132445
09:17 6.072022

В УжНУ обговорювали можливості створення європейської мережі центрів громадського здоров’я та комплексної реабілітації

Життя 2731

У вівторок, 5 липня, в УжНУ відбувся Українсько-словацький міжнародний науково-практичний круглий стіл «Європейська мережа центрів громадського здоров‘я та комплексної реабілітації для потреб українських біженців та відновлення України». Захід організовано Національною науково-технологічною асоціацією України та Міжнародною асоціацією лікарів в Словаччині за підтримки Ужгородського національного університету та Національної академії медичних наук. У круглому столі взяти участь видатні лікарі та науковці з України, Словаччини, Чехії, Литви, а також представники влади та громадських організацій.

Привітав учасників заходу ректор УжНУ Володимир Смоланка: «Радий бачити всіх колег, які сьогодні завітали до нашого вишу, а також тих, хто присутній онлайн. Україна знаходиться в стані війни та боротьби з жорстоким агресором. І це ставить перед суспільством чимало викликів. Однією з важливих проблем, які виникли в нашій спільноті внаслідок повномасштабного російського вторгення, є надання допомоги українським біженцям закордоном та внутрішньо переміщеним особам у західних регіонах. Тому створення центрів, які допомагатимуть цим людям у питаннях медицини, реабілітації, у тому числі психологічної, а також сприятимуть у соціальній та юридичній сферах, повинно бути для нас першочерговим завданням».

У круглому столі взяла участь Сніжана Кущ, державний експерт у Секретаріаті Кабінету Міністрів України: «Україна змушена долати виклик за викликом. Як тільки ми почали будувати постпандемічне суспільства – ми зіштовхнулися з війною. Після перемоги нам доведеться будувати поствоєнне суспільство, якому притаманна своя низка проблем. План Уряду базується на тому, що ми не будемо відбудовувати старе, а будуватимемо на місці старого якісно нову структуру, яка включатиме біоенергетику, відкриття сміттєпереробних заводів, водоочисних споруди, якісну їжа, чисте навколишнє середовище, використання енергозберігаючих технологій. Це стане пріоритетом для Уряду. Тим більше, враховуючи європейську спрямованість нашої держави. Сподіваюсь, сьогодні нам вдасть закласти основи для побудови нового здорового суспільству».

Також на захід завітав народний депутат України Юрій Камельчук: “Сьогоднішня подія цікава тим, що на ній формується бачення нашого майбутнього. Дискусія, яка розгорнеться, зможе закласти підвалини для здорового життя кожної окремої людини та цілої громади й країни. Чимало українців, які опинились через війну закордоном, можуть оцінити, якого високого ступеню досягла медицина там. Завданням загальнодержавного рівня є зробити так, щоб надання медичних послуг у нас було європейським. І ми можемо цього досягти, адже наші фахівців мають потужну підготовку. Дипломи українських лікарів визнають закордоном і запрошують на роботу., в останні місяці це відбуважться також. Проте ми повинні в майьутньому подбати про матеріально-технічну базу. І основним нашим завданням після того, як всі українські міста стануть безпечними, – показати, що жити в Україні перспективно як із точки зору робочих місць, так і чистого навколишнього середовища. Тоді професіонали своєї справи не виїжджатимуть закордон, а працюватимуть на благо України”.

Про “Територіальну систему моніторингу та управління громадським здоров‘ям як інноваційний фундамент універсального підходу до збереження і відтворення здоров’я громадян (UNIVERSAL HEALTH COVERAGE) та головний драйвер сталого інклюзивного розвитку громади (Концептуальна теоретико-методологічна рамка) ” поділився Юрій Сенюк, заступник голови Національної науково-технологічної асоціації України, академік Української АН. Проректор з наукової роботи, д.м.н., професор Іван Миронюк розповів присутнім про «Проблеми становлення системи громадського здоров‘я та розвитку мережі закладів фізичної реабілітації в контексті нових нагальних викликів, спричинених російською агресією в Україні». Олена Куротова, віце-президент Міжнародної асоціації лікарів в Словаччині, голова правління фонду «Slovakinvest», PhD виступила з доповіддю «Центр громадського здоров‘я та комплексної реабілітації для потреб українських біженців в Європі – як пілотний проект публічно-приватного партнерства за участю національних влад, приватного страхового бізнесу, наукових і громадських інституцій та міжнародних організацій – порядок денний для ЄС, ООН та світової спільноти». Про «Персоніфіковану здорову їжу в контексті управління короткими харчовими ланцюжками з урахуванням специфіки етнокультурних традицій та нового погляду на національну скарбницю традиційних страв» говорила Надія Бойко, завідувач клініко-лабораторної діагностики та фармакології УжНУ, д.б.н., професор. Також на заході прозвучало чимало інших цікавих доповідей. Насамкінець відбулось обговорення та ухвалення резолюції.

Ганна Фельцан,

Інформаційно-видавничий центр УжНУ

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах