135785
11:21 12.092022

Навчальний рік в Угорщині розпочали понад 2500 україномовних учнів

Життя 2841

Лише у державних навчальних закладах Угорщини навчання розпочали понад 2,5 тисячі україномовних дітей біженців, – повідомляють «Новини» на телеканалі М1.

В одній зі шкіл міста Мішкольц українські діти саме вивчають найпростіші угорські слова. 13-річний Андрій Шпелове разом із батьками втік від війни до Угорщини. Він ходить до школи в Мішкольці, а його батьки влаштувалися працювати на завод. «Я доволі багато вчуся, також намагаюся вивчити угорську, найбільше мені подобається біологія, вдома ми вчимося так само, як і тут», – каже українець.

Вчительку із Закарпаття взяли на роботу в школу минулого навчального року навесні. Крістіна Молнар розповідає, що українським дітям – окрім навчальної програми – треба подолати ще й мовні труднощі.

«Вони потрапили в інше мовне середовище, вони повинні це пережити і психологічно, я часто спілкуюся з ними українською, щоб зрозуміти, що з ними відбувається», – пояснює Крістіна Молнар, вчителька англійської мови школи ім. Ференца Казінці міста Мішкольц.

Мішкольцький заклад – не єдиний, де навчаються й українські діти. В одній зі шкіл прикордоння, наприклад, заняття ведуться двома мовами.

«Є діти, які вже мали базовий словниковий запас, є такі, хто приїхав із Закарпаття – вони більш сприйнятливі до угорської мови. Але є діти, які приїхали зі Сходу України і лише тут уперше почули угорську», – розповідає Єва Імре, вчителька угорської мови в одній з таких шкіл.

У школі навчаються і корінні українці, й закарпатські угорці. Біженці прибули сюди після початку війни.

«Я приїхав із міста Запоріжжя. Там бувають ракетні обстріли міста, але, слава Богу, нечасто. Але область повністю окупована російськими військами», – розповів український хлопець.

Церковний загальноосвітній заклад у місті Естергом також прийняв учнів-біженців і разом з ними розпочав новий навчальний рік.

«Наразі в нас навчається четверо біженців. Усі – закарпатці угорського походження. Із міста Мукачево прибула родина з трьома дітьми: з дошкільням, а також із першо- та третьокласниками. Ще одну більш старшу дівчинку прийняли в Дунабогдані, вона теж із Закарпаття, навчається в 9 класі», – пояснює Міклош Валко, директор НВК ім. Святої Єлізавети.

В один із гуртожитків міста Капошвар у травні заселили команду дзюдоїстів Харківської дитячо-юнацької спортивної школи. Засобами для навчання їх забезпечила Екуменічна служба допомоги.

Оскільки серед них є студенти вишів, вони дуже зраділи отриманим ноутбукам.

«Ми привезли чотирнадцять планшетів, адже тут стільки дітей, а також три ноутбуки, завдяки яким ми сприяємо їхньому навчанню. Вони беруть участь у навчанні онлайн, у співпраці з Харківським управлінням освіти. Тому їм необхідно мати відповідну техніку», – зазначила Барбара Баца, представниця Екуменічної служби допомоги.

Загалом навчальний рік у навчальних закладах Угорщини, які утримуються районними центрами, розпочали 2611 учнів з України. Для дітей-біженців, які не володіють угорською мовою, більшість шкіл організували мовні курси та інші заходи для інтеграції, витрати на котрі покриває уряд країни зі своїх ресурсів.

hirado.hu

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах