117752
12:56 26.082021

Готуємо дитину до школи: що купуємо і за скільки

Життя 4772

Менше ніж за два тижні школярі знову пройдуться шкільними коридорами, сядуть за свої парти та розпочнуть новий навчальний рік. Батьки, у свою чергу, теж готуються до старту навчального процесу, як морально, так і фінансово, адже зібрати дитину до школи, придбати необхідний одяг та канцтовари ой як не дешево.

Перш за все обираємо ранець – така необхідність є як у першокласників, так і в майбутніх випускників. Найбільше порад при виборі ранця стосується першокласників, адже саме формування правильної постави варто починати змалку. Тож на що варто звернути увагу при виборі ранця? Найбільш оптимальний варіант, щоб він становив близько 10% ваги дитини, інакше вона страждатиме від болю в спині, зіпсує собі поставу й ходу.

Для здорової постави треба, щоб дитина носила портфель або рюкзак не в руках, а безпосередньо на спині. Лямки повинні регулюватися, бути широкими (не менше 4 см) і зручними, спинка ранця має бути ортопедична, а матеріал, з якого він зроблений, екологічно чистий і водовідштовхувальний. Не слід забувати й про зручність: ранець обов’язково повинен мати зовнішні кишеньки для дрібних предметів і пляшки води, усередині – кілька відділень для книжок, зошитів, пенала. Щодо ціни, то вона варіюється від 600 до 2500 грн – усе залежить від розміру вашого гаманця.

Ужгородка Анна, мама третьокласника, нещодавно придбала новенький ранець для власної дитини в одному з магазинів міста. Каже, що ціни суттєво зросли порівняно з минулим роком: «Якщо перед початком другого класу ми ще думали над тим, чи потрібно взагалі купувати новий ранець, якщо і старий ще можна носити, то зараз – це необхідність. Пішли із сином разом по магазинах, адже дитина вже хоче сама обирати собі речі. Ціни дуже високі! Тим паче портфелі з героями улюблених мультфільмів коштують майже вдвічі дорожче від звичайних.

Ось мій Всеволод захотів ранець із емблемою Бетмена – це його улюблений супергерой. Обійшли кілька магазинів, але ціни відрізнялися не критично. Найдешевший рюкзак, який сподобався дитині, коштував 1280 гривень. У кінцевому рахунку обрали гарний і, головне, якісний ранець за 1650 гривень. Це дорого, але, сподіваюся, дитина носитиме його хоча б два роки. Крім того, до портфелю ми придбали й пенал із цієї ж серії. Обійшовся він у 370 гривень».

Але ж у ранець, крім шкільних книжок, потрібно скласти ще купу канцтоварів, які теж обійдуться батькам у копійочку. Почнемо з основних речей, таких як зошити, ручки та олівці. Їх можна придбати від 2 грн за одиницю, залежно від якості та кількості сторінок, якщо говорити про зошити. Якщо ви оберете яскравий зошит, із героями мультфільмів чи молодіжних серіалів, або ж якоюсь модною абстракцією, він може обійтися і в 25-30 грн за 24 аркуші. Тож ціни тут теж варіюються. Ручки та олівці теж є дешевші та дорожчі, аж за 15-28 гривень за одиницю. Обкладинки для книг та зошитів також можна придбати від 15 гривень за 5-10 штук.

На уроки малювання учням знадобляться й альбоми, кольорові олівці, фарби, кольоровий папір та картон, пластилін, ножиці. Альбом для малювання можна знайти від 15 до 65 гривень, фарби – 40 – 210 гривень, кольорові олівці – 12 штук від 37 гривень, кольоровий папір та картон – від 25 гривень, пластилін – 55 гривень, а ножиці – 25 гривень.

Крім того, необхідно придбати ще й лінійку, гумку, точилку для олівців, щоденник. І не забуваймо, що всі вище перераховані речі необхідно купити в кількох екземплярах, а зошитів, узагалі, – хоча б 15.

Якщо ж брати до уваги одяг чи взуття, то ціни тут точно не дитячі. А речей до школи потрібно придбати чимало – це й одяг на кожен день, спортивний одяг на заняття з фізичної культури, змінне взуття та кросівки. Такий набір потягне на не одну тисячу гривень. Але про все більш детально. Так, кілька сорочок чи блузок обійдуться у 350-500 гривень кожна. Такі речі можна не носити щодня, однак вони повинні бути у гардеробі кожного школяра. Штани для хлопчика коштують близько 350-500 гривень, у тих же межах коливаються ціни на спідниці для дівчаток.

Далі йдуть футболки з коротким рукавом, які діти носять не тільки в літній період, а й часто взимку, під теплий одяг. У багатьох інтернет-магазинах їх зараз можна придбати уже зі знижками, як частину літніх колекцій. Тож футболка вам обійдеться від 100 до 350 грн.

Спортивний костюм для школяра – також задоволення не з дешевих. Але без нього учневі ніяк. Діапазон цін на дитячі спортивки досить широкий, і вартість товару повністю залежить від його якості. Бюджетний варіант спортивки для хлопчика або дівчинки може обійтися приблизно в 700 гривень. Більш дорогий комплект для занять на уроках фізкультури потягне з батьківського гаманця не менше ніж 1500 гривень.

Не варто забувати, що є навчальні заклади, де введений певний дрес-код. До прикладу, на заняттях із фізичної культури необхідно мати білий верх і чорний низ. Такі речі вигідніше купувати в наборі, тобто одразу дві-три пари штанів одного кольору та таку саму кількість футболок. Зараз існує велика кількість сайтів, які пропонують таку опцію. На одному з них такі набори можна придбати за 300-400 гривень (спортивні штани) та 150-250 грн (футболки).

Окрема стаття витрат – взуття. Для школяра його необхідно придбати одразу кілька пар – на кожен день, спортивне – для занять із фізичної культури та «парадне» – для виступів чи урочистих заходів. Крім того, не забуваймо про сезонність – осіннє, зимове, літнє. Кросівки чи кеди на кожен день, а також туфлі, із тканини чи замінника шкіри можна придбати від 450 гривень, якщо обрати більш якісний шкіряний варіант – від 850 до 2000 гривень. Спортивне взуття знаходиться практично в ідентичній ціновій категорії.

Тож, що б ви не придбали для власної дитини, завжди варто звертати увагу на необхідність, якість та зручність обраних вами речей, адже не все, що гарне, таке ж практичне.

Вікторія КОПИНЕЦЬ

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах