104708
11:38 12.082020

У дитсадках Закарпаття не працюють молодші групи

Життя 6264

Минулого тижня в Ужгороді, а також кількох районах області, відновили роботу дошкільні навчальні заклади. Цьому передували неодноразові пікети батьків, для яких карантин став справжнім випробуванням, а також те, що обласний центр потрапив до жовтої зони карантинних обмежень.

Тож днями регіональна комісія ТЕБ та НС таки дозволила роботу садочків на Закарпатті. Проте у дитсадках мають бути наявні дезинфектори, постійний температурний скринінг та відсутність м’яких іграшок і килимів.

Дотримання всіх вимог карантину в дошкільних навчальних закладах покладено на керівників ДНЗ. Утім відкрилися тільки середні та старші групи. Як повідомило управління освіти міськради, ці групи загалом відвідують 3168 дітей, нині у дитсадки прийшло 317, або 10%.

Молодші групи не відновили свою роботу. Батьки малечі – у розпачі.

Тож вкотре поцікавилися у представників влади, чому так. Ситуацію прокоментував перший заступник голови Закарпатської ОДА Олег Коцюба.

Як інформує прес-служба Закарпатської ОДА, рішення про роботу дитсадків приймає безпосередньо власник. Необхідне дотримання карантинних заходів передбачених Постановою Головного санітарного лікаря України номер 25, що важко забезпечити саме у молодших групах дитсадків.

– З моменту відновлення закладів дошкільної освіти, батьки досить часто ставлять питання, щодо можливості роботи молодших груп. Це дійсно є проблемою, оскільки батьки змушені залишатися до цього часу вдома і у них немає можливості вийти на роботу, – розповідає Олег Коцюба. – Рішення, щодо відновлення конкретного закладу та групи, приймається представниками відповідних комісій з числа засновників суб’єктів господарювання у підпорядкуванні яких перебуває той чи інший заклад. Є певні правила, які визначені постановою головного санітарного лікаря України, від 21 травня поточного року, і ці вимоги досить жорсткі. По-перше – це вимоги, щодо організації виховного процесу. Стрижнем якого є те, що у групах потрібно забезпечити максимальну дистанцію між дітьми. Ви розумієте, що досить складно дитині у два роки пояснити, чому їй потрібно зберігати дистанцію, чому її не можна взяти на руки і т.д. Наступне – це вимоги, щодо самих приміщень. Щодві години потрібно забезпечувати дезінфекцію поверхонь, має бути часте вологе прибирання. Також є жорсткі вимоги до елементів інвентаря. Знову ж таки, дитині неможливо пояснити, чому не можна бавитися тою чи іншою іграшкою. Організація прийому їжі: тут теж є певні вимоги. Потрібно розмістити дітей так, щоб забезпечити максимальну дистанцію. Дітей в такому віці взагалі потрібно годувати. І це звичайно обумовлює фізичний контакт персоналу. Тому з огляду на ці вимоги, прийнято рішення, щодо неможливості роботи молодших груп. Проте у разі зміни певних умов, будуть вжиті всі заходи для того, аби забезпечити виховний процес для малечі, і дати їхнім батькам вийти на роботу.

Христина БІКЛЯН

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах