99842
09:15 8.032020

У Берегові по-лицарськи відкрили XVII міжнародний фестиваль вина. Фото. Відео

Життя 6136

Берегівщина з давніх-давен славиться своїми незрівнянними винами. Популярними у країнах Європи вони були ще за часів старої Австро-Угорської монархії. Тому тонкощі виробництва божественного напою тут передаються з покоління в покоління…

Кожного року у Берегові славетні винороби діляться своїми секретами під час Міжнародного фестивалю вина. Відтак 7 березня розпочався XVII за рахунком фестиваль, організатором якого є винний лицарський орден святого Венцеля. Це вони є хранителями тих вікових таємниць виноробства, завдяки яким вина сонячної Берегівщини набувають особливого смаку.

Лицарський орден виноробів Берегівщини успішно проводить роботу для відродження особливих для нашого регіону сортів винограду, популяризації якісного домашнього виноробства, поширення культури споживання вина та європейської винної етики.

На відкритті винного фестивалю були присутні заступник голови ОДА Ігор Шинкарюк, консул Угорщини у місті Берегово Матяш Сіладі, голова ГО «Товариство угорської культури Закарпаття» Василь Брензович, мер Берегова Золтан Бабяк та багато інших поважних гостей, корті звернулися до присутніх із вітальними промовами. Зокрема, було відзначено, що наші вина й винороби отримують безліч міжнародних відзнак за якість та смак. А подібні фестивалі продовжують та удосконалюють ці традиції. Говорили і про туристичне значення закарпатського виноробства, котре на Берегівщині у поєднанні з термальними водами та угорською кухнею має колосальний потенціал. Славу Берегівських вин підтвердив і угорський консул Матяш Сіладі, котрий заначив, що уряд Угорщини підтримував і підтримує виноробство на Закарпатті.

Незважаючи на невеликий дощ, на відкриття фестивалю зібрались сотні людей. Та це й не дивно. Адже незліченна кількість ковбас, пикниці, шашликів, картоплі та інших смажених страв розпускали вулицями старовинного міста неповторний заманливий запах, повз який навряд чи хто пройшов би далі… До хорошого вина має бути порядна гостина! А файного вина тут було вдосталь. Традиційні та нові сорти, вина – переможці різних міжнародних фестивалів, фірмові вина кожного ґазди… До слова, чимало з виноробів цього дня отримали нагороди за свої незрівнянні вина.

Ключовою подією фестивалю, як завжди, є традиційне посвячення нових членів ордену святого Венцеля. Для цього кандидат має пройти невеличке випробування. Після чого в урочистому вбранні стає на одне коліно, і його, як справжнього лицаря, посвячують в члени ордену. Згодом треба урочисто виголосити присягу. Зокрема такими словами: «присягаюсь, що всіма можливими засобами буду пропагувати славу вин Берегівського історичного виноробного краю…». Цього року до лав ордену святого Венцеля також було прийнято декілька чоловік. Треба сказати, що цієї честі може удостоїтися далеко не кожен. Всі новоприйняті чоловіки – поважні люди – винороби з величезним досвідом виготовлення божественного напою. Як було сказано: «наймолодший» з них – виноробством займається 10 років.

Руслан ФАТУЛА

Відео – Дмитро МИСЬ

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах
Новини
З нагоди національного свята Товариство угорської культури Закарпаття організувало в Берегові прем’єрний показ фільму
17:05
Фінал ІІ (міського) етапу футзальних змагань «Пліч-о-пліч всеукраїнські шкільні ліги» в Ужгороді
16:39
«Чути дітей»: у Скансені відкрили виставку дитячих історій про життя під час війни
16:22
Спілка закарпатських угорських багатодітних родин підбила підсумки творчого конкурсу
16:09
Під час профілактичних заходів серед водіїв мототранспорту на Закарпатті зафіксовано ряд порушень
15:55
У селі Бодалово відзначили річницю Угорської революції та визвольної боротьби 1848–1849 років
15:40
У Міжгір’ї розкрили угон автомобіля
15:26
До місцевих бюджетів Закарпаття перераховано понад 1,3 млрд гривень податків
15:15
У Мукачеві провели чемпіонат міста з шахів серед жінок
14:58
У Мукачеві у затриманого наркоторговця вилучено понад 200 доз «товару»
14:47
Всі новини