129737
21:37 18.052022

День музею в ужгородському скансені: цікаво та колоритно. Фото, відео

Життя 13925

Весела музика, оригінальні виставки й екскурсії та незліченні майстер-класи – Закарпатський музей народної архітектури та побуту відсвяткував Міжнародний день музеїв. 

Це свято заведено відзначати щороку 18 травня у всьому світі. Основна його мета – популяризувати відвідування музеїв. Це єдиний день у році, коли музеї безкоштовно відчиняють свої двері для всіх охочих.

Розпочалися святкування з урочистих зборів колективу та відкриття виставки авторських різьблених робіт з фондової збірки ужгородського скансену «Різьбярське мистецтво Закарпаття».

– Міжнародний день музеїв відзначається у всьому світі з 1977 р. Щороку Консультативний комітет визначає тему та гасло цього дня. Цьогоріч – це 

 “Сила музеїв”. Цей день є приводом для того, щоб привернути увагу громадськості до музейної діяльності й показати, наскільки ця діяльність важлива для суспільства. Адже музейники – це люди, які продовжують працювати на культурному фронті, – розповідає директор Закарпатського обласного музею народної архітектури та побуту Василь Коцан. – Цей рік був досить складним, але попри все музей продовжує свою роботу. Він став своєрідним плацдармом для різноманітних культурно-мистецьких подій. Робимо це для того, аби ознайомити вимушених переселенців з культурною спадщиною нашого краю, а також підтримати наших військових.

Цього дня заходи на території музею тривали з ранку і до вечора. Для гостей свята провели тематичні екскурсії усіма локаціями музею, де вони мали можливість ближче познайомитись з історією Закарпаття. Десятки ужгородців взяли участь у тематичних майстер-класах, які підготував із цієї нагоди скансен.

Один із майстер-класів проводила заслужена майстриня народної творчості України Людмила Губаль.

– Зараз і дорослі, і діти потребують душевного тепла і розради. Тому я вирішила сьогодні провести такий урок. Будемо вчитися ліпити янголів та пташок. Обрала я їх не випадково, оскільки це споконвічні символи весни та добра, – розповідає пані Галина. – Аби виліпити таку фігурку з глини потрібно щонайменше півгодини часу. Це об’ємна пластика. Готовий виріб запікаємо.

Окрім цікавих майстер-класів, в скансені розгорнули також ярмарок рукоділля. Тож кожен бажаючий міг придбати собі якісь оригінальні речі. Зокрема, і від знаної майстрині краю Олени Сігетій. 

– Я працюю у трьох техніках. У своїх роботах поєдную вишивку, в’язання та макраме. Рукоділля я обожнюю. На щастя, можу повністю ним зайнятися на пенсії. У своїх роботах я стараюся відтворювати традиційні закарпатські мотиви, – розповіла майстриня.

Загалом святкування в ужгородському скансені були дуже теплими. Відвідувачі насолодилися неповторною атмосферою старого села та отримали незабутні емоції.

Христина БІКЛЯН

Відео Дмитро МИСЬ

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах