11811
10:36 7.082016

В Ужгороді відкрили виставку угорського фотомитця Антраша Банкуті

Життя 1905

6_9У суботу, 6 серпня, в ужгородській «Галереї Ілько» відкрився фотовернісаж одного з найвідоміших в сусідній Угорщині фотомайстра Антраша Банкуті.

Пан Андраш впродовж тривалого часу (1995-2012 роки) обіймав посаду завідувача фотокореспонденції найбільшого в Угорщині політично-економічного часопису HVG. Нині він є головним редактором професійного журналу Digitális Photo Magazin, одним із засновників Будинку угорських фотографів, організатором багатьох фотовиставок та викладачем кількох університетів, десять років поспіль працює головним редактором книжкової серії «Фотографії року».

У 1983 році Міжнародна спілка журналістів присвоїла А. Банкуті звання «Міжнародний майстер фотографії», у 1993 році він був удостоєний Пулітцерівської премії. Нині роботи А. Банкуті зберігаються в Угорському музеї фотографії та в Історичному фотоархіві Угорського національного музею.

Андраш Банкуті впродовж свого довгого творчого життя часто бував у колишньому СРСР та країнах, які постали на його руїнах, у тім числі й в Україні. На виставці, яка після Ужгорода поїде вглиб країни, представлено фото як кількарічної, так і 20-30 літньої давності, зроблені фотомайстром на Закарпатті, у Києві, Дніпрі, Донецьку, Криму та інших регіонах України, в тому числі й Чорнобильській зоні.

У центрі уваги об’єктиву митця – найрізноманітніші суспільні персонажі: політик, алкоголік, шахтар, панк, селянин, жінки-красуні, дітлахи. Його знімки є і свідченням суспільних процесів нашої мінливої епохи. «Я дуже люблю переглядати старі фото – бо на них наша історія, історія поступу людської цивілізації. Те, що сьогодні ми сприймаємо як компонент нашого життя – через 50-60 років матиме історичну цінність» – каже митець.

Головним організатором нинішньої виставки є Генеральне консульство Угорщини в Ужгороді за найактивнішого сприяння дирекції «Галереї Ілько». Відкриваючи подію віце-генконсул Ласло Віда наголосив, що цьогоріч виповнюється 25 років від дня встановлення дипломатичних стосунків між Україною та Угорщиною та відкриття в Ужгороді угорської дипломатичної установи і сьогоднішня культурно-мистецька подія лише розпочинає низку акцій, приурочених цій даті, мета яких – глибше пізнати культуру, звичаї та життя двох сусідніх і по-приятельськи налаштованих один до одного народів.

Василь Ільницький, Ужгород. Фото автора

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах