133650
10:58 30.072022

Село Малий Раковець потерпає від засухи: в лісах висохли берези, у садах осипалися недостиглі плоди

Життя 6829

Цьогорічне літо на Закарпатті видалося посушливе. Внаслідок аномальної африканської спеки – термометри фіксують понад +40, недостатньої кількості опадів не ростуть сільськогосподарські рослини, гине урожай, висихають кущі та дерева.

Днями побувала у рідному Малому Раківці, що на Іршавщині. З часу мого попереднього візиту минув місяць. За цей час у селі «згоріли» косовиці, висохли криниці, зміліли потічки, на корені висихають дерева, у садах осипалися недостиглі плоди яблук, слив. Востаннє тут падав дощ 6 травня, на Юря. Дощі, які проходили Закарпаттям протягом червня-липня, село оминали. Такої ситуації не пам’ятають навіть старожили.

Пішла я в гущу. В те, що бачу власними очима, важко повірити: висох папоротник, трави, берези, дуби. Стиглі чорниці (ожина) сонце так запекло, що годі їх зібрати, а деякі зовсім висохли, що в руках перетираються на порошок. У потоці Таґолич води жабі по коліна. А ще недавно діти та підлітки тут гатили бовч і купалися.

Село гірське, розміщене біля підніжжя трьох гір: Тупого, Китиці, Товстої. Ліси мішані: тут ростуть берези, дуби, бук, граб, смерека, ялинки. Більшість берез висохло і скинуло листя. Дивишся на це і сльози навертаються на очі.

У садах осипалися недостиглі плоди бистриць, яблук.

– Сливи, яблуні так файно цвіли, зав’язалися плоди, раділа, що буде з чого наварити леквару, заготовити на зиму сушениць на узвар. Дощу нема і нема, сонце пече, спека. Я постійно поливала під деревами, але днями плоди осипалися, все під деревом. Згрібаю і ношу в шанц. Яблука сорту красуні, які достигають у серпні, теж осипалися. Літні білиці всі на землі. Одне яблуко зірвала, то воно таке, якби його пекли у бловдері. Білосливи і червоні сливи вродили, але вони засохли на дереві, не смачні. Ми з них гнали самогонку. Тепер пропадуть на дереві, не будемо збирати урожай, бо вони не соковиті, щоб брага забродила, треба додати багато цукру, а цукор дорогий – не вигідно, – розповідає Ганна Василівна.

Корови втупили молоко, надої зменшилися.

– Корова любить зелене, сіно не хоче їсти. А де я візьму, якщо вся отава згоріла, на дарабі нема навіть бур’яну? Нема що давати свиням, нічого не родить, булі (картопля) як горіхи, – з сумом каже Іван Савко.

Люди переживають, що зимувати не буде з чим, доведеться купувати продукти першої необхідності – капусту, моркву, буряки, цибулю, а все таке дороге тепер, а які ціни будуть восени, страшно навіть подумати.

Тетяна ГРИЦИЩУК, фото автора

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах