134943
08:30 26.082022

У Мукачеві відбулася зустріч з альпіністкою Іриною Галай (ФОТО)

Життя 5889

25 серпня у Мукачівській міській бібліотеці для дітей відбулася зустріч з відомою альпіністкою, що підкорила найбільш небезпечні вершини світу та розгорнула там прапор України.

Ірина Галай – мукачівка, перша жінка-українка, яка здійснила сходження на Еверест та К2. Окрім того, спортсменці підкорилися й інші вершини Європи та Північної Америки. Свою історію любові до крижаних гір жінка розповіла в рамках проєкту “МРІЯ. Мукачево. Розповідь. ІсторіЯ”.

“Це вже другий етап нашого проєкту. Його суть полягає у тому, аби познайомити дітей ближче з тими професіями, або захопленнями, які вони собі обрали. Тобто ми не тільки розповідаємо, а й організовуємо зустрічі дітей з представниками тої чи іншої професії, або хоббі”, – розповідає менторка проєкту Беата Столяренко.

Скелелазом виявила бажання стати маленька харків’янка – Агата. Дівчина з захопленням слухала запрошену гостю та дізналася чимало важливих речей про сходження у гори та процес підготовки. А також мала змогу задати свої питання.

Ірина Галай поділилася з присутніми своєю історією. Жінка розповіла, що вперше відчула бажання підкорити Еверест, коли відносила їжу альпіністам у базовий табір, після землетрусу у Непалі.

“Я знаходилась в одному з непальських готелів. Вийшла на декілька хвилин, аби купити картку на телефон. В цей час стався землетрус і зруйнував наш готель. Тобто, я була близька до загибелі. Українців, що були в той час в країні, евакуювали, та я відмовилась їхати. Відчувала, що повинна допомогти цим людям. Я пішла працювати у китайський червоний хрест, там вже дізналася, що після землетрусу зійшла лавина і у базовому таборі є люди, які потребують їжу та допомогу. Діставшись туди я вперше подумала про те, що хотіла б піднятися на Еверест, хоч як би там не було небезпечно”, – зізнається жінка.

Тривала підготовка та відсутність гірської хвороби зіграли на руку спортсменці.

“Щоб піднятися на Еверест потрібно місяць часу. Враховуючи перельоти до Непалу, переїзди. Ми йшли повільно, зупиняючись у базових таборах на різних висотах. Для кожної висоти потрібна акліматизація, тому там ми залишались на ніч, або на декілька. Взагалі, аби піднятися туди, в тебе має бути все ідеальне, рюкзак, одежа, все продумане до дрібниць. Навіть шкарпетки мають бути такі аби раптом десь не натерли”, – розповідає Ірина Галай.

Жінка додає, що для неї самої було великим відкриттям відсутність гірської хвороби, яка найчастіше стає на заваді альпіністам. Саме тому після сходження на Еверест Ірина Галай підкорила ще й небезпечну К2, а у 2018 піднялася на висоту 8 тисяч метрів без кисневого балону.

У планах, зізналася жінка, підкорити ще відносно невеликі гори у Антарктиді та Папуа Новій Гвінеї, а також побудувати справжній скелодром у Мукачеві. А поки Ірина Галай, так само, як і всі українці, мріє про найшвидшу перемогу та усіляко допомагає ЗСУ.

Ірина ГРАБКО

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах
Новини
На Мукачівщині жінка пиячила зі знайомим, а потім його зарізала
14:29
У Чопі провели в останню дорогу полеглого на Донеччині Валерія Баса
13:41
Засудили до ув’язнення: на Рахівщині двоє місцевих жителів отримали вирок за хуліганство та стрілянину в кафе
13:17
Юні ужгородські баскетболісти за крок до історичного досягнення
13:02
Закупівлі на майже на півмільярда гривень перевірили закарпатські аудитори за 4 місяці цього року
12:32
У Палаці культури і мистецтв експонується благодійна творча виставка-продаж учасників художнього пленеру «Сакура Арт»
12:01
На Ужгородщині сталося загоряння легкового транспорту
11:42
На Закарпатті за матеріалами СБУ судитимуть ще трьох колаборантів, які співпрацювали з ворогом на Херсонщині та Запоріжжі
11:25
Чемпіонат Закарпаття з футболу повертається
11:02
У Міжгір'ї горів будинок
10:47
Всі новини