131479
15:29 15.062022

Транскордонна співпраця задля благодійності триває

Життя 6484

Протягом останніх трьох місяців до України спрямували тисячі тонн гуманітарних вантажів – від необхідних у перший період ліжок і матраців до продуктів харчування та особистої гігієни. Така допомога була вкрай актуальною й необхідною, бо західні регіони держави приймали в себе мільйони переселенців. Тільки Закарпаття, згідно з неофіційними даними, прихистило в себе понад пів мільйона українців.

Саме про логістичний напрям роботи з гуманітарними вантажами нам розповів Йосип Резеш, виконавчий директор Асоціації «Об’єднання прикордонних органів місцевого самоврядування Закарпаття». Уже з перших днів війни до організації зверталися голови ОТГ, що входять до складу Асоціації, з проханням роз’яснити, як правильно приймати гуманітарні вантажі та допомагати в оформленні необхідних паперів.

«До війни наша Асоціація працювала в одному напрямі – об’єднувала територіальні громади, що знаходяться вздовж кордонів Румунії, Угорщини та Словаччини. З першого дня війни наша робота трохи переформатувалася і ми почали працювати в гуманітарному напрямі – намагалися створити невеликий гуманітарний хаб для органів місцевого самоврядування, які входять до нашої організації», – зазначив Йосип Резеш.

За його словами, з часом помітили й зміну потреб у гуманітарній допомозі. Якщо на початку необхідні були теплі речі, то пізніше здебільшого харчування, аби ОТГ могли забезпечити вимушених переселенців, які проживали в будинках культури, школах та садочках.

Завдяки плідній співпраці з німецькими, угорськими, австрійськими, румунськими та словацькими партнерами вдалося налагодити доставку гуманітарних вантажів не лише для потреб закарпатських територіальних громад, але й до Запорізької та Київської областей, Кривого Рогу, Житомира. Туди відправили продукти харчування тривалого зберігання, засоби особистої гігієни, харчування для дітей та перев’язувальні матеріали.

«Для організації такої допомоги ми уклали меморандуми про співпрацю з кількома українськими волонтерськими організаціями, яких потім сконтактували з нашими закордонними партнерами та успішно доставили гуманітарні вантажі. Крім того, завдяки співпраці з Асоціацією собаководів Закарпаття нам вдалося переправити понад 14 тонн корму до притулків для бездомних тварин», – додав виконавчий директор організації.

Тепер Асоціація займається розробкою «соціальних карток». Пілотний проєкт уже запустили в Берегові. Ідеться про надання адресної гуманітарної допомоги малозабезпеченим, багатодітним родинам та сім’ям, де проживають особи з інвалідністю. Таким чином можна відстежувати, яку саме допомогу отримувала родина і коли, виключивши зловживання. З часом цю систему планують розширити на всі ОТГ, які входять до Асоціації. Наразі шукають джерела фінансування проєкту та проводять моніторинг по територіальних громадах, зокрема яка кількість карток необхідна та скільки реєстраційних точок планується.

Вікторія КОПИНЕЦЬ

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах