134582
13:46 19.082022

Науковці та студенти УжНУ взяли участь у заходах Конференції ректорів Дунайського регіону

Життя 3018

Незважаючи на війну: науковці та студенти Ужгородського національного університету взяли участь у заходах Конференції ректорів Дунайського регіону.

Ужгородський національний університет з 2015 року є членом потужної європейської мережі Конференції ректорів Дунайського регіону, до складу якої входить близько 70-ти університетів Австрії, Німеччини, Італії, Хорватії та інших країн. Дана організація покликана розвивати співробітництво з актуальних питань сьогодення і робити свій внесок у стабільність та розвиток Дунайського регіону.

«За підтримки Конференції ректорів Дунайського регіону молоді та досвідчені науковці нашого університету отримують додаткові можливості участі в проектних консорціумах, індивідуальні гранти для наукових досліджень, участь у міжнародних конференціях, семінарах та літніх школах» – розповідає начальник відділу міжнародних зв’язків УжНУ Оксана Свєженцева.

Цьогоріч, незважаючи на російську військову агресію проти України, представники УжНУ взяли участь у заходах, які організовує Конференція ректорів Дунайського регіону, та діляться своїми враженнями.

Юрій Ажнюк, д.ф-м.н., старший науковий співробітник Інституту електронної фізики, НАН України, Ужгородський національний університет:

– Вже тривалий час Ужгородський національний університет бере активну участь у діяльності Конференції ректорів Дунайського регіону. яка об’єднує 65 університетів басейну Дунаю з метою обміну думками і знаннями для покращення освіти й науки в регіоні, розширення і зміцнення двосторонніх і багатосторонніх зв’язків. Минуле засідання конференції у листопаді 2021 року мало відбутися в Ужгороді, але цьому перешкодила пандемія, тому конференція проходила повністю онлайн. Обґрунтовано очікуючи послаблення коронавірусних обмежень, організатори запланували провести в Ужгороді у 2022 році літню школу конференції, орієнтовану на студентів та молодих дослідників, але в дію вступив ще більш потужний обмежуючий фактор – війна. Тому місцем проведення 17-ї літньої школи Конференції ректорів Дунайського регіону 10 –16 липня 2022 року став Відень, де у приміщенні Інституту Дунайського регіону і країн Центральної Європи розташовано штаб-квартиру конференції.

Учасників літньої школи в австрійській столиці, які представляли не тільки країни дунайського басейну (Німеччина, Австрія, Угорщина, Хорватія, Україна та ін.), а й географічно більш далекі Албанію та Велику Британію, віддалено (з використанням платформи Zoom) привітали президент Конференції ректорів Дунайського регіону, ректор Мариборського університету (Словенія) Здравко Качич та ректор Ужгородського національного університету Володимир Смоланка. Зокрема, професор Смоланка висловив щиру подяку Конференції ректорів Дунайського регіону за підтримку і допомогу, надану нашому університетові на початку повномасштабної російської агресії. З коротким вітальним словом до учасників звернувся генеральний секретар Конференції ректорів Дунайського регіону, директор Інституту Дунайського регіону і країн Центральної Європи Себастіян Шефер.

У вступній лекції президент і ректор Центральноєвропейського університету (Відень) Шаліні Раєндра зосередила увагу слухачів на проблемах боротьби університетів за академічну свободу в умовах відступу від демократії. Його ознаки явно спостерігаються зокрема, в Угорщині й Туреччині, але загрожують також іншим демократичним суспільствам.

Один з чотирьох основних напрямків роботи школи був присвячений навчанню і мобільності в умовах війни. Не дивно, що з основними доповідями (по 60 хвилин) тут виступили представники УжНУ – доктор Юрій Ажнюк (“Університет у час війни: Україна, 21 століття”) та студентка Анастасія Лендьел (“Українські студенти під час війни: навчання і волонтерська діяльність в університетах та поза ними”). Слухачі школи з різних країн висловили свою підтримку українським колегам, усьому українському народові в запеклій боротьбі з ворогом.

Анастасія Лендьел, студентка 3 курсу факультету міжнародних економічних відносин Ужгородського національного університету:

– Інститут Дунайського регіону та Центральної Європи (Відень, Австрія) є неуніверситетським дослідницьким інститутом та регіональним мозковим центром, який займається актуальними проблемами Дунайського регіону, Центральної та Південно-Східної Європи. Його метою є покращення транскордонної співпраці, діалогу та обміну знаннями в регіоні та за його межами.

конф

Учасниці літньої школи Конференції ректорів Дунайського регіону: Анастасія Лендьел, студентка 3 курсу факультету міжнародних економічних відносин, Юлія Фетько, учасниця проєкту DRC Strategic Foresight к.ю.н., Юлія Стойка, студентка 3 курсу факультету міжнародних економічних відносин

Я виборола стипендію на проведення дослідницької діяльності на базі інституту протягом 4 місяців. Надалі напрацьований матеріал використовуватиметься для академічних цілей, а також буде опублікований в офіційному журналі організації “Der Donauraum”. Окрім цього, я залучена і в інші проекти інституту, зокрема брала участь у Літній школі, що проходила 10-16 липня у австрійському Відні. Я презентувала волонтерську діяльність українських студентів під час війни та брала участь у створенні наступного подкасту інституту, де також обговорювала академічні проблеми України під час війни та шляхи їх вирішення.

Юлія Фетько, учасниця проєкту DRC Strategic Foresight к.ю.н., доктор філософії у галузі права УжНУ:

– Проект «DRC Strategic Foresight» спрямований на розробку Стратегічного прогнозування майбутнього вищої освіти та науки в Центральній, Східній та Південно-Східній Європі. Фінансування проєкту здійснюється Дунайською конференцією ректорів (Відень, Австрія) та координується Інститутом Дунайського регіону та Центральної Європи (Відень, Австрія). Проект реалізовується в гібридному форматі, поєднуючи, як он-лайн, так і оф-лайн зустрічі, які відбуваються у Відні (Австрія) та Маріборі (Словенія).

Протягом березня – липня цього року учасники DRC Strategic Foresight розробляли рекомендації для Дунайської конференції ректорів за тематичними напрямками проєкту – це автономія вищих навчальних закладів та управління вищими навчальними закладами, наука та навчання в цифрову епоху, наукові дослідження для прийняття рішень в Європі, працевлаштування студентів та дослідників-початківців. Проєкт цих рекомендацій був представлений на 17-й літній школі Дунайської конференції ректорів. Остаточні рекомендації за тематичними напрямками проєкту будуть представлені у листопаді цього року на щорічній зустрічі Дунайської конференції ректорів у Маріборі (Словенія).

Про це повідомляє Інформаційно-видавничий центр УжНУ.

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах