126728
20:20 28.032022

Моніторингова місія ООН з прав людини в Україні презентувала в Ужгороді результати своєї роботи

Життя 14384

У понеділок, 28 березня в стінах Ужгородського пресклубу голова Моніторингової місії ООН з прав людини в Україні (ММПЛУ) Матільда Богнер презентувала висновки Управління Верховного Комісара ООН з прав людини (УВКПЛ ООН).

До відома, кілька днів тому  Управління Верховного Комісара ООН з прав людини вже оприлюднило інформаційну довідку, підготовлену Моніторинговою місією, про ситуацію з правами людини в країні після військового нападу Російської Федерації на Україну 24 лютого 2022 року.

Інформаційна довідка містить висновки у період з 24 лютого до 21 березня 2022 року та буде опублікована разом із 33-ю періодичною доповіддю про ситуацію з правами людини в Україні, яка охоплює період з 1 серпня 2021 року по 31 січня 2022 року. Пресконференція була присвячена цій опублікованій інформаційній довідці і серйозним порушенням прав людини, які ММПЛУ зафіксувала після військового нападу Російської Федерації 24 лютого.

 З цього приводу Матільда Богнер заявила наступне: «Ми чудово розуміємо, що контекст у якому ми знаходимося сьогодні радикально відрізняється від опублікованої доповіді. І, за звичайних обставин я б скористалася цією нагодою щоб висвітлити основні висновки, проблеми та рекомендації, які містяться у цій довідці. Проте, зараз обставини не звичайні і хоча 33-я місія є дуже важливою, я не буду присвячувати їй наш час сьогодні.

Натомість представлю інформацію про тяжкі порушення прав людини та серйозну стурбованість через порушення міжнародного гуманітарного права, які наша місія зафіксувала від початку збройного нападу Російської Федерації 24 лютого. Ці дані також представлені у інформаційній довідці, яку ми представляємо сьогодні».

Також пані Богнер заявила, що Місія шокована тим, як щодня зростає кількість загиблих і скільки страждань зазнають громадяни України. Тому вона від імені Управління Верховного Комісара ООН з прав людини закликала Росію припинити будь-які бойові дії. Адже напавши 24 дютого Росія здійснює системне знищення інфрастуктури та населених пунктів України, зокрема великих міст Харкова, Чернігова, Херсона, Миколаєва, Маріуполя, Сум, Києва та ін. Це, на думку голови ММПЛУ призвело до величезної кількості жертв та поранених серед мирного населення.

Далі Матільда Богнер озвучила конкретні цифри жертв та поранених, проте наголосила на тому, що ці цифри є далекими до реальних, адже наразі неможливо точно все підрахувати через бойові дії, а також неможливість доступу до окупованих російською армією населених пунктів.

Тож, починаючи з 4:00 ранку 24 лютого 2022 року, коли почався збройний напад Російської Федерації на Україну, до опівночі 25 березня 2022 року (місцевий час) Управління Верховного комісара ООН з прав людини (УВКПЛ ООН) зафіксувало 2858 достеменних випадків загибелі або поранення цивільних осіб в Україні, зокрема, 1104 загиблих і 1754 поранених.

Якщо конкретизувати, то з 1104 загиблих: 221 чоловіків, 167 жінок, 15 дівчаток і 30 хлопчиків, а також 51 дитина і 620 дорослих, стать яких не вдалось встановити. Щодо 1754 поранених, то це 194 чоловіки, 148 жінок, 30 дівчаток і 24 хлопчика, а також 70 дітей і 1288 дорослих, стать яких не вдалось встановити. При цьому у Донецькій і Луганській областях: 1262 випадки (354 загиблих і 908 поранених). На території, яка контролюється Урядом: 976 випадків (295 загиблих і 681 поранений). На території, яка контролюється самопроголошеними «республіками»: 286 випадків (59 загиблих і 227 поранених).

В інформаційній довідці також зазначається, що в «інших регіонах України (м. Київ, Черкаській, Чернігівській, Харківській, Херсонській, Київській, Миколаївській, Одеській, Сумській, Запорізькій, Дніпропетровській та Житомирській областях), у місцях, які перебували під контролем Уряду на момент, коли сталися жертви, зафіксовано 1596 випадків (750 загиблих та 846 поранених)».

Також повідомляється, що «більшість зафіксованих втрат серед цивільних осіб було спричинено застосуванням вибухової зброї з широкою зоною ураження, включаючи обстріли з важкої артилерії та реактивних систем залпового вогню, а також ракетні та авіаудари». 

Проте, як уже говорила пані Богнер, «УВКПЛ ООН вважає, що реальні цифри значно вищі, оскільки отримання інформації з деяких місць, де тривають інтенсивні бойові дії, відбувається з затримкою, та багато повідомлень із місць, звідки надходить інформація про втрати серед цивільного населення, все ще потребують підтвердження».

Це відноситься, наприклад, до населених пунктів Маріуполь і Волноваха (Донецька область), Ізюм (Харківська область), Попасна і Рубіжне (Луганська область), і Тростянець (Сумська область) де, за повідомленнями, мали місце численні випадки загибелі чи поранення цивільних осіб. Вони підлягають подальшій верифікації та не включені до вищенаведеної статистики, заявила Матільда Богнер.

Також УВКПЛ ООН взяло до уваги і повідомлення Офісу Генерального прокурора України, відповідно до якого станом на 8:00 (місцевий час) 25 березня, загинуло 136 дітей та було поранено 199 дітей.

Як відомо, з 2014 року УВКПЛ ООН документує втрати серед цивільних осіб в Україні. Довідки ґрунтуються на інформації, яку Моніторингова місія ООН з прав людини в Україні (ММПЛУ) отримала під час інтерв’ювання жертв і їхніх родичів; свідків; аналізі підтверджуючої інформації, наданої ММПЛУ на конфіденційній основі; офіційних документах; документах з відкритих джерел; фото- і відеоматеріалах; судово-медичних документах і довідках; матеріалах кримінальних справ; судових документах; доповідях міжнародних і національних неурядових організацій; публічних повідомленнях правоохоронних і військових органів; повідомленнях медичних установ і місцевої влади.

Усі джерела та інформація оцінюються на предмет їх відповідності та достовірності та перехресно звіряються з іншою інформацією. У деяких випадках перевірка інформації може зайняти деякий час. Це може означати, що висновки щодо жертв серед цивільного населення можуть бути переглянуті в разі отримання додаткової інформації та цифри можуть змінюватися в міру отримання нової інформації. 

У ММПЛУ також наголосили, що починаючи з 24 лютого 2022 року «в контексті військових дій Російської Федерації проти Україні не може відвідати місця інцидентів та опитувати потерпілих та свідків». Тому для роботи «широко використовувалися всі інші джерела інформації, включаючи контактних осіб ММПЛУ та партнерів у місцях, де відбувалися втрати серед цивільного населення».

Під час свого виступу Матільда Богнер коротко торкнулася аналізу останніх законодавчих новел впроваджених у Росії, які безпосередньо прив’язані до військового вторгнення в Україну. До прикладу, за закон про заборону критики збройних сил РФ, за яку можна потрапити до в’язниці на значні терміни.

Наприкінці своєї доповіді очільниця ММПЛУ наголосила, що «Моніторингова місія і надалі буде відстежувати та доповідати про порушення міжнародного гуманітарного права та прав людини в Україні, хоча безпекова ситуація і створює поточні складнощі», а також закликала до забезпечення «зелених» коридорів для евакуації цивільного населення з небезпечних регіонів та надавати необхідну гуманітарну допомогу».

Після свого виступу пані Богнер відповіла на запитання присутніх ВПО та представників ЗМІ.

Юрій КОПИНЕЦЬ

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах
Новини
На словацькому пункті пропуску «Вишнє Нємецьке» вийшов з ладу сканер
20:23
12 писанок до Великодня встановили на площі Шандора Петефі в Ужгороді
18:31
Спілка закарпатських угорських багатодітних родин організувала Тиждень матерів
16:13
65 000 гривень зібрали учні Ужгородського ліцею «Лідер» під час благодійного ярмарку
15:50
В Ужгороді затримали раніше судимих зловмисників, які обікрали підсобне приміщення новобудови
15:25
Представниця закарпатських угорців на виборах до Європарламенту – Вікторія Ференц
14:57
10 років представляла інтереси закарпатських угорців
14:29
Поліція Виноградова розслідує кримінальне провадження за фактом конфлікту з працівниками ТЦК та СП
13:38
На Закарпатті пенсіонер планував доправити в Румунію двох «водолазів»
10:05
В Ужгороді нагородили переможців тенісного турніру UTF (Ukrainian Tennis Federation) Cup
09:40
Всі новини