135718
11:20 10.092022

На Ужгородщині вшанували пам’ять легендарного Іштвана Добо

Життя 4811

9 вересня у винних підвалах Середнього, покладанням вінків до погруддя героїчної постаті військового капітана, відзначили пам’ять барона Іштвана Добо. У населеному пункті навіть заснували фестиваль, який популяризує історичну спадщину Середнього та його уродженця Іштвана Добо. Однак зараз, у зв’язку з війною, святковий захід вирішили не проводити.

Прославився Іштван Добо героїчним захистом Егерської фортеці (Угорщина) проти турецьких військ у 1552 році. При обороні Егерської твердині, разом з 2100 захисниками, Іштван Добо успішно протистояв натиску 80-тисячного турецького війська, чим зірвав план наступу турків на Відень. Відтак видатна постать військового капітана назавжди залишиться на сторінках світової історії.

Крім того, Іштван Добо доклав багато зусиль для розвитку виноробства в краї. Саме він побудував у селищі відомі винні підвали протяжністю понад чотири кілометри. Вони збереглися й до цього часу. Іштван Добо набув славу чудового винороба і продавав власне вино навіть за кордон.

Організаторами «тихого» покладання вінків виступила громадська організація «Про культура субкарпатика», яка з 2014 року вшановує день пам’яті Іштвана Добо проведенням культурно-розважального заходу під назвою «Добо фест».

Ільдіко Орос, голова громадської організації та президент Закарпатського угорського інституту ім. Ференца Ракоці ІІ зазначила, що у той час Іштван Добо стояв на захисті не тільки замкових мурів Егера, а й християнських цінностей: «Його боротьба з турецькою навалою, як і захист фортеці, назавжди закарбувалася на сторінках історії. Іштван Добо не дав можливість туркам ступити на наші землі, тому ми завжди маємо пам’ятати такий героїчний вчинок. Це вкрай важливо особливо у наш складний час, адже він давно показав приклад як навіть з невеликим військом можна стати на захист рідної землі та досягнути успіху».

Президент ЗУІ також розповіла, що минулоріч у навчальному закладі видали роман «Зірки Егера» в українському перекладі. 100 примірників цієї книги передали до школи смт Середнє. Пані Ільдіко висловила сподівання, що цей твір включать у шкільну програму хоча б населеного пункту.

Додамо, що дні пам’яті Іштвана Добро спочатку проводили в Часлівцях, однак згодом виникла ідея організувати таке святкування і в Середньому – рідному краї видатного коменданта Егерської фортеці. Традиція вкоренилася та сподіваємося продовжиться у післявоєнний час.

Вікторія КОПИНЕЦЬ

Відео – Дмитро МИСЬ

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах