129454
09:34 13.052022

Як у Перечині допомагають переселенцям та інтегрують їх у місцеву громаду

Життя 6102

«Як у Перечині допомагають переселенцям та інтегрують їх у місцеву громаду», – така тема була виїзного засідання Ужгородського прес-клубу, який відбувся 12 травня. У заході взяли участь закарпатські журналісти, зокрема, і кореспондентка «Карпатського об’єктива».

Програма прес-туру була насичена. Мас-медійці відвідали один із переселенських центрів, поспілкувалися із внутрішньо переміщеними особами. Люди розповіли про пережите, як рятувалися від війни, як знайшли тимчасовий прихисток у Перечині. Як відомо з офіційних джерел, Перечинська територіальна громада протягом 2,5 місяців тимчасово прийняла понад 3,5 тис.осіб. Дехто живе тут понад два місяці. Хтось працевлаштувався. Так, кореспондентка телеканалу «Рада» Ольга Шилкіна працює тепер спеціалістом Перечинської міської ради.

«Нас прийняли дуже добре, допомагають, дали необхідні речі, живемо в теплі, отримуємо триразове харчування, але дуже хочеться додому, лягти у своє ліжко, вкритися своєю ковдрою», – зізнаються люди. На жаль, не всім є куди повернутися – російські окупанти знищили їхнє житло. Кожна історія переселенця – це історія України після повномасштабного вторгнення росії на мирні землі незалежної суверенної держави – України – 24 лютого 2022 року. Чимало наших співвітчизників уже вдруге тікали від війни.

Розповіді переселенців подамо у наступному матеріалі.

Благодійний фонд «Центр громадських ініціатив» працює у Перечині 25 років. На вимогу часу та ситуації перелаштував свою діяльність для допомоги ВПО.

– Переселенцям допомагаємо речами, продуктами, надаємо юридичну та психологічну допомогу, організовуємо різні культурно-мистецькі заходи, знайомимо із родзинками та життям нашої громади, – розповіла Елеонора Вишняк.

Благодійний фонд започаткував кулінарні майстер-класи.

– Уже готували сирну грудку для великоднього кошика, сирні ґомбовці, рокот-крумплі, яйцьову поливку, пташине молоко, – каже Андрій Вишняк, директор БФ.

Вчора готували гуцульський банош на сметані зі шкварками та пекли поргоньош із яблуками.

– Страви закарпатської кухні дуже смачні, рецепти записую в окремий зошит, як повернусь додому на рідну Київщину, буду їх готувати, – поділилася враженнями та планами пані Ольга.

Тетяна ГРИЦИЩУК, фото автора

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах