132976
15:25 14.072022

На Закарпаття з робочим візитом завітав заступник міністра охорони здоров'я України Ігор Кузін

Життя 6331

Сьогодні, 14 липня, на Закарпаття з робочим візитом завітав заступник міністра охорони здоров’я – головний державний санітарний лікар України Ігор Кузін.

В Ужгород він прибув не сам – разом з Реймондом Данколі, координатором на реагування спалаху поліомієліту в Україні, Бюро ВООЗ.

Головна мета візиту – реагування на вияв поліомієліту на Закарпатті, який був зафіксований ще у жовтні минулого року.

За словами Ігоря Кузіна в Україні зафіксували два випадки поліомієліту в Закарпатській та Рівненській областях. У світовому відношенні – це надзвичайна ситуація міжнародного масштабу.

– Не варто думати, що якщо ми зареєстрували два випадки, то це мало. Насправді, за міжнародними нормами – це рахується спалах, на подолання якого країна буде змушена витратити кілька років, – наголосив Ігор Кузін. – Останній спалах в Україні був у 2013 році. Повноцінно його ліквідували тільки у 2016-му. Це час, який необхідний для того, щоб усі діти віком від 6 місяців і до 6 років, були додатково щеплені вакциною ІПВ. Мова про тих дітей, які не отримали вакцину вчасно. Ця вакцина захищає їх від клінічних проявів поліомієліту, якщо вони стикнуться з цим вірусом. Тому зараз ми маємо спалах, який за міжнародним законодавством, рахується як надзвичайна ситуація на території України.

Це особливо небезпечна інфекційна хвороба, яка є повністю профілактована з точки зору вакцини, стверджує головний санлікар України. Що стосується вакцинації, то Західні області наразі є найгіршими у плані показників охоплення вакцинацією. Хоча антилідерами традиційно стають області в яких ведуться активні бойові дії.

У свою чергу Реймонд Данколі, координатор на реагування спалаху поліомієліту в Україні, Бюро ВООЗ додав, що два підтверджених випадки, це коли був параліч. Окім цього, було 19 безсимптомних випадків, коли також був присутній поліовірус. Тож параліч не завжди супроводжує поліомієліт. Він проявляється тільки в 1% інфікованих. Всі інші є носіями поліовірусу, але немає симптомів. Тож є ризик, що зараз вони заражають інших.

– Мета місії ВООЗ – побачити, які заходи із протидії поліомієліту вживаються в Україні загалом і на Закарпатті зокрема, особливо в умовах війни, – наголосив Реймонд Данколі. – Випадок був зареєстрований до війни і була напроцьована ціла низка заходів, як протидія цьому спалаху. Але потім почалася війна і певні заходи були сповільнені. Саме тому ми приїхали на Закарпаття, аби це все відновити і бути впевненими у тому, що всі ці заходи будуть виконані.

Під час заходу пресконференції лікарі наголосили на важливості вакцинації, оскільки вона є єдиним перевіреним способом, щодо профілактики небезпечних хвороб, зокрема і поліомієліту. Адже ліків від цієї хвороби не існує.

– Ми маємо усі разом не допустити спалахів поліомієліту. Тому будь ласка, батьки, перед 1 вересня, перевірте вакцинальний статус своїх дітей. Якщо у вас є пропущені щеплення, будь ласка зробіть їх. Зараз є у достатній кількості вакцини. Вакцинокеровані інфекції профілактуються вакцинацією, – зауважив Ігор Кузін.

За словами Вікторії Тимчик, завідувачки відділу епідеміологічного нагляду та профілактики інфекційних захворювань Закарпатського обласного лабораторного центру МОЗ України першочергове завдання наразі – широке охоплення дітей вакцинацією від поліомієліту. Це стосується не тільки маленьких закарпатців, але і тих дітей, які вимушено перебувають на території нашої області.

– Медики та епідеміологи, як ніколи є консолідованими у цій справі, – зазначила Вікторія Тимчик. – Тож спільно з нашими міжнародними партнерами, ми надіємося на нашу спільну співпрацю і подолаємо всі ті бар’єри, які нараз нас стримують від того, щоб подолати цю недугу.

Христина БІКЛЯН

Відео – Дмитро МИСЬ

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах