125625
09:25 13.032022

Брифінг про оформлення гуманітарної допомоги

Життя 2992

У Закарпатській ОВА розповіли про особливості пропуску, оформлення та визнання гуманітарною допомогою транспортних засобів, які надходять на митну територію України для потреб оборони

Сьогодні, 12 березня, у пресцентрі Закарпатської ОВА відбувся брифінг щодо особливостей пропуску, оформлення та визнання гуманітарною допомогою транспортних засобів, які надходять на митну територію України для потреб оборони. Спікерами виступили перший заступник голови Державної митної служби України Олександр Щуцький, перший заступник голови Закарпатської ОВА Мирослав Білецький, начальник управління оргмитконтролю Закарпатської митниці Микола Ботош та представник центрального апарату ДБР Євген Багаров.

Зазначалося, що значну частину гуманітарної допомоги транспортують через закарпатські пункти пропуску з країнами Євросоюзу. Тож не дивно, що виникають різні питання щодо правильності оформлення, визнання гуманітарною допомогою транспортних засобів, які надходять на митну територію України для потреб оборони.

За словами першого заступника голови Державної митної служби України Олександра Щуцького, Уряд визначив перелік товарів, які Держмитслужба визнає гуманітарною допомогою, та перелік тих, які потрібно узгоджувати з ОВА. Високопосадовець зазначив, що сьогодні процедура митного оформлення гумдопомоги максимально спрощена й окремо зупинився на питанні щодо визнання гуманітарним вантажем транспортних засобів.

Якщо немає визначеного отримувача, то відправник подає декларацію, у якій вказує, що передає транспортний засіб як гуманітарний вантаж і зазначає, що протягом тижня він знімає з обліку авто. Останнє потрапляє на склад митниці, а ОВА приймає рішення, куди воно вирушить відповідно до потреб.

«Отримувачем гуманітарного вантажу у вигляді транспортного засобу може бути військова адміністрація, ЗСУ, СБУ, МНС, спецпідрозділи та інші. Однак не можуть бути визначені отримувачами транспортного засобу фізичні особи чи невійськові формування», – підкреслив Олександр Щуцький.

Окремо він зазначив, що отримувачами вантажів у вигляді транспортного засобу не можуть бути фізичні особи чи невійськові формування.

Микола Ботош розповів представникам мас-медіа про алгоритм заповнення бланків документів щодо ввезення гуманітарної допомоги (декларації, повідомлення про намір отримання та акти прийому-передачі транспортного засобу).

Зі свого боку, представник центрального апарату ДБР Євген Багаров зазначив, що спільна мета усіх відповідальних служб — забезпечити правопорядок на митному та державному кордонах, нівелювати будь-які бюрократичні процеси, котрі можуть затримувати надходження товарів на територію України.

Інформує Закарпатська ОДА.

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах
Новини
«Екологічна освіта дітей засобами театрального мистецтва та ігрових практик»: навчально-методичний посібник
16:36
У Хустській ТГ проходить Всеукраїнська дитячо-юнацька військово-патріотична гра «Сокіл» (Джура)
16:15
У Коритнянському ліцеї відкрили благодійну виставку-продаж трьох місцевих художників
15:52
У Мукачеві за 4 місяці зафіксовано майже 4500 порушень правил паркування
15:38
Рідним загиблого на Донеччині прикордонника із Закарпаття вручили державну нагороду
15:21
На Тячівщині затримали наркоторговця: за місцем проживання фігуранта проведено обшук
15:08
238 осіб з інвалідністю скористалися послугами Закарпатської служби зайнятості з початку року
14:56
В Ужгородському ТСЦ МВС призначили нового керівника
14:44
Відбулося засіданні виконкому Білківської сільради
14:13
Учні мукачівської школи зібрали під час екскурсії 5100 гривень на ЗСУ
14:00
Всі новини