120455
16:21 2.112021

У Мукачеві показали виставу про життя Ілони Зріні

Життя 2889

Монодрама Марії Гедрі розповідає про життя Ілони Зріні, пристрасної закоханої жінки, матері, володарки маєтків Ракоці, її важливі рішення та вагання, а також політичні відносини та військові події в Угорщині XVII століття.

З моновиставою в Угорському домі ім. Мігая Мункачі виступила лауреат премії ім. Марі Ясаі акторка Едіта Майзік. Вона яскраво втілила образ Ілони Зріні – улюблену героїню історичних хронік, яка, будучи жінкою, носячи під серцем дитину Текелі, до останнього захищала ввірений їй Мукачівський замок. Глядачами мукачівської прем’єри стали угорські дипломати, закарпатські угорські громадські діячі, митці та поціновувачі театрального мистецтва. Відомо, що Мукачівський замок був місцем одруження Ілони Зріні та Імре Текелі, тому місце прем’єри обрали не випадково.

Уповноважений міністра, відповідальний за розвиток українсько-угорських відносин Міністерства людських ресурсів Угорщини Атілла Саболч Петнегазі, вітаючи глядачів, наголосив: «Завжди приємно, коли відбувається прем’єра у чудовому місці з чудовою аудиторією […] Ілона Зріні зараз ніби повертається додому і спілкується з вами через цей виступ. Щиро дякую, що прийшли, і сподіваюся, що вдасться зробити звичайний вечір святковим. Тому що ми самі повинні створювати певні святкові моменти в нашому повсякденному житті. Бажаю, щоб сьогодні так і було».

У виставі представлені всі важливі періоди дорослого життя Ілони Зріні. Таким чином глядач стає свідком подорожі в часі. Головна героїня перебуває на кораблі в супроводі своєї свити та Імре Текелі на шляху до останньої й найвіддаленішої зупинки її вигнання, на шляху до Малої Азії. Вона сама на палубі, та в нічній тиші пригадує моменти свого життя. Під час вистави ми час від часу повертаємося на корабель, і ця сцена є рамковою частиною вистави. Через постать Ілони Зріні ми бачимо картину початку епохи куруців, умови тогочасної Угорщини.

У своїх спогадах вона згадує свого батька Пейтера Зріні, солдата-героя, на якого австрійський імператор подав до суду і стратив за сфабрикованим звинуваченням у державній зраді. Ми бачимо її на своєму весіллі в Мукачівському замку та пристрасне кохання до молодшого за неї на 14 років чоловіка Імре Текелі. Початкові військові успіхи Імре Текелі, завоювання ним замків наповнюють її щастям, і вона іде в бій разом із коханням свого життя. Пізніше, під час падіння, коли Текелі був захоплений турками, вона вже захищає Мукачівський замок як «найхоробріша жінка Європи». Після примусової здачі замку, вона з дітьми їде до Відня, де, незважаючи на домовленість, від неї забирають сина Ференца. Австрійська зрада вдруге ламає її життя. Вона проводить чотири роки в монастирі, після чого Текелі вимінює її на двох полонених австрійських генералів, і їй дозволяється слідувати за своїм чоловіком до Туреччини. Після цього вона буде жити в Болгарії, Константинополі, і врешті-решт на човні пливуть до Никодимії. П’єса, поставлена ​​драматургом Едіт Кулчар і лауреатом премії Марі Ясаі, режисером Арпадом Аркоші, коротко фіксує важливі події життя Ілони Зріні, і з них створює портрет непересічної особистості, використовуючи можливості драматургії.

На прем’єрі вистави у Мукачеві була присутня і авторка п’єси Марія Герді. В інтерв’ю нашому виданню вона розповіла, що написанню п’єси передувало дуже серйозне дослідження, яке тривало рік і яке дозволило достовірно ілюструвати складну історичну епоху, коли жила Ілона Зріні. Акторська гра Едіти Майзік розкриває і боротьбу жінки, пристрасної, люблячої дружини та матері, ця частина п’єси передає уявлення та почуття автора, оскільки це не увічнено в історичних джерелах. «Угорськомовна аудиторія повинна знати її історію та наслідувати витримку, яка характеризувала її життя. Адже Ілона Зріні була фантастичною людиною», – підкреслила Марія Герді.

Уповноважений міністра Аттіла Саболч Петнегазі, у свою чергу, повідомив, що 4 листопада в Угорському домі ім. Мігая Мункачі відкриється виставка художника з м. Дебрецен Томаша Потьока під назвою «Замки та церкви-фортеці». Художник малює замки та укріплені церкви Карпатського басейну за підтримки Угорської академії мистецтв з 2019 року. Наразі він має 41 роботу й половину з них представлять у Мукачеві, серед них і картину, яка зображає Мукачівський замок.

Після вистави Уповноважений міністра та Генеральний консул Угорщини в м. Ужгороді Йожеф Бачкаі також обговорили можливість представити п’єсу згодом і в Берегові.

Жолт Бадо/Badó Zsolt/Kárpátalja hetilap

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах