цікаво. Буду вчити, – каже пані Ірина.

На цьому прощаємося, бо у кожного свої справи. Домовились, що зустрінемось найближчим часом і поспілкуємось, але життя внесло свої корективи – пані Ірина вирішила поїхати до Польщі. Про це мені стало відомо зі слів завідуючої дитсадком.

Тетяна ГРИЦИЩУК, фото автора

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах
Новини
На Закарпатті прикордонники затримали шістьох порушників кордону з провідником
11:20
На Рахівщині попрощаються з Василем Бочкором, який майже рік вважався зниклим безвісти
09:02
На Берегівщині чоловік підпалив 10-річного сина співмешканки, хлопчик помер
08:34
На Закарпатті розпочався сезон шашликів. У скільки обходиться відпочинок на природі
17:32
Міноборони запустило е-чергу в ТЦК
16:55
В Ужгороді оштрафували 818 водіїв за порушення правил паркування
16:43
На Закарпатті продовжується розбудова й модернізація об'єктів медичної інфраструктури
15:59
У Закарпатському угорському інституті організували науково-дискусійний захід
14:40
Ансамбль «Угорські мелодії» презентує концерт «Чардаші, пісні та танці» 19 травня в обласній філармонії
12:58
В Ужгороді змагалися дзюдоїсти в залік VІ Літньої гімназіади України
12:01
Всі новини