123258
11:33 19.012022

Жителі Рахівщини активно підгодовують птахів

Життя 5795

Жителі Рахівщини активно підгодовують диких птахів. Зима цього року вдалася на славу, тож пташки в пошуках їжі. Місцеві жителі Рахівщини підгодовування пташок рахують корисною справою.

Вчителька Біології Олеся розповіла: – подекуди можна почути думки про те, що ми не маємо втручатись у природні процеси виживання птахів. Зовсім ні. Цивілізація вже і без того занадто втрутилася в ці процеси і забрала у птахів безліч природних місць для існування та пошуку харчів. І зараз ми дійсно можемо частково виправити ситуацію.

Найбільша частина птахів, яку ми можемо побачити взимку, у нашій гірській місцевості це синиці, зяблики, дятли тощо, також прилітають до нас і снігурі. Такі пташки в основному годуються насінням та плодами рослин, що лишаються на пагонах, а також що зимує комахи. Але все-таки їм важко знаходити їжу у ті дні, коли випадає велика кількість снігу, засипаючи трав’янисті рослини і кущі.

Рахівщина це здебільшого гірська місцевість, тому не багата на різні зернові та інші плоди для пташок. Так само знищуються і що зимує комахи, бо наш район найхолодніший. І це не говорячи вже про те, що загалом кількість комах в останні роки стала на багато меншою у зв’язку із масовим використанням пестицидів у сільському та лісовому господарстві.

З цієї причини, птахи природно тягнуться до будинків людей, де взимку можна знайти хоч трохи більше їжі. Підгодівля їх є вкрай важливою справою, яка щодня може врятувати багато пташиних життів. Метаболізм у птаха проходить надзвичайно швидко і тому для обігріву організму постійно треба харчуватись.

Облаштувати годівничку для птахів можна у будь-якому вигляді. Нею може стати ваше підвіконня або будь-яка конструкція, яку ви зробите з пластикової пляшки, пакету від соку або будь-чого іншого.

Я щороку встановлюю годівничку у своєму подвір’ї. За трапезами пташок дуже любить спостерігати моя дитина, розповіла Олеся.

Підгодовувати птахів можна:

Насінням соняшника. Найбільш універсальний корм для пернатих, що зимують в Україні. Його можуть поїдати як різні зерноїдні пташки, так і синиці, дятли, повзики. Велика кількість жирів в насінні робить його чудовим джерелом енергії під час морозів. Крім соняшникового насіння можна насипати також кавунове і гарбузове – його із задоволенням поїдають повзики.

Просом, вівсом, пшеницею. Улюбленим кормом багатьох птахів є насіння різних рослин, особливо злаків. Насипавши в годівницю просо або овес, ви привабите до неї горобців, зеленяків, щигликів та інших зерноїдних птахів.

Сушеною горобиною і глодом. Плоди горобини і глоду до смаку найкрасивішим зимовим мешканцям міст – снігурам і омелюхам. Плоди потрібно заготовити і висушити ще з осені. Та, якщо кущі горобини чи глоду ростуть у вас на подвір’ї – їх зривати не варто, взимку птахи самі знайдуть ягоди на кущах.

Салом, м’ясом (яловичина). Ці продукти дуже люблять синиці, дятли, повзики і деякі інші види птахів. Птахам можна давати лише несолоне сало або м’ясо. Шматочки сала на мотузці підвішуються на гілках дерев або чагарників. Підкорм із сала або м’яса потрібно розмістити на найтонших гілочках, щоб він не дістався воронам, галкам, сорокам, а також котам і собакам.

Насінням клена і ясена. Різні види кленів і ясенів – одні із найбільш звичайних дерев зелених насаджень міст. Насіння цих дерев називається крилатками. Крилатки облітають з дерев восени і під шаром снігу стають недоступними для птахів. Насіння клену чи ясеня збирають восени і прикріпляють на годівниці. Його люблять поїдати снігурі та омелюхи.

Шишками, жолудями, горіхами. Шишки – основа зимового раціону шишкарів, дятлів і сойок. Заготовивши шишки, горіхи і жолуді восени, ви можете привабити до своєї годівниці не тільки сойок і дятлів, але і білок.

Для підгодівлі птахів підійдуть також: несолоне вершкове масло, круто зварене і натерте на тертці яйце, домашній сир, порізане на шматочки яблуко.

Підготуйте суміш з насіння соняшнику та інших рослин (гарбуза, проса, вівса і т.д.), сирих вівсяних пластівців (не швидкого приготування), очищених горіхів. Потім несолоне сало наріжте на невеликі шматочки і покладіть в глибоку сковороду. На повільному вогні розтопіть сало і охолодіть його. Можна взяти готовий смалець, головне, щоб він був несолоний. Отриманий жир змішайте з сухою сумішшю (в пропорції третина сала на дві третини суміші) і дайте добре застигнути на холоді. Після того, як «пиріг» застигне – його можна повісити в саду або закріпити в будь-якому іншому місці. Можна викласти готову суміш в формочки і зробити гарні зірочки, ялинки і т.д., які прикрасять ваш сад. Щоб жодна частина корму не впала на землю і не була засипана снігом, стане в нагоді більш практичний варіант – обгорнути кульки з сала в сітку.

Олена БОДНАР

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах
Новини
В Ужгороді змагалися на чемпіонаті Закарпаття з танцювального спорту
17:03
«Екологічна освіта дітей засобами театрального мистецтва та ігрових практик»: навчально-методичний посібник
16:36
У Хустській ТГ проходить Всеукраїнська дитячо-юнацька військово-патріотична гра «Сокіл» (Джура)
16:15
У Коритнянському ліцеї відкрили благодійну виставку-продаж трьох місцевих художників
15:52
У Мукачеві за 4 місяці зафіксовано майже 4500 порушень правил паркування
15:38
Рідним загиблого на Донеччині прикордонника із Закарпаття вручили державну нагороду
15:21
На Тячівщині затримали наркоторговця: за місцем проживання фігуранта проведено обшук
15:08
238 осіб з інвалідністю скористалися послугами Закарпатської служби зайнятості з початку року
14:56
В Ужгородському ТСЦ МВС призначили нового керівника
14:44
Відбулося засіданні виконкому Білківської сільради
14:13
Всі новини