Скільки коштуватиме закарпатським родинам новорічний стіл 2021
Святкування Нового року не за горами, і кожна порядна закарпатська господиня вже думає над тим, що б цікаве та смачненьке подати на стіл рідним і гостям. Тим паче, закарпатці завжди славилися своїм бережним ставленням до традицій, а період Новорічно-Різдвяних свят якраз об’єднує та зближує родини.
Пандемія хоч і внесла певні корективи в повсякденне життя українців, проте до свят наша нація ставиться відповідально і без застілля аж ніяк. Звісно, карантинні норми певним чином обмежують гучні святкування в закладах та ресторанах, однак теплі домашні посиденьки ніхто не скасовував.
Звісно, усім господиням хотілося б приготувати щось незвичайне, корисне та смачне. І тут справа не обмежується лише вибором рецепту. Важливо також придбати якісні та смачні інгредієнти, адже тільки з них можна створити справжні кулінарні шедеври для новорічного столу й порадувати рідних та гостей. Звичайній закарпатській сім’ї потрібно заздалегідь скупити цілу гору продуктів, зробити генеральне прибирання – це потребує чимало часу та зусиль.
Не варто забувати й про те, що продуктовий кошик з кожним роком стає дедалі скромнішим, а перед святами зі стовідсотковою ймовірністю можна передбачити підвищення цін на стратегічні продукти: м’ясо, молочну продукцію, яйця, рибу, алкогольні напої, солодощі.
Навіть тепер, трохи більше ніж за тиждень до Нового року, можемо спостерігати значні скупчення на касах супермаркетів, величезні кошики з продуктами, солодощами та алкоголем. Ажіотаж помітний. Проте не варто забувати й про особливості пандемії, а також запасливість наших краян, для яких кілька кілограмів гречки чи цукру ніколи не будуть зайвими.
У середньому по Україні вартість новорічного столу 2021 року для сім’ї з чотирьох осіб підвищиться порівняно минулим роком на 5,3% і становитиме 1706 грн, поінформував директор Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки», академік НААН Юрій Лупенко. За його словами, для оцінки було взято новорічне меню зі страв, які є традиційними для столу середньостатистичної родини: салати, м’ясні та рибні продукти, овочі, фрукти, хлібобулочні та кондитерські вироби, напої тощо.
За розрахунками науковців Інституту аграрної економіки, 3 кг салату «Олів’є» традиційної рецептури обійдеться в 159 грн 37 коп. Це на 13,8% більше, ніж під час святкування Нового, 2020 року. Найдорожчими інгредієнтами страви є ковбаса – 70 грн за 0,5 кг, 500 г зеленого горошку – 32,50 грн, 200 г солоних огірків – 16,50 грн, 6 яєць – 14,50 грн та 180 г майонезу – 12,50 грн. Ще в 13,37 грн обійдуться цибуля, морква та картопля, ціни на які станом на кінець 2020-го трохи зменшилися (крім моркви).
На рівні минулого року коштуватиме салат «Оселедець під шубою» – півтора кілограма за 120,37 грн. Левову частку його вартості становитиме філе оселедця – 100 грн за пів кілограма. Майонез (180 г) обійдеться у 12,50 грн, одна морквина – 1,81 грн, один буряк – 2,17 грн, цибуля – 1,19 грн, дві картоплини – 2,70 грн.
Витрати на м’ясні продукти теж зросли на 10–30%. Пів кілограма нарізки із сирокопченої ковбаси «Салямі» коштуватиме 89,50 грн, підчеревини копченої – 100 грн, биток зі свинини – 110,0 грн. М’ясо птиці станом на кінець 2020 року є найдешевшим поміж інших видів м’яса. За 1 кг філе курячого свіжого філе доведеться заплатити в середньому 90–95 грн. Загалом вартість 2,5 кг м’ясних продуктів на новорічному столі становитиме близько 400 грн.
Традиційний для українського столу оселедець обійдеться в 100 грн за пів кілограма, твердий сир – від 150 грн за кілограм, пачка вершкового масла – від 38 грн. Молочні продукти цього року подорожчали на 10–12%.
Вартість овочів на новорічному столі становитиме в середньому 182 грн. Картопля (2 кг) коштуватиме цього року 19,30 грн, гриби (1 кг) – 50 грн, перець солодкий (0,5 кг) – 52,50 грн, огірки свіжі (0,5 кг) – 22,50 грн, помідори свіжі (1 кг) – 38 грн.
Фрукти обійдуться в 104 грн. За 2 кг мандаринів заплатимо 70 грн, 1 кг бананів – у середньому у 25 грн, лимон (200 г) – 9 грн.
Батон білого хліба (1 кг) коштуватиме 24,95 грн, а шоколадні цукерки – від 170 грн за 1 кг. Пляшка шампанського (0,75 л) обійдеться в 100 грн. У півтора рази більше – 170 грн – доведеться заплатити за пляшку (0,5 л) коньяку 5-річної витримки. Безалкогольні напої обійдуться в 76,60 грн. За 2 л соку доведеться заплатити 38,30 грн, за мінеральну воду (1,5 л) – 11,30 грн, солодку воду (2 л) – 27 грн.
Сім’ї, які хочуть побачити на своєму святковому столі делікатеси, додатково заплатять близько 470 грн. Баночка червоної ікри (120 г) обійдеться у 250 грн, а 200 г червоної риби – у 220 грн. Відтак вартість новорічного столу з делікатесами підвищиться до 2176 грн.
Не обходиться традиційний закарпатський стіл і без голубців. Хтось використовує замість м’яса гриби, хтось любить голубці з кукурудзяним борошном, хтось – із пікницею. Основні складові – капуста та рис – також подорожчали й коштують від 8 грн та від 26 грн за кілограм відповідно.
Щодо солодкого столу, то тут вибір чималий. Можна придбати готові тістечка чи торти в супермаркеті, замовити в кондитера або приготувати вдома. На Новий рік завжди хочеться якогось десерту, щоб наступний був «таким самим солодким, як останні хвилини минулого». Якщо тортик у супермаркеті обійдеться вам у 150–230 грн, то виготовлений на замовлення – від 700 грн. Якщо ж надумаєте випікати тістечко вдома, то, враховуючи ціни на продукти, заплатите мінімум 300 грн залежно від обраного рецепту.
Незважаючи на непростий рік, усім нам хочеться свята, спокою та радості. А зустріч Нового року в колі родини чи друзів за гарно прикрашеним столом поряд із пишно вбраною зеленою красунею тільки додасть нам упевненості, що 2021-й принесе всім щастя та більше позитиву.
Вікторія КОПИНЕЦЬ
Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.
Підписатися