135396
16:16 2.092022

Берегівський ліцей ім. Габора Бетлена вперше набрав першачків

Життя 2476

Одна з найкращих угорськомовних середніх шкіл Закарпаття – Берегівський ліцей ім. Габора Бетлена, переформатований із гімназії, – розпочала навчальний рік із 276 учнями та частково зміненим педагогічним колективом. Ліцей, який є сьомим у рейтингу найкращих навчальних закладів краю, цьогоріч набрав 16 дітей до першого класу (віком 6–7 років), 22 учні розпочали навчання з п’ятого класу.

1 вересня під час урочистого відкриття нового навчального року директор ліцею Арпад Сабо у своїй промові наголосив, що війна, яка триває в нашій країні, впливає на всіх і на все. Зокрема через це довелося попрощатися з колишнім заступником директора та п’ятьма педагогами, яким керівник закладу подякував за їхню роботу. Водночас Арпад Сабо представив нових колег, зокрема свою нову заступницю, учительку англійської мови Еріку Павлюк.

Директор повідомив, що багато учнів перебувають за кордоном, тож, крім очного навчання, яке зараз починається, ліцей продовжить роботу і в онлайн-форматі. Незважаючи на ситуацію, спричинену війною, Арпад Сабо назвав відрадним те, що угорськомовна школа за результатами минулого навчального року стала сьомою в рейтингу найкращих загальноосвітніх навчальних закладів Закарпаття разом із двома іншими школами. Крім того, ліцей, котрий вважається правонаступником колишньої берегівської Королівської угорської державної середньої школи, цього року набрав 16 учнів 6–7-річного віку в клас учительки Єви Томпи-Бачко. У 2022/2023 навчальному році в закладі також розпочинають навчання 22 п’ятикласники.

Від 24 лютого ліцей та його педагогічний колектив забезпечили велику кількість внутрішньо переміщених осіб. З упевненістю в майбутньому за підтримки уряду Угорщини заклад продовжує розпочате на його території будівництво, наголосив директор.

Від імені випускників Камілла Ґріца та Наталія Надь привітали нових учнів, відтак 11-класники вручили їм подарунки.

Першачків, учнів ліцею, їхніх батьків та педагогів привітала й представниця Консульства Угорщини в Берегові Сільвія Молнар-Фрейдріх. «Знання – це сила, яку ніхто не може в нас забрати, і лише освічені люди здатні змінити цей світ», – наголосила дипломат.

Ласло Зубанич, голова Демократичної спілки угорців Закарпаття (УМДС), заступник декана Українсько-угорського навчально-наукового інституту УжНУ, у свою чергу, підкреслив, що сьоме місце в рейтингу найкращих шкіл краю – значний результат для угорськомовної загальноосвітньої школи, адже в області є сотні шкіл та ліцеїв. За його словами, бути сьомим серед такої кількості навчальних закладів – похвальний результат, який Берегівський ліцей ім. Габора Бетлена здобув завдяки успіхам, досягнутим на різних обласних та національних предметних олімпіадах.

Відтак Ласло Зубанич зазначив, що Берегівський ліцей – єдина угорськомовна середня школа в краї, усі інші заклади цього літа стали двомовними. Тому ліцей ім. Габора Бетлена є опорним пунктом у плеканні угорської мови та культури.

Янош Ґеревич, керівник представництва Угорської екуменічної служби допомоги в Україні, колишній учитель історії навчального закладу, виступаючи перед присутніми, пригадав, що в 1991 році після тривалої перерви раніше відома угорська середня школа Берегова знову змогла розпочати роботу. Перші вступні іспити були проведені під час московського перевороту. Відтоді педагоги закладу доклали чимало зусиль для розбудови корпусу та забезпечення належної якості освіти.

Протягом останніх 30 років школа успішно виконувала свою місію, зокрема дала багатьом обдарованим молодим людям знання, які дозволили їм зробити успішну кар’єру на Закарпатті та в багатьох країнах світу. Батьки можуть бути впевнені, що віддали своїх дітей до закладу, де для їхнього розвитку зроблять усе можливе, підкреслив Янош Ґеревич.

Від імені духовенства учнів привітали настоятель берегівської греко-католицької церкви Іштван Мароші й пастор реформатської церкви Ференц Тарацкезі, які помолилися за спокійний та успішний навчальний рік. Відтак Іштван Мароші передав ліцею нещодавно опубліковану біографію його колишнього випускника, греко-католицького священника та вчителя теології Елемира Ортутая.

Жолт Бадо/Badó Zsolt/Kárpátalja hetilap

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах