126234
15:48 21.032022

На території Закарпаття перебуває близько 220 тисяч переселенців

Життя 5445

Цю цифру озвучив голова Закарпатської ОВА Віктор Микита під час традиційного щотижневого брифінгу щодо огляду ситуації в краї. Він також повідомив, що майже щодня через евакуаційні коридори до області приїжджає від 5 до 10 тисяч вимушених переселенців. Певна частина цих осіб покидає країну через пункти пропуску та отримує прихисток у країн-сусідів.

«Нашим головним завданням є забезпечити вимушених переселенців тимчасовою роботою та місцем проживання. Для цього потрібно чітко контролювати ситуацію в регіоні щодо запасу харчових продуктів, продуктів першої необхідності та медикаментів. Щодо останніх, то існували певні проблеми з придбанням ліків, наприклад, для хворих на цукровий діабет, проте зараз це питання вирішене. Можливо немає конкретних медичних препаратів, але є їхній аналог. Прогнозуємо збільшення попиту на медичні препарати, відповідно будемо збільшувати закупівлі. Міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко запевнив, що основна кількість фармацевтичних заводів та фабрик працюють безперебійно, тож Закарпаття буде отримувати необхідні ліки вчасно», – зазначив Віктор Микита.

Голова ОВА також звернув увагу на питання, що обговорюється в соціальних мережах щодо забезпечення військових 128-ї ОГШБр: «Черговий раз закликаю усіх «експертів», які висловлюють свої думки щодо укомплектування 128-ї ОГШБр та яка допомога їй надається з боку військової адміністрації, особливо тих посадових осіб, які колись були при владі. З 2015 року на потреби 128-ї ОГШБр було виділено всього 220 тис грн. Тоді не сприяли у виділенні фінансування на придбання бронежилетів та касок, які не мають терміну придатності. Тому прошу утриматися від таких висловлювань. Не хотілося б допомагати ворогу, але мушу повідомити, що всі запити, які надходили від 128-ї ОГШБр були виконані і не за рахунок бюджету, а небайдужих представників бізнесу Закарпаття. Це не означає, що бюджетних коштів немає – вони є і ми витрачає на необхідні речі, але комплектуємо і тероборону за рахунок спонсорської допомоги».

Віктор Микита повідомив, що на рахунок заяв колишніх посадовців, то він планує звернутися до прокуратури області з проханням надати оцінку інформації, яку розповсюджують, наприклад щодо відправлення бракованої партії взуття до 128-ї ОГШБр, яку Закарпатська ОВА не відправляла.

Крім того, очільник ОВА подякував усім волонтерам та небайдужим, які підтримують вимушених переселенців та допомагають у їхньому розміщенні. А також землякам, які виділили кілька мільйонів гривень на укомплектування тероборони. Відколи обласна військова адміністрація відкрила спеціальні поточні рахунки для підтримки військових, благодійники відразу почали перераховувати кошти – від 500 грн і до мільйонів.

Ярослав Колесник, начальник ГУ НП в Закарпатській області наголосив, що ситуація контрольована та стабільна. Поліція продовжує працювати спільно з прикордонниками по виявленню чоловіків віком від 18 до 60 років, які планують незаконно перетнути державний кордон. Ярослав Колесник розповів і про постанову щодо заборону використання відеореєстраторів на дорогах України. Зокрема, мова йде про заборону відеозйомки блокпостів при виїзді з будь-якої області, щоб у ворога не було інформації про їхнє розміщення та укріплення.

В.о. начальника Закарпатської митниці Ігор Безсмертний повідомив, що наразі основним завданням служби залишається переправлення гуманітарної допомоги, де вже сформувався чіткий алгоритм дій. Протягом останніх тижнів, через Закарпатську митницю, ЗСУ було направлено понад 25 тисяч тонн гуманітарних вантажів і близько 200 автомобілів для військових.

Вікторія КОПИНЕЦЬ

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах