98080
14:19 30.012020

Профспілки Закарпаття вийшли на акцію протесту проти урядового законопроєкту «Про працю». ФОТО

Життя 5863

30 січня, на площі Театральній, в Ужгороді відбулася акція протесту проти ухваленого напередодні Урядом законопроекту про працю.

Незабаром в Україні може з’явитися новий трудовий кодекс, який у багатьох положеннях замінить Кодекс законів про працю (КЗпП). Нові норми, зокрема, жорсткіше регулюватимуть стосунки роботодавця і працівника та конфлікти на підприємствах.

Законопроєкт «Про працю» (№2708) було внесено в парламент ще напередодні нового року. Більшість експертів та представників профспілок негативно його оцінили. Навіть більше, по всій Україні прокотилися акції протесту проти таких новацій. Закарпаття – не виняток.

– Нині ми вийшли на акцію проекту проти законопроекту «Про працю» (№2708). Ним буде обмежуватися цілий ряд прав працівника. Тож ми хочемо розпочати таку хвилю протесту. Ми хочемо роз’яснити людям усі деталі цього недолугого закону. До прикладу, в мене в руках є цілий ряд виписок із цього закону: звільнення працівника без будь-яких підстав, заробітна плата, яка тепер не буде узгоджуватися із працівником, збільшення робочого дня і т.д. Тому ознайомившись із такими новаціями ми вирішили озвучити своє невдоволення. Як бачите, нині на мітинг прийшли й освітяни, і медики, і працівники залізниці, – розповів Володимир Фленько, голова профспілки Закарпаття.

Іван Кльофа, голова Виноградівської районної профспілкової організації працівників освіти та науки також приїхав на мітинг.

– Я хочу висловити таким чином свій протест. Адже соціально-економічні права працівників будуть порушені. Як представники профспілки ми поки діємо зверненнями до різних органів влади. А далі будемо бачити. Наразі з нами солідарні не тільки працівники профспілок України, але й проти нового трудового кодексу України виступають і Міжнародні профспілки, – розповів Іван Кльофа.

Дійсно, Міжнародна конфедерація профспілок (ITUC) вважає, що проєкт закону про працю позбавить працівників правового захисту, а профспілок – спроможності їх захищати. Тож під час мітингу усі бажаючі мали можливість висловитися. Протестувальники кажуть, що опускати руки не збираються. Будуть й надалі відстоювати свої права.

Христина БІКЛЯН

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах