123281
17:52 19.012022

Водохреще на Закарпатті: освячення води та крижані пірнання. Фото, відео

Життя 11194

«Христос хрещається! У ріці Йордані!», – так вітаються сьогодні християни східного обряду. Богоявлення є третім і завершальним святом різдвяно-новорічного циклу, яке православні та греко-католики України відзначають щороку 19 січня. У народі це свято називають ще Йорданом, де хрестився Ісус Христос.

Традиційно в обласному центрі Закарпаття єпископи та священики різних релігійних конфесій взяли участь у богослужіннях та освяченні води.

Вважається, що саме після освячення вода набуває лікувальних властивостей. Тому закарпатці п’ють її, занурюються в ополонку, омиваються свяченою водою та окроплюють нею свої домівки. 

Останнім часом  купання у цей день стало справою популярною, люди масово йдуть до водойм. Вірять, що крижана вода – цілюща і захворіти неможливо. 

Вважають, що, якщо пірнеш цього дня, то цілий рік будеш здоровим.

Дехто ж купається, не вкладаючи у цю дію релігійний сенс. Йдеться про випробування свого організму та незвичайну розвагу.

Щоправда церква нагадує, що купання в ополонці на Водохреще не має нічого спільного зі “змиванням” гріхів, отриманням особливого Божого благословення чи духовного очищення.

В Ужгороді для пірнання облаштували два офіційних місця – на Православній набережній та біля філармонії. Саме там сьогодні чергували медики та рятувальники. На щастя, цьогоріч, не було надзвичайних ситуацій пов’язаних із купанням. 

Після пірнання у крижану купіль, на ужгородців чекав безкоштовний чай. Також можна було перекусити традиційними закарпатськими стравами, які готували на відкритому вогні.

Відчайдухів, які пірнали у крижану воду не бракувало. Ужгородці приходили цілими сім’ями. Для багатьох це було дебютне купання, але від того ще більш емоційне.

У лікарів, щодо хрещенських купань – позиція непохитна. Такий одноразовий температурний стрес не те що не оздоровить, а лише зашкодить тим пірнальникам, хто попередньо не готувався або ж страждає на хронічні недуги. І чим нижча температура повітря – тим вищі ризики для здоров’я.

Христина БІКЛЯН

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах