134978
12:08 26.082022

Фахівці «Закарпатгазу» оновлюють анодні поля

Життя 3753

У Коритнянах на Ужгородщині газовики встановили нову станцію катодного захисту та оновили анодне поле. Це допоможе вберегти підземний газопровід села від корозії. Адже у 99% випадків саме вона стає причиною розгерметизації труб, якими газ надходить до споживачів.

Спочатку фахівці за допомогою екскаватора викопують траншею уздовж пролягання підземних газопроводів. Далі встановлюють анодні заземлювачі та власне саму станцію катодного захисту. Аноди з’єднуються зі станцією за допомогою кабелю, по якому тече струм. В результаті анодний процес змінюється катодним і корозія труби не відбувається. Руйнуватися буде тільки анодний електрод. Це означає суттєве зменшення аварій, втрат газу та довше життя газопроводів. А сучасні технології дозволяють робити анодні поля компактними, – пояснюють газовики.

«Ми закладаємо певну кількість анодів. Раніше ми робили горизонтальну закладку, тепер ми маємо бур, буримо двохметрові шурпи і укладаємо туди вертикально аноди. Таким чином площа анодного поля менша, що важливо в умовах щільної забудови, наприклад у містах», – пояснює Альберт Соболь, майстер електрохімічного захисту служби контролю за виробництвом АТ «Закарпатгаз».

У Коритнянах газовики встановили 24 таких заземлювачі, що допоможуть захистити 6,5 км газових підземних труб. Це вже сьоме анодне поле, яке «Закарпатгаз» заклав цього року на території області. Окрім Ужгородщини, оновили станції катодного захисту на Мукачівщині та Свалявщині.

Газовики пояснюють: проведення заходів із забезпечення електрохімічного захисту газопроводів, як і низка робіт з модернізації та ремонту газових мереж, здійснюється за кошти, які споживачі сплачують за послугу з розподілу газу.

Про це інформує пресслужба АТ «Закарпатгаз».

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах