112505
18:50 25.042021

Закарпатському поету Ласлу Варі Фабіану виповнилося 70 років

Життя 3242

23 квітня з нагоди 70-річного ювілею в Генеральному консульстві Угорщини в м. Берегові привітали Ласла Варі Фабіана. Закарпатського поета, письменника, критика, фольклориста, перекладача поздоровили представники угорських громадських організацій, друзі, шанувальники. Окрім ювілейної дати, приводом для вітання стало й те, що з нагоди національного свята Угорщини – річниці визвольної революції 1848–1849 років – 15 березня він отримав високу нагороду – премію Кошута.

Актор, директор Закарпатського обласного угорського драматичного театру Андраш Качур на початку дійства виконав пісню на слова поета, які поклав на музику Йожеф Диннєйш, а також продекламував вірш, створивши піднесений настрій у гостей.

Генеральний консул Угорщини в м. Берегові Матяш Сіладі у своїй промові наголосив: «В особі Ласла Варі Фабіана ми вітаємо творця, одного з небагатьох національних діячів, який у прямому сенсі слова боровся за громадянські права під час радянської диктатури в 70–80-х роках… Один із засновників Товариства угорської культури Закарпаття (КМКС), у 90-х роках він був активним ініціатором угорського національного самовираження, формування інтелектуальної, культурної свідомості та самовизначення Закарпаття».

Ласло Варі Фабіан з 2001 року є членом Угорської спілки письменників, а з 2007-го – членом її ради. Наразі очолює Закарпатську групу письменників Спілки та редакційну колегію закарпатського літературного видання Együtt.

«Кілька десятиліть ювіляр збирає, записує на Закарпатті народні балади різних національностей, до того ж багато займається перекладами», – повідомив Генконсул. «Хочу наголосити та поставити за приклад пристрасну любов Ласла Варі Фабіана до угорської мови, нашої рідної мови», – підкреслив Матяш Сіладі й зачитав уривок вірша поета.

Очільник дипломатичної установи також повідомив, що Ласло Варі Фабіан долучається до організації культурних програм Генконсульства, зокрема дійства під назвою «Літературна вежа» (Irodalmi Kilátó).

Товариство угорської культури Закарпаття (КМКС) на заході представляв Ласло Молнар, секретар з питань культури організації. Він вручив ювіляру в подарунок керамічну роботу Наталії Грабар, виготовлену спеціально до події.

Гергель Марчак, талановитий молодий закарпатський поет, виступив із презентацією творчості Ласла Варі Фабіана.

Ювіляр, у свою чергу, подякував Генконсульству за організацію заходу, а також за привітання всім присутнім. «Історія угорської літератури на Закарпатті поволі розгортається. Найприємніше, що це не означає, що вона закругляється, адже маємо заміну. Щойно ми почули виступ Гергеля Марчака. Це не лише чудовий фаховий літературознавець, але й молодий закарпатський лірик, у якому я бачу свого наступника», – наголосив Ласло Варі Фабіан.

Ювіляра привітав і Дьордь Дупка як представник літературного видання «Разом» (Együtt), а також голова Демократичного союзу угорців України (УМДС) Ласло Зубанич.

До заходу, який з огляду на епідемічну ситуацію відбувся у вузькому колі, долучилися й президент Закарпатського угорського інституту імені Ференца Ракоці ІІ Ілдико Орос та ректор вишу Іштван Черничко як представники колишнього місця роботи ювіляра, а також його зять – єпископ Закарпатської реформатської церкви Шандор Зан Фабіан, голова Берегівського районного осередку ТУКЗ-КМКС Йожеф Шін, заступник голови Берегівської міської територіальної громади, голова Берегівського міського осередку ТУКЗ-КМКС Іштван Молнар та представники закарпатських угорських ЗМІ.

Badó Zsolt/Kárpátalja hetilap

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах