100387
17:03 23.032020

Чи дотримуються карантинних заходів у Перечині? ФОТО

Життя 8228

Чи дотримуються карантинних заходів у райцентрі Перечин? – з’ясовувала кореспондент «Карпатського об’єктива».

З 12 березня в Україні запроваджено тритижневий карантин у навчальних закладах та низка інших заходів з протидії поширенню коронавірусної інфекції COVID-19.

На автобусних зупинках та дошках оголошень наявні рекомендації Міністерства охорони здоров’я України, як уникнути зараження, вберегти себе, як знизити ризик інфікування коронавірусом.

Заклади торгівлі закриті. Працюють тільки продуктові магазини, аптеки, банки, автозаправки. Автостанція також закрита. Рейсові автобуси не їздять.

На вулицях міста людей небагато, більшість – у захисних масках: аптечних, саморобних. Жінка років 60 у в’язаній бежевій шапці розповіла мені, що зробила захисні маски з бинта усім шістьом членам сім’ї: «В аптеці купила три широкі бинти, склала вісім шарів, прострочила, з обох боків пришила звичайні резинки. Одягаємо маски перед виходом на вулицю, в магазин. Після повернення маски стіраємо господарським милом, сушимо і гарячим утюгом гладимо».

Біля банкоматів люди дотримуються дистанції, терпляче чекають своєї черги, аби зняти гроші з карточки.

На вхідних дверях аптек та магазинів почеплені попереджувальні написи на А4. Дві пенсіонерки, прочитавши напис на дверях «Амбару», що заходити в магазин можна тільки в масках, зніяковіли. «Ідім в аптеку, та купимо маски», – каже одна другій.

В аптеці «D.S.» продають маски по 21,5 грн. Фармацевт каже, що маски подорожчали, бо постачальник підвищив ціни. Привезли в обмеженій кількості, тому в одні руки продають не більше двох штук. Антисептиків нема, обіцяли привезти. Фармацевт зауважила, що люди в паніці купують багато ліків, зокрема протизастудні, хоча і не є хворі. Мій співрозмовник Сергій зізнався, що накупив різних ліків на 450 грн., бо потім «подорожчають або не буде».

У магазині «Солодощі» є антисептики для відвідувачів. Бажаючі можуть обробити руки. Продавець Вікторія у захисній масці, рукавичках. Дівчина привітно зустріла кореспондента «КО», розповіла про роботу у карантинних умовах:

– Підприємство забезпечило масками, антисептиком, дезінфікуючими засобами. Вранці приходимо на роботу і все дезінфікуємо, потім декілька разів протягом робочого дня, якщо нема людей, то і щогодини миємо. Захищаємо себе і людей. Всі коробки з продукцією накриті плівкою. Помічниця обслуговує покупців у тому залі, – показує на свою колегу. Дівчина одягає одноразову рукавичку і насипає до одного кулька печиво, до другого – цукерки, які обрала жінка. З товаром іде до каси. Оплачує покупку. Вікторія одразу ж обробляє руки антисептиком.

– Я працюю з грошима, тому після кожного відвідувача обробляю руки, – каже. – Протягом дня змінюю рукавички і маску чотири рази.

Дівчина розповіла, що відвідувачі розуміють ситуацію, тому дотримуються карантинних заходів. Маючи нежить, один чоловік не став заходити до магазину, а попросив, що і скільки йому зважити. Покупки винесли йому за поріг.

Тетяна ГРИЦИЩУК, фото автора

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах